24. dubna 2007

Až jedenáct set korun za hodinu

Tohle je... hodně české:
Bývalá ministryně školství a dnes premiérova poradkyně Miroslava Kopicová si dokázala vydělat až jedenáct set korun za hodinu – a to z veřejných peněz. Neobvykle vysokou odměnu si účtovala ještě v době, než byla veřejně známá. V tu dobu měla v Česku na starosti rozdělování evropských peněz na stipendia pro studenty. Vyplývá to z dokumentů, které má MF DNES k dispozici. Takové výdělky v Česku platí jen soukromá poradenská společnost McKinsey & Company, která je v čele tuzemského platového žebříčku. Její zaměstnanci berou 200 tisíc měsíčně.
Jen McKinsey? Každý dobrý konzultant většinou bere kolem dvou tisíc na hodinu, opravdu hodně dobrý ještě víc. Je hovadina přepočítat to na hodinovou mzdu, protože a) konzultace na špičkové úrovni se nedají dělat osm a půl hodiny denně, b) nejde o mzdu, ale o příjem, od nějž si pak konzultant odečte své náklady, často nemalé. Správně zacházet s fondy EU může patřit k činnostem, na něž je toho špičkového dobře zaplaceného konzultanta zapotřebí. A vyplatí se. Aspoň tohle mohl autor citovaného článku připsat, než to tak pěkně napálil; občane, pohleď, kolik jiní berou! ("Třeba ta Zagorová. Je to milá holka..." nebo jak to generální tajemník říkal.) Nevím, co paní Kopicová s těmi fondy dělala a zda se dopustila protizákonného či nemorálního jednání, z předloženého textu se to rozhodně poznat nedá. Pokud ano, je v pořádku ji soudit, ne urážet. Osobní zkušenost: přednášela a diskutovala na naší konferenci. Dobře a zadarmo. - Ano, je správné a žádoucí, když média hlídají, co se dělá s veřejnými penězi, zaplaťbůh za to. Ale nešlo by to dělat aspoň trochu na úrovni? Tenhle pes nehlídá, jen slintá.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

taky jsem se pozastavil, kdyz jsem ten clanek cetl. malost novinare je jedna vec, ale spis mi prijde, ze v mfdnes uz dlouho nefunguje pozice "EDITORA", tak, jak ji zname treba z BBC..

Czech NR řekl(a)...

Takovych bot, ktere svedci jednak o spatne organizaci prace v redakci (editor, korektor atd.), jednak o ne uplne nejvyssich znalosti novinaru a take ne uplne nejvyssich schopnostech kritickeho uvazovani, by se naslo...
Obavam se, ze slova Milose Zemana na adresu novinaru, jakkoli se dala jiste volit mirnejsi forma a mohl se vyhnout generalizaci, maji opravdu neco do sebe.
Pane Koubsky, nechcete o tom napsat neco vice? Jste novinar...