27. února 2007

Město a venkov

Štefan u oběda chválil Prahu, kde teď na půl úvazku žije - jak dobře tu fungují služby, kolik se toho ve městě děje atd. Ano, jenže je to právě jen Praha, řekl jsem mu, venkov je docela jiný; nůžky se rozevírají. Nezdálo se mu to. Pak jsem doma zapnul počítač a vykoukly na mě fotky Romana Staňka pořízené v městečku kousek za Prahou. Nepotřebují komentář. - Samosebou, aby to zašlo tak daleko, to už není typické. Většina venkova vypadá lépe. Ale hlavní město své zemi opravdu uteklo hodně dopředu, k neprospěchu obou.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Je to slozitejsi. To co fotil RS je mozna dusledek vyssati okoli Prahy Prahou. Neco jako zpetny vir v usti trysky.

Sam ziju v Brne a zil jsem i v Praze a pochazim z vesnice (skoro nejdal od Prahy jak je tady v ty maly zemi mozny). Vsechno ma neco do sebe. Valasska Polanka rozhodne nevypada jako vychodoevropsky-zapadoasijsky venkov. A v i Praze jsou mista, kde by se daly nafotit fotky dokazujici bidu hlavniho mesta.

Anonymní řekl(a)...

Možná k neprospěchu obou, ale na druhou stranu to je celkem normální stav ve většině zemí. Někde to není venkov vs. hl.m., ale venkov vs. pobřeží nebo největší město; princip je však stejný.