1. listopadu 2006

Myšlenky se nezakazují

Ministerstvo vnitra minulý týden zakázalo Komunistický svaz mládeže. Plynou z toho dvě věci. Za prvé, až budete zakládat skutečnou podvratnou organizaci, která chce vyhodit do povětří Národní divadlo, provést světovou revoluci a podobně, nechte si to prostě pro sebe, nepište to do stanov ani na web – vnitro vás pak nechá na pokoji. Za druhé, paragraf čtyři zákona 83/1990 Sb. není ozdobou českého právního řádu.

Levičáci, zejména rozpuštění komsomolci sami, budou křičet – vlastně už křičí – o nedemokratickém zacházení, ale o to tu nejde. Žádná společnost neposkytuje rovná faktická práva všem a vždy. Existují praktické meze tolerance, nepřesné, nespravedlivé a nezbytné. Potloukat se o půlnoci temnou ulicí a nahlížet do zaparkovaných aut je perfektně legální činnost, ale bude-li vás přitom málo vlídně legitimovat policejní hlídka, není na místě tvrdit, že porušuje vaše lidská práva. Praxe má v tu chvíli přednost před teorií.

KSM provokuje, je to jeho raison d’être. A většinová společnost se vyprovokovat nechala. Rozpuštění výnosem ministerstva vnitra je výhra mladých komunistů, nikoli prohra. Bude soud, Komsomol nakonec změní stanovy a obnoví činnost, bude vlivnější než dřív. Jistě, zákon je zákon, ale i v jeho rámci se mohou státní orgány chovat pružně a rozumně. Především by však bylo žádoucí ten paragraf 4 zrušit a přibrat k němu paragrafy 260 a 261 trestního zákona o „podpoře a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka“. Zakazovat a trestat se mají činy, ne myšlenky.

Komsomolci nejsou důležití. Jsou mladí a svérázně se baví. Až jim bude třicet, budou z nich právníci, manažeři, politici – vůbec ne nutně jen levicoví! – , úředníci, podnikatelé. Odpovídá to jejich vzdělání a převážně středostavovskému původu, odpovídá to normálnímu vývojovému cyklu evropského levicového radikála: od trička s Guevarou k obleku od Armaniho. Se skutečnou dělnickou mládeží to mimochodem nemá nic společného, ta z větší části buď drží ústa a krok a pracuje někde v ochrance v supermarketu; anebo, z mnohem menší části, si ta ústa otvírá - v maskáčích, bomberu, s vyholenou hlavou a nunčakem v kapse.

Zákaz Komsomolu také není důležitý – sám o sobě. Je však důkazem malého sebevědomí české demokracie, která si musí pomáhat mocensky tam, kde by stačil klid a nadhled. A ještě jedna věc: ozvěna toho zákazu může někde v temném koutě společnosti probudit síly, které by bylo opravdu lépe nechat spát.

(Vyšlo v Ekonomu 26. 10. Vyvěšuju to zde opožděně oproti obvyklému rytmu, tím "minulým" týdnem, o němž je výše řeč, je už předminulý. Před týdnem mi to připadalo jako dobré téma. Dnes se mi už zdá, že na tom vůbec nezáleží. Staré noviny. I když - svět ten zákaz odsuzuje...)

7 komentářů:

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

A kolik toho o vzdělání a původu členů KSM víte? Mně se moc nezdá, že by tak dokonale odpovídali "vývojovému cyklu evropského levicového radikála", ba i o tom, že "normální" je takový, jak jste popsal.

(Ale Kupředu levá, kupředu pravá jsem ještě neviděl.)

Anonymní řekl(a)...

Nezdá se mi, že by ten vývoj od trička s Guevarou k obleku od Armaniho platil absolutně. Mně například je teď 26 a určitě jsem levičáčtější než před deseti roky. V Politickém kompasu mi vychází liberální střed, blízko k "anarchocentrismu". Ke konzervativní polovině toho spektra nehodlám konvergovat ani v padesáti.

Unknown řekl(a)...

Zakaz hlasani myslenek potlacujicich demokracii je vzdy jednodussi, nez jejich pokoreni v diskuzi. V fungujici spolenosti budu vzdy preferovat diskuzi. Problem je, ze tezko oznacim stav, zakoreneni a povedomi o demokracii v CR jako zdravy a fungujici. Proto nemam namitek proti pozastaveni cinnosti KSM. Co je mozna zajimavejsi je skutecnost, ze KSCM ihned nabidla KSM zazemi a jakoustakous ochranu.
Vyvojovy cyklus levicaka mi prijde zoufaly. Luxusni soukrome skoly deti levicovych leaderu (Buzkova), spekulace s pozemky (Grossovi), leceni v soukromem zdravotnim ustavu (Vlcek) hodnotim jako stejne farizejstvi, jako onen zmineny Armani. Jako by levicovost nedokazala byt integritni sama se seboum, jako by byla neslucitelna s uspechem a svobodou. Jakmile levicak zbohatne, prebira priznaky snoba ;-)

Anonymní řekl(a)...

Paci sa mi, ze spravne oznacujete bomber-a-nuncaky-obyvatelov extremnymi laviciarmi. Racionalne uvazujuci clovek ich nemoze nazvat pravicou a vzdy ma take oznacenie v mediach nahneva...

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Tihle pravičáci, kteří nezvládnou ani přečíst celkem jednoduchý text, by byli zábavní, kdyby nebyli tak otravní.

Anonymní řekl(a)...

Martin píše, že jakmile levičák zbohatne, přebírá příznaky snoba. Sloveso přebírat ve mě vyvolává představu, že cosi, co bylo doposud výsadou bohatých a úspěšných, je nyní k dispozici někomu, kdo si čerstvě polepšil. Myslím, že jde o chybu ve východisku. Úspěšní a bohatí lídé jsou snoby procentuálně méně nebo nanejvýš stejně, jako tzv. obyčejní lidé. Jejich výhodou je, že si většinou nepotřebují nic dokazovat. Dokonce bych řekl, že vyřešením svých (nejen) základních životních potřeb získávají určitý nadhled a začnou cítit potřebu "páchat dobro". Může jít o sponzorství čehokoliv, podporu umění (tím, že je kupují) nebo vytváření jiných trvalých hodnot. Dávat rovnítko mezi bohatství a snobství je z kategorie kyselých hroznů.

Unknown řekl(a)...

omlouvam se, zpusobila to ma neobratnost se slovy, nikoli rozdilne smysleni. Mozna bych mel rici spis "nabyva".