5. března 2007

E-hääletamine

Internetové volby v Estonsku? (Teď mě kvůli nim zpovídali na ČRo 6.) Poctivě řečeno, je mi to vlastně jedno. Podobné systémy se budou používat čím dál tím víc, hlavně proto, že budou levnější - jakmile se jednou zavedou občanské průkazy ve formě čipové karty. Přinese to jistě nějaké potíže v podobě zranitelnosti, ale to bude okrajový problém. Politicky to asi neznamená celkem nic. Hovoří se sice často o tom, že se zavedením internetového hlasování posouvá složení elektorátu (směrem k mladším a vzdělanějším, ergo k voličům liberálů a pravice), ale estonské volby nepotvrdily žádné statisticky významné zvýšení volební účasti. Volby jsou koneckonců jednou za čtyři roky, těžko je srovnávat třeba s elektronickým bankovnictvím. Pavel Molek na webu Jiné právo zajímavě píše:
Právě vřazení této specifické skupiny, pro niž má vliv na věci veřejné cenu menší než půlhodina času, nicméně snad větší než dvě minuty trvající otevření dalšího okna internetového prohlížeče, bude představovat asi nejodhadnutelnější změnu; a nepochybuji, že pokud by se o podobné změně začalo uvažovat u nás, první reakcí politických stran bude nechat si zjistit velikost a stranické preference této skupinky.
Já si však nemyslím, že pohodlnost a ztráta času jsou hlavním důvodem, proč lidé nechodí k volbám. Spíš se mi zdá, že volební neúčast je sama o sobě politickým postojem. Pokud je to pravda, pak vliv internetu zde bude nevelký. Z jednoho pokusu nelze ovšem dělat závěry. - Jiná zajímavá věc je možná unifikace názorů v rodině. V komentáři k výše uvedenému textu Pavla Molka uvádí Marek Antoš:
Např. v rodině bývá jen jeden počítač, který má obvykle někdo "pod kontrolou": buď proto, že ho koupil, anebo zkrátka jen proto, že mu rozumí o něco víc než ostatní. Lze si dobře představit, že až přijde na hlasování, bude se volit společně. Ostatní jím pak mohou být více či méně ovlivněni. Trochu to připomíná stařičkou praxi, kdy o hlasování všech lidí na statku rozhodoval hospodář. Teď to bude "hospodář počítače" :-).
Intuitivně se mi zdá, že tohle by skutečně mohlo mít nezanedbatelný efekt, ale intuice je zde k ničemu, to chce data a sociologickou analýzu. Tedy čas.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

E-hlasování se bude nepochybně šířit - už jen proto, že evidence kdo jak hlasoval je cenná věc.

Co se biasu "pána počítače" týče, řekl bych, že vzhledem k upření volebního práva cca sedmnácti procentům estonské populace bude zanedbaelný.