1. března 2007

Komentář v seriózním deníku

Tohle je opravdu bizarní:
Je neformální autoritou s přirozeným diplomatickým talentem, má uznání napříč společností, zná i třináctou komnatu české duše a dokáže citlivě oslovit to nejlepší v nás, pro spoustu přemýšlejících mladých lidí je vzorem svou ušlechtilostí a vzdělaností, celým svým životem usiluje o "terapii předsudků" a duchovní obnovu národa, má rád Evropu a cítí za její osud odpovědnost, je doma na světových fórech se svou vizí pro epochu "prolínání světů", a navíc, cum grano salis, stejně jako Masaryk s Benešem je profesorem sociologie na Univerzitě Karlově.
To bude mít adresát chvalozpěvu radost... no, snad to bude brát cum grano salis. Absolvoval autor textu nějaké vyšší učiliště? Summa cum laude? A co na to Zelený Raoul... pardon, redaktor? Nešť; celý text je tak šílený, že nesprávné použití idiomu jen vhodně doplňuje celek. ( laskavě promine fušování do řemesla, nešlo odolat.)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hned dvě. Sociologii v Brně a teologii na Lateránské univerzitě. Summa cum gaude, zjevně. Kdyby Halík nechtěl, vezme to sám :-)))

Anonymní řekl(a)...

Zrovna jsem to při obědě četl... a začal jsem mít sebekritické obavy, zvyklý v rámci duševní hygieny sám o sobě pochybovat. Je magor autor textu v seriózním deníku, nebo jsem magorem já sám?.... Ani nevíš, jak jsem rád, že jsi tenhle post napsal, Petře :) Milan

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

No, je to externí názor, ne redakční komentář; a takové názory se jistě vyskytují, a noviny jsou vděčné za vyhrocenost, tak asi nechají na autorově zodpovědnosti i styl. (Koneckonců kmenoví zaměstnanci, resp. stálí externisté na švarcsystém, produkují srovnatelné.)

Když se hodně snažím to dešifrovat, napadá mě, že možná chtěl říct něco ve smyslu "samozřejmě to není žádný argument nebo podmínka, ale podívejte, taková pěkná shoda!" Ovšem perlil už v LN (resp. tamtéž online).

akb řekl(a)...

To je hodně vstřícné dešifrování, ale budiž. In dubio pro reo :-))

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Zkusil jsem mu mailnout (adresa je asi dvě kliknutí z kdu.cz, ovšem je to freemail :-) ale zatím neodpověděl.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Odpověděl! (Asi řeší poštu až z práce, a měl prodloužený víkend nebo jednání v Brně? ;-)

Od: David Macek <david.macek@...>
Předmět: Re: Tomas Halik cum grano salis?
Datum: 5.3. 2007, 08:59 - dnes v 08:59

Mily pane Vanku,

cesky bych tam dal nejspis neco jako "s lehkou nadsazkou".
Hezky den,

David Macek


----- Original Message -----
Sent: Thursday, March 01, 2007 6:10 PM

Vážený pane,
řešíme s kolegy otázku, jak jste ve svém dnešním textu pro MfD mínil v pasáži "a navíc, cum grano salis, stejně jako Masaryk s Benešem je profesorem sociologie na univerzitě Karlově" onu latinskou frázi.
Mohl byste nám to vysvětlit?

Děkuji,

--
Jan Vaněk [jr.]