23. května 2008

Nestrannost (Malá včerejší příhoda)

“Petr Koubský, dobrý den.”

“Dobrý den, tady XY, Český rozhlas - Radiožurnál. Máte na mě chvilku?”

“Jistě.”

“Rádi bychom s vámi udělali krátký rozhovor na téma návštěvy pana Ballmera v Praze. Víte, já se v té problematice moc nevyznám a potřebovala bych si s vámi napřed ujasnit, na co se ptát.”

To není úplně běžný postup, ale stává se to. Budiž.

“Prosím.”

“Tak tedy - nakupuje státní správa hodně od Microsoftu?”

“Ano. Když vezmete veřejnou správu jako celek, pak je určitě největším zákazníkem Microsoftu u nás.”

“A není to moc drahé? Existují jiné možnosti?”

“Jak v čem, třeba u databází docela určitě. Operační systémy a kancelářské programy lze taky často nahradit - třeba Linuxem a nějakým volně dostupným kancelářským balíkem.”

“Takže stát zbytečně utrácí, když nakupuje u Microsoftu.”

“To není tak jednoduché. Pořizovací cena softwaru je jen kousek z celkové ceny jeho provozu. Musíte připočítat náklady na instalaci, na údržbu, školení uživatelů, řešení havárií a kdeco dalšího. To je vesměs lidská práce a ta je drahá. Většinu těch peněz ostatně nedostane Microsoft, ale nějaká jiná firma, která ty služby dělá. Taky jde o množstevní slevy a ochranu předešlých investic. Řešení s Linuxem a řešení s Windows při dlouhodobém provozu většinou vyjde na zhruba stejné peníze. Když je hodně velké. Třeba v malé firmě by se to počítalo trochu jinak.”

“Zhruba stejné. Ale s tím Linuxem by to přece jen bylo o trochu levnější?”

“Nevím. Bez spousty dalších informací na tohle neumím odpovědět.”

“A jak je to jinde v Evropě?”

“Podobně jako u nás, v některých zemích je těch linuxových systémů víc, v některých velice málo. Mám ty státy vyjmenovat?”

“Ne, to mi stačí. Víte co, já si musím ještě rozmyslet, jestli ten rozhovor vlastně chceme. Zavolám vám za chvíli, ano?”

“Prosím. Na shledanou.”

Za deset minut:

“Dobrý den, tady XY, mluvili jsme spolu před chvilkou. Pane Koubský, já se tady poradila s kolegyní a rozhodly jsme se, že ten rozhovor s vámi dělat nebudeme. Ona by to byla taková reklama Microsoftu.”

“Reklama? Ale to, co jsem vám popsal, je realita.”

“Snad ano, ale vysílat to nebudeme. Tak někdy příště. Na shledanou.”

Na shledanou...

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásné. Zrovna do nějakého projektu obhajuji důležitost mediální výchovy na školách, tohle je už druhý tvůj článek za poslední dobu, který mi dává sílu psát dál :)
-lmat

Czech NR řekl(a)...

Obcas si vzpominam na vsechny ty proslavene vyroky byvaleho premiera Zemana stran novinaru - proti nimz se predevsim ze strany novinaru vzdy vzneslo tolik kriku (a pochopitelne i ze strany tehdejsi opozice, ale to bylo jen "z principu"). Neco na nich bylo/je.
Zvlaste si to uvedomuji v momente, kdyz ctu clanek o necem, o cem mam sam hluboke znalosti - pak je to nezridka velmi tristni (chybne informace, chybejici informace, vyvozovani nespravnych nebo nadsazenych zaveru).
Kdybych psal timto zpusobem analyzy v praci, tak mi sef, zcela opravnene, naznaci, ze si mam hledat praci jinde.
Nevim, cim to je, pripadne co s tim delat. I kdyz - myslim, ze novinari nejsou (v prumeru) blbi lide. Jen jim asi chybi silna zpetna vazba (nevim, jak to funguje v redakcich, o tom asi vy, pane Koubsky, vite vice) - takze pokud by si nekdo dal tu praci a daval na web obzvlaste povedene clanky, treba by se chytli za nos.
Treba...

Jan Pokorný řekl(a)...

Zatroleně. To mě mrzí. Petře, promiňte. J. Pokorný, Radiožurnál

Anonymní řekl(a)...

Na mě to působí, že chtěli ostře vyhraněný příspěvek na oblíbenou notu hnusného zlodějského marnotratného státu zkorumpovaného americkým kapitálem a dostali "jenom" informace na rovinu.

Navíc by to byla reklama víc na Linuxové systémy. Kdo by je ještě před pár lety seriózně označil za konkurenci Microsoftu?

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

To jsem blázen, co se to děje? Víkend pryč, pracovní den pomalu taky a pořád se tu neobjevil žádný obhájce TCO svobodných řešení (jak o tom nedávno grafomanil Neff)...

Asi to bude tím, že se prosazuje pomalu (a objevil až později - jestli než rok 1995 nebo dokonce konec monopolního procesu, není z formulace úplně jasné) - jinak rád vidím, že s HN to nedopadlo tak zle :-)

Unknown řekl(a)...

jako zastance open reseni jsem, ale z duvodu pokroku a interoperability, vetsi nezavislosti na dodavatelich, treba i jako k necemu, co rozpohybovava zatuchle firmy a neuspesne projekty, atd... nicmene k petrove postu by takovy komentar rozpoutal pomerne dost offtopic flamewar.

carnero řekl(a)...

Trochu se mi to zdá jako uvažování "to se nám nehodí do krámu, to radši neřekneme nahlas". Což bych čekal u Novy a ne u ČRo. Na druhou stranu je chápu - hledat něco a nevědět co přesně bývá těžké.

Anonymní řekl(a)...

To jsem blázen, co se to děje? Víkend pryč, pracovní den pomalu taky a pořád se tu neobjevil žádný obhájce TCO svobodných řešení (jak o tom nedávno grafomanil Neff)...

No, tak sem tady...

K Neffovu článku snad jen že Linux v "řídící jednotce", ať už auta, modemu nebo domácího kina není na rozdíl od linuxového desktopu nic menšinového ani výjimečného, proto se o tom taky nevedou "flejmy", ale lidi si to normálně kupujou. Co se samotné TCO obhajoby týče, rád bych, ale musím ještě před ulehnutím na fakírské lůžko překompilovat kernel a nachystat žiletky na ráno. Příště...

Krígl

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

No sláva, už jsem se bál, že mi někdo vyměnil internet...

P. Pokorný teď zřejmě z omlouvání nevyjde: „Dobrý den, pane Baldýnský, tady mumlymumly, Radiožurnál. Já bych měla prosbu. On umřel režisér (zašustění papíru) Polák a my bychom od vás chtěli krátký rozhovor.“