19. března 2007

Globální dohadování

Dejme tomu, že se klima poslední dobou skutečně mění (to je víceméně jisté). Dejme tomu, že nejde o výkyv, ale o trend (to jisté není) a dejme tomu, jde-li o trend, že to je v důsledku činnosti lidí (čemuž leccos nasvědčuje, ale mluvit o tom jako o prokázaném faktu není poctivé). Úhrnem – dejme tomu, že globální oteplování má ty příčiny a ten dosah, jak dnes tvrdí pesimisté. To kupodivu není ta hlavní otázka. Ta totiž zní: dá se s tím vůbec něco dělat? Lidstvo, zdá se, není zařízeno na řešení problémů planetárního měřítka. Snad jediný protipříklad z poslední doby je eradikace neštovic; a ta zdařila jen proto, že se těch neštovic nikdo nezastal. (Dneska by to už možná dopadlo jinak, nějaký Spolek na ochranu diverzity mikrobiálního života by možná zdemoloval pár laboratoří a nakonec vysoudil na WHO či na kom několik baněk s kulturami – je to celkem reálná představa.) I globální oteplování by z ekonomického hlediska mělo nejen poražené, ale taky vítěze. Dohoda o jednotném postupu proti němu – ne deklarativní, ale vymahatelná, taková, kterou by celý svět skutečně dodržel – se zdá být stejně blouznivá jako chiméra „úplného a všeobecného odzbrojení“, jehož užitečnost a současná nemožnost je zřejmá. Má-li klimatická katastrofa přijít, pak bude muset nejprve skutečně přijít. Změníme se až potom, pod tlakem okolností; předem nikdy.

(Vyšlo v Ekonomu 15.3. Účel nesvětí prostředky, (nám/mně) sympatické názory nemusí být správné.)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V podstate mate pravdu, ale neni to tak jednoduche. Existuje rada vedeckych experimentu, ve kterych se da dokazat, ze lide dokazi spolupracovat, i kdyz by sami prosperovali z toho, kdyby vsichni ostatni spolupracovali a oni se jen vezli. Typicky experiment je ten, ze vezmete X lidi, date jim kazdemu 100 Kc a reknete: penize si bud muzete nechat a nebo je (vsechny ci cast) venovat do "spolecneho", kdy kazdy dostane (treba) 40 Kc za kazdou stokorunu (od kohokoliv).
Tedy kdyz ja uvazuji, zda dat 100 Kc, tak se mi nechce - dostanu zpet jen 40 Kc. Ale tech 40 Kc dostanou i kazdy ostatni hrac. Takze nejlepe by pro me osobne bylo, kdyby vsichni dali 100Kc do spolecneho a ja si je nechal. Takto muze uvazovat kazdy a tak by clovek mohl cekat, ze nikdo neda nic.
No a kdyz to zkusite, tak zjistite, ze to neni pravda - lidi davaji a jsou ochotni davat a tak si i vice vydelat.
Ten priklad se da interpretovat i jako boj s globalnim oteplovanim. Male staty nemaji zasadni vliv na globalni oteplovani, jejich efekt na sebe sama je maly. Zato kdyz vsichni ostatni budou setrit prirodu, tak z toho budou i oni benefitovat.
Takze staci jen doufat, ze jako politiky nevolime sobce.

Anonymní řekl(a)...

Ano, ten problem prijde. Nemuzeme s tim uz asi nic delat. Jenze jde o to kdy, jak silne a jestli na to budeme pripraveni. A s tim kupodivu neco delat muzeme. Tak proto je dulezite o tom mluvit.

Anonymní řekl(a)...

Podle mne se to s "bojem proti globálním změnám klimatu" má a bude mít jako s "bojem za lidská práva". Stačí se podívat, jak to na tom světě vypadá... :o|
A k tomu, co napsal anonymous - ve světové politice je podstatnější otázka: kdo stanovuje pravidla, přijímá stokoruny a vyplácí výdělek, a "jakým právem"... "Sobectví" je pro diplomacii příliš jednoduchý pojem.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Tvrdívá se, že růst ozónové díry se podařilo zastavit právě včas.