20. února 2010

A dívají se na nás jak věrní psi

Kolik předmětů se asi nachází v dnešní průměrné domácnosti?

Ovšemže, je to velmi nepřesná otázka, ale projevte dobrou vůli. Předmětem mám na mysli funkční celek, nikoli výsledek testu rozebiratelnosti. Krabička sirek je jedním předmětem, ne čtyřiceti. U přenosného šicího stroje váhám, protože kdykoli je v použití, dá vzniknout druhému dočasnému předmětu, svému objemnému kufříku. Krabice se šicími potřebami, to je buď jeden kus, nebo učiněný mikrosvět s vlastními skrytými nehumanoidními civilizacemi. A dál tu máme: Nářadí. Cédéčka. Nádobí a kuchyňské vybavení vůbec. Šatstvo a botstvo. Knížky! Kabely, dobíječky, redukce, sluchátka, přívodní šňůry, antény and all that jazz. Obsah spíže. Neproniknutelné dětské prostory. Kupu starého horolezeckého železa. Alba známek po pradědečkovi. Koupelnu a všechna její zákoutí. Počítáte to někdo?

Ve skanzenu na Veselém Kopci lze nahlédnout do vesnické domácnosti, jak vypadala před dvěma sty (a možná ještě i sto) lety. Jistě, je to umělé. Ale o kolik méně, zcela dle očekávání, ti lidé měli věcí! Nejspíš každou z nich intenzivněji vnímali. Byli minimalisty z donucení, nikoli z přesvědčení a jistě by po našich vymoženostech rádi sáhli, nebo ne? Kdopak ví.

Stejně, to celkové číslo by mě zajímalo. Najmout nějakého autistu?

11 komentářů:

Rival řekl(a)...

U nás tak 1 357 zbytečností...

Anonymní řekl(a)...

Inspirace Kevinem Kellym na TEDu nebo smeruejs stejnym smerem?

Na kazdou akci nasleduje reakce, trebas u mne nejspis pocet (fyzickych) predmetu klesa. DVDcka s filmy i CDcka s hudbou se meni v nagrabovane posloupnosti bitu. Ale pokud prizname pravo na to byt zapoitan i souborum na disku a jinym podezrele virtualnim entitam, pak o vecech plati to same, co o entropii: Ani tu remizu nejde uhrat.

akb řekl(a)...

Ne, to jsem nevěděl, že Kelly o něčem takovém mluvil na TEDu. Najdu si to. Lichotivé přirovnání... ;)

Ofelie řekl(a)...

Já se pokaždé po stěhování se dvěma kuframa dokážu pár měsíců obejít bez spousty věcí, ale jak se člověk trochu usadí, začne nakupovat. Hromadím většinou knihy, ostatní se snažím omezovat, abych se zas pak vešla do těch dvou kufrů.

Libor Nováček řekl(a)...

Před lety se podobným tématem - jak kolem sebe máme doma čím dál více věcí, zabýval Paul Ghraham v příspěvku "Stuff" na http://www.paulgraham.com/stuff.html

Zajímavá myšlenka, na které něco bude: "I think humans constantly scan their environment to build a mental model of what's around them. And the harder a scene is to parse, the less energy you have left for conscious thoughts. A cluttered room is literally exhausting."

Anonymní řekl(a)...

@akb: U Kellyho to byla jenom takova odbocka v proudu myslenek. Popravde mne moc za srdce nechytil, prestoze jsme teoreticky na stejne lodi (nebo alespon an stejne vlne).

Mate ted oba docela stesti, ze rezonujete s tim, o cem sam premitam. Kolik z tech veci potrebuji? A kolik z meho ja je moje knihovna? :/

Anonymní řekl(a)...

že by to bylo tím, že všichni vstřebáváme víceméně podobné informace, i když třeba z různých zdrojů? Každý kousek informace se v různých formách mnohokrát opakuje a v podstatě tak není možné se ubránit tomu, aby se k nám v určitý okamžik a v nějaké formě dostal. Já si po přečtení okamžitě vybavil nový film s G. Clooneym Up in the air. :)

akb řekl(a)...

Moje inspirace byla naprosto mimokulturní, běžný úklid v kuchyni. Jednoúčelové nástroje. A ta krabice se šitím na stole.

Czech NR řekl(a)...

Onehda, ve veku a pozici vysokoskolskeho studenta majiciho moznost hromadit majetky a zbytecnosti pouze v pulce detskeho pokoje, jsem delal vyraznou probirku (pred stehovanim). Bylo toho nekolik igelitek, ktere letely do kose. A to jsem neresil obleceni.
Mozna, ze "resenim" (ci lepe snahou o prevenci) je interier japonskeho stylu. Kazdopadne si zakazat odkladaci kumbaly a zbytecne skrine. Ty se, tak jako nove silnice auty, zaplnuji jaksi z prirozenosti sveta.
Otazkou je dalsi vyvoj - na Veselem kopci jsem take byl a pamatuji si to dobre. Dnes jsme skutecne tak o dva rady dale. Ale treba se to zlomi - tedy aspon u nekterych lidi. Zacnou lepe vazit, co vyuziji. Jen aby to neskoncilo u prilisneho zbozsteni nekterych veci - myslim, ze klasicka skromnost z toho nebude. Ted uz jen zbyva vyresit, co to udela s narodnim hospodarstvim...

mamash řekl(a)...

Tohle je slightly related: Simplicity is hard, let's go shopping.

DeathOfRats řekl(a)...

Některé národy (třeba Mongolové), nás Evropany litují, protože oni berou majetek jako břemeno.
Máme se od nich jistě co učit.

Já si neskutečné množství svých zbytečností k životu nezbytných uvědomuji pokaždé, když je na několikráte tahám na zádech na kolej a z koleje...