4. července 2007

Bomba a iPhone

New Yorkem prošla minulý víkend vlna vzrušení. Apple zahájil prodej své nové technické hračky, nezvyklého mobilního telefonu iPhone. Před obchody se hromadily mnohahodinové fronty. Za mírný poplatek jste si mohli koupit služby bezdomovců – vystáli frontu za vás. Během víkendu se prodalo dvě stě tisíc přístrojů. Krásných, dokonalých, přísně vzato zbytečných.

Jiná západní metropole, Londýn, také dostala svou porci napětí, arciť zcela jiného původu. Británií otřásly výbuchy a vláda vyhlásila stav ohrožení. V kostce je to rub a líc západní civilizace: vyspělá spotřební společnost pod palbou chudšího zbytku světa, bomba proti iPhone. Velká otázka zní, zda je rub důsledkem líce. Je terorismus produktem ekonomické nerovnosti, nebo by tu byl tak jako tak?

Odpověď hodně závisí na politických názorech mluvčího. Zjednodušit složitý jev na jeden rozměr je zaručenou cestou k omylu. Mnozí dnešní sebevražední útočníci pocházejí ze střední vrstvy, stejně jako z ní v minulosti pocházelo mnoho radikálních levičáků od Lenina po Guevaru. Bombu lze odpálit i se sluchátky iPhone v uších, možná je to silnější zážitek. Přesto lze těžko vyvrátit názor, že bez hluboké nerovnosti mezi různými částmi světa by terorismus měl daleko menší základnu a byl by řešitelnější. Do propasti mezi Severem a Jihem pomalu kloužeme všichni.

(Vyšlo v Ekonomu 4. 7. Začínám být tématem globální nerovnováhy nezdravě posedlý. Možná blbnu. Možná ne.)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nesmirne rad ctu vetsinu clanku zde (i jinde) -- dnes takovy pocit nemam:
- michat iPhone s bombou je myslim uz za tou pomyslnou carou, delici 'zajimave spojeni' od 'radoby-zajimaveho spojeni'.
- odsoudit, trebaze neprimo, iPhone jako 'krasne zbytecny pristroj', no.....dobre, kdyz se to vezme jako osobni nazor, budiz. Ale takto to vypada jako obecna teze, ktera bez jedineho argumentu vypada populisticky. iPhone minimalne ukazal 'tradicnim' vyrobcum, co je to inovace. Btw - treba to bude stejne jako pred lety s iPodem. Prvni reakce byly spise negativni, nez vsichni pochopili, ze iPod neni hardware ale filozofie 'jineho' ovladani.

btw - prodalo se 500.000 za vikend...

Anonymní řekl(a)...

Petr mě zarmoutil a nezklamal. Výraz "krásně zbytečný přístroj" mi přijde jako příklad poetiky rozporu - na jedné straně uvažujícího ekonoma a propagátora inovace (nechci psát it evangelisty), na druhé nenapravitelného snílka přívětivé levice.
Hluboká nerovnost mezi částmi světa je, Petře, určitě základnou terorismu a násilá. Není to ale nerovnost osobního bohatství, ale nerovnost příležitostí. Teroristé se rekrutují z různých sociálních vrstev, ale takřka vždy z bezvýchodných stavů. Rigidní systémy, středověké myšlení, uzavřený kruh chudoby - ale zdůrazním: podstatné je slovo UZAVŘENÝ, ne CHUDOBA.

Anonymní řekl(a)...

Zjednodušit složitý jev na jeden rozměr je zaručenou cestou k omylu.
...
Přesto lze těžko vyvrátit názor, že bez hluboké nerovnosti mezi různými částmi světa by terorismus měl daleko menší základnu a byl by řešitelnější. Do propasti mezi Severem a Jihem pomalu kloužeme všichni.


Hmmm.