23. září 2006

Jak vzniká hrozba teroristického útoku

Já bych si to představoval asi takhle: někde v jižním Londýně zastaví policie otlučenou dodávku kvůli rychlé jízdě. Ukáže se, že řidič auta, mladý Pákistánec, nemá a nikdy neměl řidičák. Spolujezdec, jeho bratranec, je na tom ještě hůř, ten nemá ani povolení k pobytu ve Spojeném království. Teprve před pár měsíci přijel načerno z Islámábádu. V autě se najde slušné množství trávy, úhledně nasáčkované na prodej, a sice nefunkční, ale přece jen pistole, samozřejmě nelegálně držená. Kluky odvedou na policejní stanici. Tam počítač zjistí, že jejich otisky prstů se shodují s těmi, které se nedávno našly při vyšetřování vloupání do lékárny v Docklands.
–Hoši, to vypadá na pěkný flastr, zabručí víceméně dobrácky vrchní inspektor. Kluci klopí oči k podlaze. A pak ten chytřejší z nich vyhrkne:
–A co když vám povíme, co chystá na příští týden al-Kaidá? A nakopne toho druhého, který užasle vytřeštil oči.
Vrchní inspektor ví, že je v potenciálním řetězci příčin a důsledků posledním příčetně uvažujícím člověkem. Kdyby to bylo na něm, pošle je s takovým návrhem vlídně do řiti: Nice try, guys! Jenže taky ví, že má tři roky do penze, že je chce dožít v klidu a že támhle mladý Smith se jen třese, aby na jeho židli usedl co nejdřív. A že si ten zatracený Paki dal záležet, aby klíčovou větu vyřkl srozumitelně a nahlas, aby ji slyšelo co nejvíc lidí.
Takže jde a vytočí příslušné číslo. Kamínek spustí lavinu. Dál je všechno jasné, snad až na to, co se stane s těmi dvěma kluky. Kdoví; možná už jsou zpátky v ulicích South Endu, možná přece jen sedí v normální base kvůli tomu vloupání. Možná se dokonce na útraty spřátelené velmoci podívají na Kubu.
What a wonderful world.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

a to je jako co ? interpretace clanku z guardianu, predstava o zkazene lennosti britske policie nebo vseobecna teorie spiknuti hloupych ?

Czech NR řekl(a)...

Mistre Koubsky, tohle opravdu nebylo nutne. Pri vsi krase vasich clanku tu i onde je tohle ponekud mimo. Vtipne mi to neprislo a realite to taky moc neodpovida - uz proto, ze ti mladici by museli byt naprosto streleni, kdyby to provedli. Uz kvuli one (je jedno jak moc pravdepodobne) moznosti vyletu na Kubu.

Anonymní řekl(a)...

ještě jedna poznámka: na ozbrojené dealery drog, s otisky shodujícími se s krádeží v docklands, z toho jednoho , který by přišel do mé země načerno, bych pohlížel přísně tak jako tak. Pokud by se k tomu přidalo šíření poplašných zpráv či maření úředního výkonu lhaním, těžko by mě mrzelo, kdyby mi na dveře služebny zaklepali ti Tvoji (AKBovi) komiksový američtí špióni a odtáhli ty dva na výlet za fidelem.

Anonymní řekl(a)...

Ano, takto jednají naši orgáni. Naposledy při schválení mimořádných tří miliard v rozpočtu proti ptačí chřipce.