11. dubna 2007

K reformě zdravotnictví

Třicet korun za položku na receptu, třicet korun za návštěvu lékaře. Motivační poplatek, aby lidé zbytečně nevysedávali v čekárnách a nenechávali si předepisovat Paralen, který si mají koupit za hotové a bez doktora. Lékaři získají čas na skutečné pacienty, pojišťovny ušetří peníze na dražší léky. Na první pohled to klape. Bez hlubšího zamyšlení jsem pro.

Po hlubším zamyšlení: Naše babička měla minulý týden jakousi zdravotní komplikaci - ne zrovna takovou, která by se měla brát úplně na lehkou váhu. Praktická lékařka ji poslala na čtyři odborná vyšetření plus do laboratoře, to máme šest návštěv po třiceti korunách. Léky na předpis: měsíčně pravidelně čtyři položky, občas něco navíc, řekněme tedy sto dvacet korun plus stávající doplatky. Několik stovek za měsíc, několik tisíc za rok, patrně méně než těch pět, které mají tvořit strop. Pro důchodce to je dost peněz, jádro věci je však ještě v něčem jiném. Babička je aktivní dáma a lítat po doktorech rozhodně není její hobby. Problémy, kvůli nimž to nyní dělá, by v mnoha jiných zemích kvalifikovaně zvládl praktický lékař, případně jeho zdravotní sestra. (U těch vyšetření nejde o žádné zázračné přístroje, jen o zkušenost a dovednost.) V Česku ji však musí shlédnout lékařů několik, pacient se stává štafetovým kolíkem, návštěvy penalizované poplatkem naskakují. Nejde o žádnou výjimku, praktici se tak chovají téměř všichni a nelze jim to příliš vyčítat - lékařské fakulty je jinému přístupu, vyšší odpovědnosti a dovednosti nenaučily. Neučí je ostatně ani píchat injekce. Kromě toho je tu ekonomický problém, ve stávajícím systému úhrad praktik - na rozdíl od specialisty v nemocnici - zpravidla nemá čas věnovat se pacientovi jinak než víceméně admnistrativně.

Aby to bylo jinak, musí se změnit finanční toky v celém zdravotnictví, nastavení priorit, výuka na lékařských fakultách a kdeco. Udělat viníkem pacienta ve stylu Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande mi připadá nefér a hlavně hloupé. A ještě hloupější je žádat po lidech další peníze předtím, než se v nádobě ucpou aspoň největší díry.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Protože chodím k lékaři jen velmi zřídka, nemám představu, zda stále platí, že čekárny jsou plné lidí, kteří si jdou za panem doktorem spíš poklábosit, než že by potřebovali ošetření. Rozhodně to tak ale bylo při všech mých, pravda jen občasných, návštěvách.

Myslím, že obvodní lékař bude mít více času na opravdové pacienty, až se zbaví těch, kteří žádné ošetření nepotřebují. Říká se, že na Slovensku to tak fungovalo. To pak, časem, sníží tlak na specialisty, protože obvoďáci toho stihnou více a lépe a radostněji a vůbec.

Andrej řekl(a)...

Na Slovensku (kde boli platby na urovni 20skk) to za ministra Zajaca tak fungovalo. Dokonca pri retazovom vysetreni (vseobecny lekar, specialista 1, specialista 2, specialista 3) platila len jedna penalizacia pri vstupe do systemu.
Ale...

Pravicova vlada mala zly marketing, nedostala moznost zostavit novu vladu a odisla (bola odiduta).

Prisla (bola zvolena) populisticka vlada ktora penalizacne platby zrusila, cim ziskala bod.
Lekari zacali plakat ze im to robi dieru v rozpocte a zaviedli dobrovolne platby, t.j. ponechali kasu a zmenili nalepku.
Populisticka vlada zverejnila priemerne prijmy lekarov, lekari zverejnili priemerne platy lekarov, ludia zistili ze populisticka vlada dala vyssi odhad tak dostala dalsi bod.

Czech NR řekl(a)...

Zkusim ten problem trosku zobecnit.
V hlubsi rovine nejde o tech dvacet korun (at uz je nasobite cimkoli). Ale spise o to, ze reagovanim na vsemozne potreby "lidu" se stalo "bezplatnym" kde co. System predvolebnich slibu, povolebni reality, predvolebnich uliteb a neporovnatelnosti casoveho horizontu voleb a financovani verejnych rozpoctu jaksi postrada "zaklopku" - tedy snad jen nejakou opravdu vaznou financni krizi.
Za takovych podminek bych se ke kazdemu navrhu aspon potencialne vedoucimu ani ne tak k odpovednosti, ale spise k zamysleni, co vsechno je/neni "zadarmo, stavel spise pozitivne.

akb řekl(a)...

2Pardubitz: Svatá pravda, je to přesně tak - za předpokladu, že ta hra je poctivě nastavená. Jinak je to naopak demotivační. Je poctivě nastavená?

Anonymní řekl(a)...

Není. Nejde ale o to, zda je systém poctivý, ale zda je udržitelný.

Jiná věc je, že univerzální 5K limit je potrhlý nápad, protože vzhledem k výši řady důchodů je to neakceptovatelně velká část příjmu.

P.S. V té kalkulaci je chyba, protože doporučené laboratorní vyšetření má být bez poplatku.

Štěpán řekl(a)...

Nevím jestli se nepletu, ale má se platit jen za obvodního doktora a ne za specialisty. Navíc důchodcům má být vše zpětně vyplaceno v důchodu? Opravte mě...

Anonymní řekl(a)...

Co nic nestojí, obvykle na tomhle světě - a to lhostejno, zda za komančů, nebo v tržní ekonomice - nakonec za moc (nebo také za nic) nestojí.

A to doslova.

Moje zkušenosti z českým "bezplatným" (a v důledku toho nezřídka "životu nebezpečným") zdravotnictvím to jen a jen potvrzují.

A to doslova a do písmene.

Howg.

akb řekl(a)...

Ad "bezplatné" zdravotnictví. Za prvé, bezplatné není, každého z nás stojí 4,5, resp. 13,5 procenta (podle toho, jak se na to chcete dívat) hrubého příjmu. Za druhé, rozhodně jsem pro jeho přiblížení ekonomické realitě - potřebuje rozmanitost pojistných plánů (!), jasnější politiku lékové komise, poctivější (oboustranně) pravidla pro úhrady lékařům a nemocnicím atd. Potřebuje i tu spoluúčast pacienta, ale ta musí být promyšlenější (a chtě nechtě s nějakým sociálním polštářem). Ale především, tomuhle všemu musí předcházet zavedení pořádku, jinak budeme sypat víc a víc peněz do naprosto neefektivního a protunelovaného systému. Zdravotníctví nemá ani teď málo peněz!, jen se s nimi neuvěřitelně blbě zachází. Jenže, samosebou, mnozí z těch, kdo by pořádek zavádět měli, mají velký prospěch z nepořádku.