23. března 2007

Příliš nízké vysoké daně

Tohle je složitější:
Z šetření vyplynulo, že 20 procent občanů považuje daně lidí s vysokými příjmy v Česku za vysoké, 24 procent za přiměřené a 43 procent za nízké, v tom 12 procent dokonce za příliš nízké.
Bylo by třeba rozlišit pojmy "mít nízkou/vysokou daňovou povinnost" a "platit nízké/vysoké daně", což zajisté není totéž, nýbrž naopak. Ujasníme-li si toto, pak lze, myslím, oprávněně tvrdit, že většina bohatých platí (příliš) nízké daně. Dovednost dosáhnout tohoto stavu patří jak k předpokladům, tak k důsledkům bohatství.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ono je to možná ještě o něco složitější. Z článku o průzkumu není zcela jasné, jaké daně mají na mysli, ale řekněme že jsou to daně z příjmu za práci (nikoliv tedy daně z kapitálových výnosů, úroků apod.). Pak tu sice opakujete ustálené dogma "bohatí se umí daním vyhnout", ale není to pravda. Záležií totiž, koho definujete jako bohatého. Člověk s příjmem kolem 50 tisíc měsíčně je již v horních kategorií všech myslitelných daní a není to "bohatý" člověk, který se vyhýbá daním, jak si to asi představujete. Když si vezmu že již nástupní plat kvalitních absolventů VŠ je v těchto horních kategoriích a celková zátěž dosahuje 50 % (a nelze se ji prakticky vyhnout), tak se mi zrovna pracovat nechce.
Skutečně bohatí pak nemají daně z práce, mají nanejvýše daně z výnosu z kapitálu a těm se možná vyhnout lze.

akb řekl(a)...

Ano. Když jsem tu glosu psal, uvědomil jsem si, že pojem "bohatý" je hodně vágní. 50K měsíčně, to je od oka tak 97. percentil, možná 98. (čerstvá čísla na staťáku se mi rychle nedaří najít a na důkladné hledání teď nemám čas). Dvě až tři horní procenta populace, to už bychom asi měli prohlásit za "bohatou vrstvu", ne? Jenže na druhou stranu reálně bohatý může být díky šedočerné ekonomice i ten, kdo má formálně 15K měsíčně. Nevím, je to zamotané a neprůhledné.

Anonymní řekl(a)...

myslim, ze z tohoto pohledu je smysluplne hodnotit vyhradne danovou sazbu. skupina "bohatych" jak je definovana ve vasem komentari je z pohledu odvadenych dani imho znacne nehomogenni, a navic dojem "chudych" bude pravdepodobne jeste dlouhou dobu vice subjektivne naklonen ve prospech nedostatecnosti zdaneni bohatych ...

Anonymní řekl(a)...

U tohoto průzkumu bych se nezabýval tím, jak definovat bohaté, ale tím, proč lidi odpovídají tak jak odpovídají... Výsledek průzkumu je spíš odrazem české závisti. Bohatý je ten, kdo má víc, než já a daně by měl mít takové, abychom oba měli stejně (pokud už tedy bohatý nemůže mít míň).