12. října 2006

LibraryThing: virtuální knihovnička jako social software

Čtu teď české blogy pramálo, takže se omlouvám, že dělám senzaci z něčeho, co už všichni nejspíš dávno znáte, ale nadchlo mě to natolik, že si nemohu pomoci: LibraryThing. Něco takového si přeju mít léta, jen jsem to neuměl formulovat. Je to social software, jak jinak, který ukládá a sdílí informace o knihách. Prostě do něj překlopíte svou domácí knihovnu... a kouzlo je v tom, že to dá tak málo práce, jak je jen možné. Jen zadáte název knihy (ani nemusí být celý) nebo ISBN. Vyhledávací stroj odvede zbytek práce. Najde záznam o knize v některém knihovnickém zdroji a uloží ho pro vás. Vynikající pro nás česky mluvící je, že mezi těmi zdroji nechybí Národní knihovna ČR, tudíž lze katalogizovat i knihy vydané v češtině. (Trochu to zlobí, ale i tak...) Záznam ve vaší virtuální knihovničce pak může vypadat třeba takhle. Nebo, když dovolíte, takhle... Krásná hračka.

6 komentářů:

Yetti řekl(a)...

Pekny tip diky,
na oplatku:
pekny cesky projekt na podobne tema knihi.cz

Anonymní řekl(a)...

Neni to tak dlouho, co jsem chtel neco podobneho napsat. Skoncil jsem na nemoznosti hledat podle ISBN ceske tituly...
...ale, pokud jsem neco neprehledl, chybi tomu moznost si knihy pujcovat, menit a toto evidovat :/
Coz byla presne ta vec, kterou jsem chtel - mam sve knihy rozpujcovane po pultuctu domacnostech a naopak.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

V záchvatu pošetilosti jsem se registroval. Vypadá to o trochu lépe než Reader2.com, ovšem ovládání je dost kontraintuitivní - zejména se mi nepodařilo se najít, jak vybrat, které konkrétní vydání z několika registrovaných mám; neustále mi to vnucovalo špatné. Jako u všech folksonomií se složitější tituly vyskytují třeba v pěti pravopisných mutacích - sice je tam ošetřeno, že je to v zásadě totéž, ale sjednocení (tím spíš na správné verzi) není na obzoru. A jako zlatý hřeb do rakve, Enter 200 books for free, as many as you like for $. Ne že bych byl vážně uvažoval o tom jich tam naklepat tolik, a exportovat bohužel nemám z čeho, ale přece jenom když mám něco používat, chtěl bych mít principiální možnost to používat pořádně a ne jen jako "hračku"; takovýhle crippleware mě nenadchnul.

akb řekl(a)...

Oh my! "Enter 200 books for free, as many as you like for $"? Tak to mění situaci... jak to vypadá, nepřehlédl jsem to jen já. No, tak se podíváme na ty knihi.cz.

Anonymní řekl(a)...

Mzut je to s "češtinem", třeba s vyhledáním Karla Čapka, zná to pouze Capka. Škoda, vypadalo to slibně.

Tim řekl(a)...

I can't read Czech, but I don't see a link to LibraryThing IN CZECH (cz.LibraryThing.com). It's only 15% translated now--a dozen languages are ahead of it, with most usable. LibraryThing also searches the Czech National Library, if that wasn't mentioned.