14. února 2007

Bill, Gorby a Perm

A znáte tu, jak píše Michail Gorbačov Billu Gatesovi? - Zní to opravdu jako začátek anekdoty, ale jde o aktuální příběh. Bývalý sovětský prezident se před několika dny obrátil otevřeným dopisem na předsedu představenstva Microsoftu. Žádá ho, aby prokuratura permské oblasti přestala stíhat středoškolského učitele Aleksandra Ponosova – a už to zase vypadá jako anekdota! Co má nejbohatší muž světa společného s učitelem z Uralu? Inu, něco přece ano: Windows. Ponosov používal při výuce nelegální kopie, do školy přišla policie, prokurátor sečetl škodu na deset tisíc dolarů a Ponosov má jít do vězení. Tomu chce Gorby zabránit. Kuriózně se neobrací na ruské orgány, ale na Billa, neboť předpokládá, že policii do školy vyslal právě Microsoft. Možná to tak je, možná ne - nejbizarnější je sám fakt, že se někdo namáhá stíhat jednoho učitele v zemi, kde se pirátské kopie Windows prodávají na každém tržišti a podle odhadů mezinárodní organizace BSA (placené převážně Microsoftem) se používají nejméně na čtyřech pětinách všech PC. Jestli Gates pomůže vytáhnout Ponosova z basy, založí pozoruhodný precedens: téhož se budou dožadovat tisíce jiných na Východě i Západě. Gates sice provozuje největší charitu na světě, ale ta se jmenuje Nadace Melindy a Billa Gatesových, nikoli Microsoft. Ponosov měl své žáky raději učit Linux.

(Vyšlo v Ekonomu 8. 2. Ještě jsem tam chtěl nějak zamontovat tu Bukurešť, ale nezbylo místo.)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

"mezinárodní organizace BSA (placená převážně Microsoftem)" - tohle si všichni tak nějak myslíme, ale jsou na to nějaké důkazy?

Ivo řekl(a)...

Ale ony ty Windows na všech tržištích (i v moskevských podchodech) nejou z hlediska ruských zákonů nelegální. Člověk k nim -- aspoň na Gorbušce -- dostane dokonce i účtenku z registrační poklady (a když si koupí CD plné MP3, uvidí na obalu ochranný hologram a c v kroužku). Nelegálními se stávají až po překročení ruských hranic. Onen učitel tedy nejpíš na daních obral ruský stát, ergo Gorby pláče pěkně ale na špatném hrobě.

akb řekl(a)...

Hele, Ivo, a jaké dani, myslíš, se ten učitel vyhnul? DPH snad školy neplatí ani v Rusku... nedávalo by to smysl, i když kdoví. Třeba to tady čte někdo, kdo se v ruských daních vyzná.

Ivo řekl(a)...

To bylo jediné, co mi dávalo aspoň trochu smysl. Proč jinak by na něj ty policajty poslali? Že by na popud rozhořčených rodičů, že jejich děti učí krást? ;-) Vážně netuším.
A proč Gorby píše Billovi... Že by pí ár?

Anonymní řekl(a)...

Dotazem u našeho právníka v Moskvě zjištěno následující: (a) Kopírování a následující prodej či užívání software je v Ruské federaci nelegální. Že se na tržištích prodává (lhostejno zda s účtenkou či ne) je dáno jistými specifiky vynutitelnosti zákona. (b) U audiovizuálních děl je situace jiná. Pokud se vydavatel(kopírovatel)/prodejce registruje u kolektivního správce (něco jako naše OSA Nostra/ Intergram)a odvádí mu (a potažmo autorům) cca 15% z tržeb, je to OK.

Báťuška Vladimír se vyslovil, že buzerovat toho nešťastníka je blbost a hle - dnes nezávislý soud uznal učitele vinným, ale od potrestání upustil pro zanedbatelnou společenskou nebezpečnost činu. Přijde mi to jako dobrý kompromis.