21. února 2007

Zákony zachování

Tohle vede k nesmírně nepříjemným myšlenkám:

A premature baby only slightly longer than a ballpoint pen at birth was due to be sent home in the coming days from a US hospital after four months of neonatal intensive care, the hospital said on Tuesday. The Baptist Children's Hospital in Miami, Florida, said Amillia Sonja Taylor was born at 21 weeks and six days on 24 October 2006, making her possibly the most premature baby on record to survive. (...) Amillia weighed just under 283.5 grams (10 ounces) and measured 24.13 cm (9.5 inches) in length when she was born.

Holčičku tedy zachránili, vypiplali, pustili domů, happy ending. Před nějakými deseti lety by to téměř jistě bylo nemožné, o dřívejší době nemluvě - pokrok v technologiích a znalostech. Muselo to stát spoustu peněz, ale šlo přece o život dítěte, takže je nepatřičné a neslušné se o tom zmiňovat, že?

Není.

I v nejbohatším systému veřejného zdravotnictví je omezené množství peněz. I v nejbohatším a nejlépe vedeném systému se někde a nějak, zpravidla velmi implicitně, musí rozhodovat, na které pacienty se ty prostředky vynaloží a ne které ne. Tahle úvaha se nelíbí nikomu, ale strčit před ní hlavu do písku taky - mírně řečeno - nepomůže. Rubem bravurního lékařského výkonu, o jakém se píše v novinách, často bývá někdo, kdo umře dřív, než by mohl, kdyby na jeho léčbu zbylo víc peněz. Nemluvím o zlé vůli ani neschopnosti. Mluvím o ekonomii. Tu neošidíte, stejně jako nelze ukecat gravitaci.

Amillia Sonja má štěstí v neštěstí. Přišla na svět sice předčasně, zato v bohaté zemi. Pokud byla její maminka privátní pacient, pak se na ni obsah této poznámky nevztahuje. Na miliony jiných lidí, například u nás, ano. A vždycky bude.

Ale na té fotce jí to stejně moc sluší.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bez ohledu na to, jestli je morálně správné takové dítě zachránit za každou cenu to zkusme vzít čistě biologicky. Udržením slabého dítěte při životě se vzdáváme výhod evoluce (přežijí jen ti silní) a velmi si kazíme genetický fond lidstva. Co se stane, až tohle odmala oslabené dítě bude mít vlastní děti? Budou v pořádku, nebo je bude třeba zachraňovat ještě nákladnějšími a sofistikovanějšími metodami? A jejich případné děti? Kdo si dovolí tohle rozhodnout?

Anonymní řekl(a)...

P: Rozhodnou to lékaři, protože oni se rozhodují způsobem umím/dokážu, takže to udělám. Nezáleží, co je v zájmu pacienta, natož "společnosti".

Anonymní řekl(a)...

Martiner:co je v tomto smeru v zaujmu pacienta? jak by jsi urcil, co je v zajmu spolecnosti? milan

Anonymní řekl(a)...

Milý p, jak souvisí předčasnost porodu s genetickou informací?

Anonymní řekl(a)...

to anoymous: jak? předčasné děti jsou slabé, jejich genofond je od prirody urceny k zaniku... jestli je dobry ci spatny je jedno

Jaroslav Šnajdr řekl(a)...

Řekl bych, že tímto lékařským úspěchem se genetický fond lidstva naopak zlepšuje. Mutace, které vedou k tělesné slabosti a předčasným porodům přestávají být nebezpečné pro přežití. Proto bude moci prožít produktivní život více geniálních vynálezců, vědců, programátorů, spisovatelů a hudebních skladatelů. Co když se právě teď v některé mamince klube embryo, v jehož genech je zakódován předčasný porod a současně talent a předpoklady vyřešit problém globálního oteplování?

Anonymní řekl(a)...

nevim, co byste rikal, byt rodic takoveho ditete, asi byste mluvil jinak. a nebo byste rekl, nechte me dite umrit v zajmu lidstva?

Anonymní řekl(a)...

to anonymous - asi martiner - 22.2.07

no, bohuzel to jde zobecnit i dal: podobe i genofond cloveka, ktery vbehl pod auto, je prirodou urceny k zaniku...neni uplne jednoduche urcit, co je "v zajmu spolecnosti", v "zajmu pacienta" je vetsinou prezit - bylo by to na hezky dlouho a akademickou debatu

Michal řekl(a)...

Nemyslím si že je v tuhle chvíli zprávné argumentovat evolucí. Od principů přežití nejsilnějšího jsme se už odchýlili a nahradili jsme je našimi principy, byť stokrát nepřirozenými, také stokrát přijatelnějšími pro společnost a pro svědomí jednotlivce než je pouhé přežití nejsilnějších. Možná bychom měli nějak racionalizovat tyto principy, já osobně bych nebyl např. proti rozumně plánovanému rodičovství za účelem co nejlepší genetické výbavy potomků, ale dokud tu taková iniciativa nebude, myslím že lidský intelekt má důležitější věci na práci než hořekovat nad tím, že nejsilnější už není automaticky ten kdo přežije.