18. května 2008

Ti, jejichž jména se nevyslovují

(Celkem pochopitelně jsem čekal, že za tenhle článek dostanu vynadáno. Stalo se. Ale nijak zvlášť moc. Od té doby se pár věcí stalo, Sparta ligu opravdu nevyhrála a Radek Hulán blog neprodal, což doprovodil velkohubým prohlášením - přesně ve svém stylu. Na názoru, který předkládám níže, to nic nemění.)

Spravedlivě posoudit někoho, kdo je vám z duše nesympatický, je těžké. A taky zdravé. - Za Spartu hraje obránce Tomáš Řepka. I ten, kdo se o fotbal příliš nezajímá, ví, že je to agresivní vztekloun, neurotik, zlý muž. Kromě toho velice dobrý fotbalista. Každému týmu, za který kdy hrál, pomohl a zároveň ho poškodil. Minulou sobotu svým zkratem Spartě ztížil cestu k titulu: hodil zblízka míč soupeři do obličeje a byl vyloučen. Možná přísně, ale v tom to právě je: od Řepky se už předem čeká lumpárna. Když se dopustí banálního dopravního přestupku, což se také stalo minulý týden, je z toho celostátní mediální pozdvižení. Nebo mu novináři závidí to lamborghini?

Velké koncertní turné právě teď podniká Daniel Landa. Skladatel, zpěvák, automobilový závodník, podnikatel a osoba svérázná aspoň stejně jako Řepka. Dost lidí ho pokládá za fašistu. Pokud jím je, pak se do stejné definice fašismu vejde tak třetina české populace: všichni, kteří mají pochopení pro přísnost, řád, nacionalismus, zdůrazněnou mužnost. Jsou to názory, které nemusí být sympatické, stejně jako Landova hudba se jistě dá pokládat za kýč.

Do třetice: kdo trochu zná český internet, setkal se s jménem Radek Hulán. Je to mladý muž s hodně velkým egem, ostatně kdo jiný by své webové stránky pojmenoval právě MyEgo? Vybudoval jim pověst, takže je teď prodává za slušné peníze. Píše protivně a chytře, má názory lišící se od většiny, je arogantní - málokdo mu ale dokáže prokázat větší chybu. Je úspěšný programátor a podnikatel a asi nejvíc pomlouvaná osoba na domácí webové scéně.

Řepka, Landa, Hulán. V mnohém jsou jako my ostatní. Skoro každý je občas nepřemýšlející hulvát jako Řepka, zastánce síly a nadřazenosti jako Landa, nesnesitelný egomaniak jako Hulán. Ale ne každý dovede hrát fotbal na evropské úrovni, vyprodat svým koncertem Sazka Arénu či vymyslet software, o kterém se ví ve světě. Pro schopné lidi platí stejná pravidla jako pro ostatní. Jejich dovednost a pracovitost není omluvou. Ale také není žádnou přitěžující okolností. Suďme je, ale z obou stran.

(Vyšlo v deníku E15 7. května. Spartě nefandím, Hulána čtu nepravidelně a osobně ho neznám, Landu poslouchám jen tehdy, když na mě vybafne z rádia. Nelíbí se mi rovnice je mi nesympatický = je to hlupák a lump. Ksakru, proč to vlastně potřebuju komentovat a zdůvodňovat? Snad abych předešel triviálním námitkám.)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

cestin v uri nebyt dokonal :))

Anonymní řekl(a)...

O jakém Hulánově softu se ví ve světě? :-)))

Anonymní řekl(a)...

Ani o jedom z nich si nemyslím, že je nesympatický, ale všechny tři bych zařadil do kategori "hlupáci a lumpové", bych použil vaše slova.

Řepka je vzorem pro spousty malých kluků, kteří hrají fotbal a od něj dostávájí jasnou zprávu: chovejte se na hřišti jako prase a budete slavní. Nikoli slušňák Čech nebo baletka Rosický, ale hulvát Řepka, to je ten, o kom se mluví.

Landa, přestože mnohokrát svoji skinheadskou minulost označil za uzavřenou, stále předkládá svým následovníkm pomatený pohled na svět - jeho očima se problémy dají řešit rázně a jednoduše, nač se s tím párat. Slovo trpělivost je tomu pánovi cizí, přeskakuje z jedné aktivity na jinou a nechává za sebou spousty zmatených, kteří by byli rádi jako on, jediné co zvládnou ale je vytáhnout si z jeho textů a chování ty aspekty, které jsou společnosti nejméně prospěšné. Pokud by měl Landa v sobě takovou touhu pomáhat světu, jak neustále deklaruje, za těch x let by snad někde ty výsledky byly vidět. Mnoho jiných lidí z jeho branže to dokázalo (z hlavy např. A. Langerová a její světluška), tak proč tento pán ne? Z toho všeho mi vyplývá, že všechny jeho nehudební aktivity jsou jen a jen pokryteckou sebepropagací, které mu právě pomáhají vyprodávat ty arény.

A Hulán? Co ten člověk dokázal, že si zaslouží být nazván úspěšným programátorem a podnikatelem? Arogantní a sebestředné názory beru od Václava Klause nebo Billa Gatese, ale ne od Mr.Nobody, který se nad svými podikatelskými úspěchy mlží a v podstatě nikdy nic nedokázal. Jednou z největších chyb člověka je neschopnost přiznat vlastní chybu - a pak není od věci takovéto lidi nazývat hlupáky.

nt řekl(a)...

mezi repkou na jedne a landou/hulanem na strane druhe bych videl zasadni rozdil. repkovi jeho "rozporuplnost" neprospiva, zatimco landa by bez ni byl mozna zpevak obrazejici venkovske vyjezdy skinheads a hulan jeden z tisicu ceskych noname bloggeru/lidi v software businessu.
tomas repka ma nepopiratelny fotbalovy talent, nicmene diky sve "komplikovanosti" nikdy nebude hvezda/spolecenska celebrita jako treba rosicky nebo petr cech. mozna po tom netouzi, nicmene i kdyby touzil, proste nebude.
landa sklada a zpiva jednoduche texty o jednoduchych vecech. kdyby za sebou nemel slavne vystoupeni v aktualitach na zacatku 90. let a od te doby se pravidelne nepripominal, dneska by o nem nikdo nevedel. od hulana jej podle me odlisuje, ze to mysli uprimne, ze fakt veri tomu, co jej v dany cas napadne a zaujme. takze ted treba zlatemu drakovi.
radek hulan si podle mne perfektnim zpusobem vykolikoval na internetu prostor/povest provokatera, ktera mu syti ego, ucet nebo oboji. pripada mi, jako kdyby jel podle predem pripraveneho planu a jenom si odskrtaval splnene akce na posilovani brandu. proniknuti do e15 ve spojitosti se jmeny jako repka nebo landa je dobry brandbuilding.

Anonymní řekl(a)...

Dovolím si s Vámi polemizovat.

Landa i Hulán mají mistrně propracovaný marketing a jdou si cílevědomě za svým. Nejsou mi sympatičtí. Daniel Landa svým přerecitováním a zpatetizováním Kryla, Radek Hulán autorskými zmatky kolem "svého" publikačního systému.

Pan Řepka do tohoto tria příliš nezapadá. Hrát umí, ale výsledek znevažuje problémy, které svému chlebodárci přináší. K čemu by mi byl vynikající programátor, když bych se na něho nemohl spolehnout. Kdyby mi v klíčovém okamžiku projektu napadl chlapíka od dodavatele a nechal se zavřít do předání výsledku celoročního snažení? Jednak bych se zbavil projektového manažera, který na něm stavěl a jednak bych ho uklidil někam, kde mi nebude škodit.

BTW: Média dosti hanebně přehrává jen to hození míče. Scénku válení po trávníku, kterou předvedl druhý aktér divadélka, nechávají takřka bez povšimnutí. Nemyslel jsem si, že to někdy řeknu, ale komentovala to snad jen Nova...

Anonymní řekl(a)...

No jo, jak říká Ona, dlouho nebyla válka, samci začínaje bejt neklidný. Hulán, Řepka i Landa jsou jenom takoví silní a neklidní samci :-)

-trouba/lmat

Anonymní řekl(a)...

> či vymyslet software, o kterém se ví ve světě.

Autor předkládá zjevně nepravdivé nebo alespoň velmi kontroverzní tvrzení, aniž by byl konkrétní, ergo kecá a ví to. Ještě jednou, a čeká tě unsubscribe, ty lachtane!!!

Anonymní řekl(a)...

"Nesnadno lze najít člověka, který by byl nešťasten proto, že si nevšímá, co se děje v duši někoho jiného; kdo však nesleduje každé hnutí své vlastní duše, je nešťasten v každém případě."
Ta eis heauton, Kniha druhá.
(Možná se to sem úplně nehodí, ale při čtení článku a diskuze mi to nějak vytanulo na mysli.)

Anonymní řekl(a)...

Řepku neznám, Hulána znám jen z pověstí a Landu... Landu považuji především za otravného kulturního parazita :-)

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou prosím: o jakém Hulánove softu se ví ve světě?

akb řekl(a)...

@Anonymní: podepište se, přidejte nějaký kontakt a můžeme si o tom psát. Mám ale za to, že vaše otázka je řečnická; Google na ni odpoví během pár vteřin. Během pár dalších vteřin přidá i pochybnosti o autorství, polemiky, hádky atd. Četl jsem to, zvenčí se pravdivost informací předložených tou či onou stranou nedá posoudit. Vyplývají mi z toho tři věci: Hulán se chová arogantně, hodně lidí ho nemá v oblibě a BLOG:CMS je dobrý systém. Věděl jsem, že psaním o člověku, který je podmětem i předmětem flame wars, riskuju, že mě do nich bude někdo chtít tahat taky. Jde-li o tohle, nemám zájem. Dík za pochopení.