11. června 2007

Čas k ústupu

Letošní Jom Jerušalájim, den Jeruzaléma, se prý v Izraeli příliš nadšeně neslavil. Památka dne, kdy Moše Dajan se svými vojáky dobyl jeruzalémské Staré Město, rok od roku hořkne. Vítězství rozšířilo židovský stát o historická území, nejen o východní Jeruzalém, ale také o západní břeh Jordánu a Gazu. Namísto nepřítele zvenčí – okolní arabské státy – si tak Izrael pořídil nepřítele uvnitř svých nových hranic, palestinské Araby. První z nepřátel byl tou dobou již naladěn smířlivě, druhý je dnes ještě neústupnější než v roce 1967. Samostatný palestinský stát, i včetně znovurozděleného Jeruzaléma a bez speciálních bezpečnostních záruk pro Izrael, je jediným řešením krize, která se v důsledcích týká celého světa. Především Evropa je v tom morálně povinna Izraeli pomoci. Tím, co se v evropských zemích – a přestaňme si nalhávat, že to je jen vina Němců! - odehrávalo během druhé světové války, byl na dlouho vymezen další osud Židů a vznik Izraele v jeho dnešní podobě. Jakou jinou možnost a naději měli? Pokud Evropa tento dluh realisticky uzná, může prospět celému světu. Snaha nikdy a za nic nekritizovat izraelskou politiku, abychom se vyhnuli obvinění z antisemitismu, škodí především lidu Izraele. Jeho skuteční přátelé musí mít odvahu říkat pravdu.

(Vyšlo v Ekonomu 8. 6. Do cizí politiky se raději moc nepletu. Ale - znáte ten vtip, jak si Kohna předvolají v padesátých letech na StB a povídají: "Vy jste nám tady vyplnil do dotazníku, že nemáte žádné příbuzné v cizině. My ale máme informaci, že vaše sestra žije v Tel Avivu. Jak nám to vysvětlíte?" Kohn klidně povídá: "To maj jednoduchý. Moje sestra nežije v cizině. To já žiju v cizině." - Dnes trochu přes míru, ale - tož tak.)

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

FUJ!

akb řekl(a)...

Pro pořádek a po lopatě: pokud mě "FUJ" viní z antisemitismu či nepřátelství k Izraeli, nechť laskavě čte pozorněji. Pokud mě kritizuje z pozice opačné, má naprostou pravdu a já mu blahopřeji k bystrému úsudku. Šalom.

Anonymní řekl(a)...

Říkám FUJ vaší větě „Samostatný palestinský stát, i včetně znovurozděleného Jeruzaléma a bez speciálních bezpečnostních záruk pro Izrael, je jediným řešením krize, která se v důsledcích týká celého světa.“ Cílem hnutí jako Al-Qaeda, Hezbollah, Hamas nebo Fatah (a samozřejmě Íránu či Sýrie) bylo, je a vždy bude zničit onu „sionistickou entitu“, jak nazývají stát Izrael, zahnat Izraelce do moře a vytvořit „samostatný palestinský stát“ na celém jejich území. Pokud si myslíte, že jim postačí vytvoření státu v současných hranicích Gazy a Západního břehu, pak jste opravdu velmi, velmi naivní. Lidem jako Nasrallah, Abu Mazen, Hanneyeh nebo Ahmadinejad jde o něco úplně jiného.

akb řekl(a)...

Já tuhle argumentaci znám a bral bych ji, kdybychom ten bojovný černobílý postoj nezkoušeli už přesně čtyřicet let - a výsledek? Ve stavu permanentní války se žít nedá, ani když jste silnější. Jestli tam žijete/žil jste, víte přece, jaká je atmosféra; jestli ne, seznamte se s ní. A hodit např. Hamás a Fatáh do jednoho pytle je taky "velmi, velmi naivní". Souhlasím, že to, co navrhuju, je velmi špatné řešení. Všechna ostatní jsou však podle mě ještě horší. Nicméně: nečekám, že na jednom z nejcitlivějších problémů světové politiky se mohou lidé nějak výrazně shodnout, takže tahle diskuse je zcela v pořádku.

Anonymní řekl(a)...

Vážený příteli, Mahmud Abbas (Abu Mazen) financoval masakr izraelských atletů na mnichovské olympiádě v Mnichově, byl pravou rukou arciteroristy Arafata a docela nedávno vyzval k „pozvednutí zbraní proti Izraeli“. Členové Fatahu pod jmény různých dalších organizací odpalují rakety na Izrael, podnikají teroristické útoky atd. Strategie Hamasu a Fatahu je navlas stejná, „ukončit okupaci Palestiny“ (Palestinou je míněna celá oblast židovského státu). Rozdíl je jen v taktice – fundamentalistický Hamas je přímočarý, Fatah jde cestou lži a přetvářky.

akb řekl(a)...

Já vím, já vím. Je to všechno pravda. Ale jaký pozitivní návrh máte? Může to jít takhle donekonečna? Nebo je máme zahnat do moře, jak řekl - kdo, Šaron? Begin?

Anonymní řekl(a)...

Zdá se, že to řekl Ahmad Shukeiri.

Co se Begina s Šaronem týče, zahánění se věnovali spíše prakticky.

Anonymní řekl(a)...

To víte, někdy se to už tak přihází, že pozitivní řešení jaksi nejsou k dispozici. Ovšem v tomhle konkrétním případě z toho prosím neobviňujte stát Izrael. Viz http://hn.ihned.cz/c1-21491660-bratry-az-do-horkeho-konce