12. října 2007

Am I twit? RU?

Začal jsem experimentovat s Twitterem - to je ten sloupek vpravo, nadepsaný "Rychle načmáráno". Inspirace přišla od pana Cuketky, díky za ni! Webdvounulkových hraček jsem se z velké části už přesytil, tahle se mi však zatím líbí. Plní totiž najednou a zcela automaticky dvě odlišné funkce: za prvé, je to miniaturní blog, hodí se pro stručné až enigmatické poznámky, pro výkřiky všeho druhu, pro odkazy na webové stránky prchavého významu (nelíbí se mi ukládat do del.icio.us zpravodajské banalitky). Psát do Twitteru lze i pomocí SMS, tedy z terénu, což může být užitečné (esemeska do zahraničí naštěstí stojí u všech našich operátorů stejně jako esemeska tuzemská, nejbližší proxy Twitteru je podle čísla někde v Británii).

Za druhé, je to zároveň nevtíravý komunikační nástroj uvnitř velmi volně vymezené skupiny: mohu něco sdělit, mohu možná čekat odpověď, ale od nikoho ji nevyžaduji, ani implicitně ne (což nedokáže brutálnější SMS, mail nebo IM). Tady na blogu mám teď jen své vlastní příspěvky, ale stejně dobře si lze zobrazit plynulý proud hlášek od těch uživatelů Twitteru, s nimiž chcete být v kontaktu. Pokud chcete být součástí takové společně mluvící-mlčící skupiny, klikněte na ono "follow me on Twitter" a řiďte se jednoduchými pokyny. Vypnout to koneckonců jde vždycky (třeba až si uvědomíte, co znamená slovo "twit" ;)

Vtip je v tom, jak psát, aby příspěvky plnily zároveň blogovou i komunikační funkci a ještě se vešly do sta šedesáti znaků, což je záměrné (a správné) omezení nastavené Twitterem. Jinými slovy, můžete s někým vést přes Twitter rozhovor, ale pokud to jako já zároveň zveřejňujete, měli byste ho vést tak, aby každá samostatná replika byla třetí osobě srozumitelná bez kontextu. Pěkné cvičení.
Pro zapisování do Twitteru používám kouzelně jednoduchý add-on Firefoxu nazvaný Twitterbar (nainstalujte si to a zjistíte, že "kouzelně jednoduchý" není v tomto případě fráze - tak vtipně řešené uživatelské rozhraní jsem neviděl už dlouho!) Zápisky "naší komunity" čtu v Google Desktopu pomocí gadgetu GD Twitter - ten by ještě trochu vývoje potřeboval, občas zazlobí.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že tenhle systém blogování má podle mě jednu nevýhodu:
spoustě tech zpráv nerozumím, jsou jakoby jen pro zasvěcené. Neumím číst azbuku, nevím, co je myšleno WM5-WM6, nevím, jestli je Vlasta Růžička nářez v dobrém nebo špatném slova smyslu, co je Glofiish tak trochu tuším. Je mi jasné že tomu nerozumím i kvůli vlastní omezenosti, ale stejně se mě tenhle způsob blogu moc nepozdává. Ale jinak blog super, intelektuálně mě stimuluje :)