7. září 2009

A, protože B, nebo naopak?

(jako úvod k přátelskému setkání #tridni_boj) K politickým názorům dospějete - v obou smyslech toho slova - spíš přes emoce než přes rozum. Hrají v tom roli zážitky, běh života - tedy dílem vlastní povaha a duševní rovnováha, dílem náhoda. Socioekonomické postavení jednotlivce je pak spíš dalším důsledkem těchto faktorů než zdrojem názorů. Alespoň u nás a v dnešní době, protože startovní pozice většiny z nás byla skoro stejná. (Popírám determinaci nadstavby základnou, Karel by ze mě radost neměl.)

Anebo to tak není.

Jsem pro levici proto, že nejsem bohatý a úspěšný? Anebo nejsem bohatý a úspěšný proto, že jsem pro levici? Kdybych byl bohatý a úspěšný, přestal bych být pro levici? (Kdybych nepřestal, byl bych přece sám proti sobě, proti svým ekonomickým zájmům. Nebo ne? Z krátkodobého versus z dlouhodobého hlediska? A uvažuje o tom vůbec někdo tak racionálně?)

Nejspíš platí, že nejsem bohatý a úspěšný proto, že o takových věcech vůbec přemýšlím. Vzhledem k nemožnosti vymyslet něco zásadně nového to je špatně investovaný čas.

Po zbytek dne jdu pracovat na invexové konferenci IT 1.0/2.0.

3 komentáře:

Pavel Šuchmann řekl(a)...

Může být člověk, který ideově vedl úspěšné IT vydavatelství, založil a po dlouhé roky plnil nejvlivnější počítačový časopis v ČR, neúspěšný?

Chtělo by se mi poznamenat cosi na téma přílišné skromnosti, ale nechám si to na čtvrtek :-)

akb řekl(a)...

Dík, já vím, že to myslíš dobře :) Víš, vždycky mě přivádělo v úžas, jak snadno můžeš z týchž pravdivých údajů estavit jednomu člověku nejmíň dva naprosto odlišné životopisy. Modelově to předvedl Čapek v Obyčejném životě, ale ani na to spisovatele nepotřebuješ. Chci říct - ten život, který jsi svou milou glosou načrtl, já nikdy nežil.

Pachollini řekl(a)...

Co je to byt bohaty? V Evrope dle meho nazoru otazka ciste zivotniho postoje. Bohaty = spokojeny s tim, co mam, protoze hlady neumirame a pod mostem vesmes nebydlime.
Co je to byt uspesny? Mit pocit, ze zivot stoji za to, byt spokojeny s tim, co delam a jak to delam, dokazat vychovat svoje deti? To by pro mne byl sakra uspech.

Chapu smysl clanku, jenom chci trochu protestovat proti tomu, abychom bezny smysl tech slov povazovali za (jedine) spravny.