29. ledna 2010

iPad: ano

iPad si koupím, jako důvod by mi stačily aplikace Evernote a Instapaper, dva z mých základních pracovních nástrojů: tohle je pro ně ideální hardware. Dalším důvodem je častý pobyt v zawifinovaných prostorách včetně vlastního bytu: tedy web a možná mail, i když od psaní na soft klávesnici si moc neslibuju. Příjemné překvapení je, že na tom poběží iWork, pro tabulky a prezentace to bude užitečné, pro texty asi moc ne. Stanza se bude taky hodit a pevně doufám, že tam bude co nejlepší PDF prohlížeč, pokud možno s možností anotací - tedy vlastně Preview z Mac OS. Hardware, který tam někomu chybí, mně nechybí, naopak. Nevím, proč by tam měl být foťák, nepotřebuju tam telefon a tím pádem ani nechci 3G. Jsem taky rád, že pověsti o rozchodu s Google se přinejmenším zatím nepotvrdily.

Chápu, že hodně lidí iPad zklamal. Je málo šokující, vlastně nepřináší nic, co bychom neznali. Ale to teprv přijde, s časem, s aplikacemi, s vyššími verzemi. iPod byl kdysi taky jen další MP3 přehrávač a neuspěl přes noc. Myslím, že kouzlo téhle věci bude v detailech - jak je to u Apple zvykem.

Velká chyba je, že iTunes Store je pro ČR stále z větší části zavřený, což se téměř jistě bude týkat i knížek - ledaže by se ledy konečně hnuly, jak se o tom občas šeptá.

Můj tablet snů je ovšem jiný. Měl by mít víceméně zázračný displej, protože bych chtěl, aby se dal přepínat mezi třemi režimy: normální aktivní pro běžnou práci, e-ink pro čtení knížek a průhledný režim pro skenování a rozšířenou realitu. Nečekám, že bude k dostání letos nebo napřesrok, takže nákup iPadu je zatím ospravedlnitelná investice.

Pro vás třeba ne. Pokud nepracujete s útržky informací, které si musíte nějak třídit a procházet (dvě výše jmenované aplikace), pokud už něco od Apple nepoužíváte, pokud nemáte rádi iTunes... iPad neosloví každého a těžko se stane takovou prodejní bombou jako iPhone.

Apple se cílevědomě stává hlavním světovým uzlem prodeje digitálního obsahu: hudby, filmů, aplikací a nově tedy knih. Stále častěji asi budeme svědky toho, jak ti, kdo nemohou Apple porazit, se s ním budou muset spojit - jsem velmi zvědav na další kroky Amazonu. Protože to je on, nikoli Google nebo dokonce Microsoft, proti komu teď Apple stojí.

Zajímavé názory k fenoménu iPad:

11 komentářů:

dond řekl(a)...

Jistým zklamáním pro mě osobně je pořád absence multitaskingu v iPhone OS. S útržky informací pracuju často - kousek přečíst, napsat poznámku, podívat na obrázek, napsat další poznámku, něco rychle spočítat... Na notebooku mám na ploše pět, někdy sedm oken a jen těkám pohledem, žádné přepínání, přejíždění kurzorem.

Tohle asi na iPadu úplně nepůjde, takže asi dál budu čekat na zařízení, které mi bude moc sloužit jako opravdický poznámkový blok - na všechno.

zoul řekl(a)...

Pokud je takový pracovní režim běžný (třeba u vědců), docela dobře se pro něj může objevit aplikace. Absence multitaskingu má své dobré důvody, zejména výdrž akumulátoru a jednoduchost ovládání.

keff řekl(a)...

Souhlasím s tím, že absence multitaskingu zabíjí research, a myslím, že kvůli plánovanému použití bude nutné pracovat "proti záměru" tvůrců iPadu, ne v souladu s nimi - a to u produktů Applu hodně bolí.

Mě se líbil komentář Larry O'Briena http://www.knowing.net/index.php/2010/01/27/tablet-pc-programmer-responds-to-apple-ipad/ - iPad ulehčuje konzumaci médií a ztěžuje jejich tvoření, a myslím, že pan Koubský, jakožto tvůrce, bude v jablečné zahradě nevítaným hostem (a skončí to buď vyhnáním z ráje, nebo navyknutím na konzumaci...).

Anonymní řekl(a)...

S útržky informací ve formě slov, obrazů a minulých prožitků pracuju hlavně ve své hlavě (ač to může znít nabubřele), spojování se mi tam děje tam nějak automaticky. Potřebovala bych program či zařízení, které by mi ty podněty tahalo z hlavy ven - to mi moc nejde. :-)

Oproti iPhone se mi skutečně tato hračka nezdá nijak převratná a originální. Na čtení pdf souborů je už teď bezvadná aplikace GoodReader. Na psaní poznámek bych stejně potřebovala větší externí klávesnici. A pak, byl by to další inbox, který, řečeno v GTD-speaku, nevysypávám pravidelně. :-)

zoul řekl(a)...

@keff: Komentář Larryho O’Briena mi přijde spíš jako snaha se nějak „originálně“ postavit k tématu, které je momentálně tolik populární.

@Johanka: Mně iPad svým způsobem převratný přijde. Jen už to není způsob, který by nutně ocenili geekové.

dusoft řekl(a)...

pre mna je zasadne sklamanie,z e to nema alternativny displej typu e-ink/e-paper - cakal som na oznamenie parametrov, lebo som mal citacku od roku 2007, zial bola znicena medzicasom. chcel som citacku, tie funkcie navyse by som vedel vyuzit.

takto musim hladat dalej. zial. lebo UI od apple je vzdy prijemne a rychle.

zoul řekl(a)...

Velice zajímavý je post Marka Pilgrima (mimochodem do jisté míry podobný odkazovanému textu Larryho O’Briena).

keff řekl(a)...

Zoul: díky, výborný článek - jak se naučí tvořit programy děti, které budou vyrůstat na jednoúčelových uzavřených zařízeních pro konzumaci obsahu (iP[ao]d, PSP, Wii...)?

Má odpověd je - nenaučí, budou konzumujícími otroky korporací, které budou do jejich životů dodávat obsah - a tak zanikne šance na revoluci a zploštění společnosti, kterou internet nabídnul.

zoul řekl(a)...

iPad je zařízení, ve kterém se dá snadno vytvořit kompletní hackovatelný svět à la Squeak nebo Processing. Já bych se o budoucí generace nebál.

Unknown řekl(a)...

Je to hračka pro masy. Ne pro přemýšlející a tvořící lidi. Báječně zmáknutá marketingově, ano bude se to prodávat. Je to další hřebíček pro zařízení, která odborník potřebuje a trh nahradí něčím takovým. Bohužel odborníků je čím dále tím méně :-)

keff řekl(a)...

Tohle je také článek k věci s dobrou diskuzí - tvoříme generaci která přes 11 h denně konzumuje mediální obsah, neumí se soustředit, a nmá zájem vytvářet: http://www.nytimes.com/2010/01/20/education/20wired.html
Ani Hitlerjugend se nepodařilo takhle dostat celou dětskou generaci pod vůj vliv a mimo dohled rodičů. Palantíry.