27. září 2006

Ode dneška zase přednáším

Po roční pauze se vracím na VŠE s jednosemestrálním kursem 4IT460 - analýza trhu IT. Oč jde? Nejlíp to vysvětlím citací z FAQ k předmětu:

K čemu je předmět 4IT460 dobrý? K lepšímu porozumění tomu kousku světa, kterému se říká trh informačních technologií. Existují bezprostřední praktické důvody, proč se snažit IT trhu porozumět: IT firmy jsou zajímavými zaměstnavateli. Některé oblasti IT mají dostatečně nízký vstupní práh pro start drobného podnikání prakticky od nuly. Prakticky všichni jsme zákazníky dodavatelů IT zboží a služeb. Ale hlavní a nejdůležitější důvod je tento: IT je v současné době hlavním akcelerátorem vývoje a změny všech oborů průmyslu a služeb. Na způsobu využití IT přímo závisí konkurenceschopnost a prosperita jak segmentů trhu, tak národních ekonomik. To zní skoro jako mantra... ale myslím to tak vážně, jak jen lze.

Učit mě baví, ostatně jinak bych to nedělal. Těším se na inspiraci; nejvíc jí přichází z těch zdánlivě nejhloupějších otázek, protože právě ty dovedou postavit dávno známou věc do jiného světla. (Třeba v diskusi o možném zákazu Visty v Evropě: "A proč by vlastně někdo měl chtít novou verzi Windows?" - Je to úplně mimo, řeč je přece o přijatelné míře vládních zásahů do byznysu. Ale zároveň je to velice k věci. Bezděčné out of the box thinking.)

K předmětu jsem zřídil blog otevřený pro všechny zapsané studenty. Možná se vůbec neujme a kromě mých občasných organizačních poznámek tam nic nebude. Možná se stane živým diskusním fórem. Přál bych si to druhé, ale nechám tomu volný průběh a uvidíme.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jasně, proč by někdo chtěl novou verzi Windows, když je šťastným uživatelem Linuxu? :-)

Na tuhle diskusi bych se taky ráda přišla podívat.

Anonymní řekl(a)...

to johanka: tucnaci na prednasky nesmej...

Anonymní řekl(a)...

Otázka zní Proč uživatelé Linuxu nejsou tak šťastní, aby nechtěli Windows :-(

Anonymní řekl(a)...

ta otazka je vytrzena z kontextu. Mela by znit: proc ja, stat, zakaznik, ktery jsem od vas ve velkem koupil operacni system, vyzadujici neustale zaplatovani, mam koupit dalsi, neozkouseny, prave ted ? Proc ho mam koupit, kdyz nejste s to zajistit zaplatovani vcas a po dostatecne dlouhou dobu ?
Razem je to spravne polozena otazka a ironie neni na miste.

ps: h-cz pracuje v slozce ministerstva obrany, tema "jak se postavit k viste" uz nekolikrat resil :)

akb řekl(a)...

Přesně takhle to chodí: tahle diskuse je taky vzhledem k tomu, co jsem napsal, naprosto mimo. Snad bude i inspirativní :-)