6. ledna 2010

Kdo kolik dává

Američané prý dávají na charitu v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíc ze všech národů na světě - 300 miliard dolarů ročně. Čtvrtina z toho připadá na korporace, velmi bohaté individuální dárce a soukromé nadace, tři čtvrtiny na ostatní. Průměrná rodina daruje ročně dva tisíce dolarů.

To je třicet šest tisíc korun.

Chudší dávají větší část svého příjmu než bohatší. Konzervativci víc než liberálové. Největším příjemcem darů jsou církve.

Francouzi darují třikrát méně, Němci sedmkrát méně, Italové čtnáctkrát méně: i to je pořád dva a půl tisíce korun. U nás to podle údajů vyhrabaných z ČSÚ a MF vychází kousek pod tisíc korun na rodinu. Ochota dávat asi klesá s klesajícím HDP na hlavu a s rozsáhlejším systémem státního sociálního zabezpečení, tedy i vyššími daněmi - zní to logicky, ale ani z těch několika málo uvedených bodů nevychází navržená korelace úplně přesvědčivě.

Uvedené čísla vesměs pocházejí z období před začátkem krize. Ta dobročinnosti nejspíš neprospěje. Je taky otázka, nakolik jsou citovaná data spolehlivá a jak to kdo vlastně počítá. Třeba to někoho pobídne k rešerši.

4 komentáře:

cestina řekl(a)...

stylistická: věta "v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíc ze všech národů na světě - 300 miliard dolarů ročně." zní jako by každý jeden obyvatel dával 300 miliard dolarů :-)

Unknown řekl(a)...

Zrovna sem o tomhle cetl zminku v Superfreakonomics: Danovy system v USA je nastaveny tak, aby se charita vyplacela. (Cimz netvrdim, ze Americani nejsou altruisticti filantropove, ale ze se jim tohle chovani celkem vyplaci.)

dusoft řekl(a)...

Treba tiez mysliet na to, ze ako registered charity v USA moze byt takmer hocaka spolocnost po splneni par pravidiel.

Unknown řekl(a)...

Spíše je otázka jak přispět. šoupneš SMS? k dárci dorazí 10% ve formě nábojů do kalašnikova. Nastěhuješ si afričana domů? Bernák ti to neuzná a navíc tě afričan vykrade. Je to od zdi ke zdi. Takže největší přízpěvek je vlastně v tom, že platíš daně a jseš slušný (za předpokladu že žiješ v právnímn státě). Pak nebudou fungovat pofiderní přízpěvky atd, ale ekonomika se postará. Rybář se naučí chytat ryby a nebude mít problém je prodat.