17. října 2007

Výborně

Vůbec mě nezajímá, jaké má kdo názory, zda je left, right nebo dočista wrong. Zajímá mě, zda je inteligentní, vtipný(á), umí se vyjadřovat, nenudí, INSPIRUJE. Nutí přemýšlet, s důrazem na slovo "nutí"; sebere vám všechny ostatní možnosti přístupu k věci. Je to trochu nebezpečný přístup k životu, ale nešť.
Vlastně jsem jen chtěl říci, že Miloš Čermák píše výborně.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Díky za odkaz, nějak jsem se v té záplavě jeho blogů nemohl zorientovat :).

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Šťastný to muž - nebo vlastně hned dva.

Mně se líbíval Čermákův protoblog na prvních Novinkách, ale to už je dávno. Jeho románek "o bulvárním novináři, populární zpěvačce a nečekaných okolnostech" bych za výborně napsaný rozhodně neoznačil (i když jsem ochoten ho damn with faint praise, že je výrazně lepší než ten od Decastela) a v posledních letech mě jeho sloupky, kde si hraje na experta a obvykle zmatlá nejzákladnější fakta, iritují čím dál víc. Uznávám, že na tomhle novém blogu je pár kousků, které píše jen tak sám za/pro sebe bez přitesávání do pravidelného formátu k masové syndikaci, mnohem vtipnějších a čtivějších; naposledy na mě takhle působilo, když byl v létě 2005 na studijní cestě v malých novinách na Středozápadě USA a psal o tom zvláštní seriálek jednak do LN, jednak co se nevešlo k sobě na blog (mimochodem, co se stalo s tou předchozí inkarnací? Kdyby je aspoň zakládal a opouštěl různě po webu jako... ehm, někdo, koho oba známe; ale přemazávat staré, za to by ho měli vyloučit z internetové sekce Syndikátu novinářů! Aha, tak přes ten bordel, co má v "zobrazit celý můj profil", jsem zjistil, že ho přesunul na extra.cz/staryblog/ a založil si nový zrovna takový, s jednou z nejhorších šablon, co server nabízí.) Všímat si pořád umí i po dvou dekádách chrlení textu, to ano; akorát dávám přednost autorům, kteří vás přemýšlet nenutí (obzvlášť metodou "kdo, když ne my?", potažmo "jestli hned nezačnete, tahle logika to schytá!"), ale přemýšlejí sami a výsledek vám nabízejí, u vědomí možnosti různých přístupů.

P. S. Zatímco jsem tohle psal, stačil postnout nový"pravidelný sloupek v deníku Sme".
Odstavec 1: "Hitem na českém Internetu je" ovíněný Rynda na ČT24. (No dobře, třeba to na Slovensko ještě nedorazilo.)
Odstavec 2: "Hodil by se [televizákům] nový telefon značky [a vůbec, product placement mažu; pozn. JVjr.], který mimo jiné funkce obsahuje také analyzátor alkoholu z dechu." (Jasně, kde by byla publicistika bez oslích můstků? "Možná by pak už nikdy nevyšly noviny", jak praví o odstavec níž; a zrecyklovat, o čem už možná psal a rozhodně četl někde jinde, taky bodne.)
Odstavec 3: "Bojím se však, aby se tyhle inovace nerozšířily i na počítače. I z nich lze přece v opilosti odeslat spoustu hloupostí, kterých pak člověk ráno lituje" , pár příkladů a námitka citovaná výše.
Odstaveček 4, in toto: "A teď mne omluvte, musím si jít dolít sklenku." Urrghüüüüíííííí!!! Takhle pitomou, fousatou a nucenou rádoby-pointu by měli vytloukat z hlavy už elévům, které Čermák učí; a to ji, na rozdíl od něj, nepoužívají pravidelně.

Anonymní řekl(a)...

JVjr (Ad pointa): Nečetl jsem to, ale tvrdím, že některé fousaté pointy nejsou špatné. Musí se jen dobře použít.
Takhle by se dalo tvrdit, že psát JAKOUKOLIV pointu nemá cenu, protože je psaní point je staré. Možná je to i pravda, ale kdyby se toho drželi všichni, dopadlo by to dost špatně (možná by je bylo potřeba znovu zavést jako neotřelý nový přístup :-).

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

r1: Moc čteš Čermáka (i když škoda, že zrovna tohle ne ani v mém digestu): tvrdím, že pointy jsou dobré a příliš důležité na to, aby se daly nahradit blbými klišé. Kdyby se poslední věta škrtla, článku by to prospělo a pointu by měl lepší.

Anonymní řekl(a)...

Ale neměl. (A teď mě omluv, jdu si vyčistit zuby a spát)

catt řekl(a)...

r1: Čermák má bohužel většinu point takto zmatlaných, až je ideální od něj poslední větu nečíst. Po pár článcích v Reflexu mám pocit, že se tím snaží působit nenuceně, což se mu logicky nedaří.