15. května 2008

Das ganze tschechische Volk ist eine Ersatzliebhaberbande

Dan Dočekal si pochvaluje, jak budeme chodit k doktorovi v sedm večer v hypermarketu mezi nákupem zlevněných potravin a večeří v KFC. Nesdílím jeho nadšení, nelíbí se mi mcdonaldizace čehokoli, ve zdravotnictví už vůbec ne. Menu zdravotnických řetězců bude podobně chudé jako to v mekáči: buď vám napíšou recept na antibiotika (která možná ani nepotřebujete, ale to by řekla až důkladnější prohlídka, kterou ovšem neudělají), nebo vás pošlou ke specialistovi. Jasně, mnohý praktický lékař dnes dělá přesně totéž. Ale řetězce to zafixují a udělají z toho standardní službu, místo aby si lidé zvykli, že taková péče je špatná. Úspěšná tahle politika však být může, protože je - hypermarketová. Většina národa má raději špatné zboží, jen když je ho hodně; špatné služby, jen když jsou levné; iluzi péče, jen když s ní nemají žádnou námahu sami. Nákupní vozíky narvané náhražkami. Počítání ze dne na den: to jsme zas báječně ušetřili! Až si však tenhle životní styl sečteme za celý život, zjistíme, že byl nejdražší možný.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Neco jako doktor Riviera?

svědek řekl(a)...

Přesné. Stále častěji v businessu i v běžném životě narážím na to, že vysoká kvalita se nevyplácí. Čest vyjímkám.

Jakoby zmizelo rozložení Gaussovy křivky, za půlkou se prudce lomí dolů. Málokdy se nabízí vyšší nebo vysoká kvalita. Že by ji zákazníci přestávali odlišovat od průměru, zatímco ten rozdíl v ceně (byť nevelký) poznají vždy? V nabídce je pak až ta nejlepší, špičková kvalita - pro to procento vyvolených, kteří na ni mají a do tohodle šuplíčku sahají vždy, z principu.

Jasně, že se to liší obor od oboru, zboží od zboží. Ale z toho trendu mám docela obavu.

svědek řekl(a)...

Ach jo, rovnou dvě gramatické chyby. Dříve jsem si komentáře před odesláním dokázal nějak lépe kontrolovat. Pardon.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby to supermarketove fungovalo tak ja bych byl ze srdce nadsen, lidskej pristup je mi u trivialnich zakroku popravde u zadku. Momentalne jsem preckal ctyri mesice s prohnilou hubou cekanim na prohlidku u zubare. Preji to jak tobe tak Kubkovi, vono by vas to preslo :)