22. března 2009

Papež a prezervativy

Každému, kdo chce věcně diskutovat o neblahých důsledcích afrických proslovů Benedikta XVI., doporučuji zvážit následující body:
  1. První a hlavní důvod, proč se v Africe málo používají kondomy, je ekonomický. Když vyděláváte dva dolary denně, je pro vás ta papírová krabička sakra drahá a peníze se dají použít užitečněji i příjemněji. Výjimkou je Jižní Afrika, kde v lékárnách dostanete kondomy zdarma, velká poptávka po nich však ani tam není, protože...
  2. ...pro většinu Afričanů (neříkám, že také Afričanek, ale těch se většinou nikdo neptá) je tento způsob ochrany nemužný, komický a zahanbující. Kdyby kamarádi věděli, budou se vám smát hodně dlouho - a to je rozhodujcí.
  3. Mnozí obyvatelé Afriky naprosto nevěří ve spojitost mezi AIDS a pohlavním stykem, někteří z nich jsou vlivní a hlásají tento názor z pozice autority, dobře známým příkladem je bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki.
  4. Ke křesťanství se hlásí asi třetina obyvatel Afriky. Zdaleka ne všichni z této třetiny jsou římští katolíci a zdaleka ne všichni, kdo se k římskému katolicismu hlásí, berou papežova slova jako zákon.
Afriku zachrání - pokud něco - vzdělání dětí a pevnější ekonomické postavení žen, nikoli projevy kohokoli včetně papeže, ať se v nich bude říkat cokoli. Ostatní druhy pomoci a soucitu se neosvědčily a sotva se to změní.

Pokud jde o katolickou církev, ta má své priority a přežití jednotlivců mezi nimi prostě občas není ta nejvyšší. (V tom není mezi podobnými institucemi ani sama, ani nejhorší.) Dokud bude, jiná nebude. Je pošetilé očekávat, že její nejvyšší představitel, patřící navíc ke konzervativnímu křídlu, sebeméně zpochybní důležitou část dogmatu. Radí-li zdrženlivost a věrnost namísto antikoncepce a ochrany proti nákaze, není to lživá rada, jen nerealistická. Zrovna tak nerealistické ovšem je žádat po něm něco jiného.

Neříkám, že tohle všechno je dobře, jen říkám, že to tak je.

6 komentářů:

Libor Vanek řekl(a)...

Myslim, ze je realisticke zadat po kat. cirkvi neco jineho, ale neni realisticke ocekavat v brze dobe zmenu.

Co se tyka toho poctu - Afrika ma 922 mil. lidi - z toho 380M krestanu a z toho cca. 130M katoliku. I kdyby papezovo slovo bralo jako zavazny zakon 10% katoliku, tak porad se bavime o 13M lidi - a to v oblastech, kde je prumerny vyskyt AIDS 6% (vsechny data zdroj Wikipedia). To mne prijde jako HODNE...

Anonymní řekl(a)...

5. A ti, kteří papežova slova (všechna, ne jen selektivně ta o kondomech) berou jako zákon, logicky nejsou nejvíce ohroženou skupinou.

Czech NR řekl(a)...

Jen jestli jste zde, Petre, nespadl do pasti chozeni proti proudu pro samo chozeni ;-). V leccems mate pravdu, ale... Prezervativy se Africanum daji rozdavat (tusim, ze se tak deje). Pokud je to pro Africany komicke ci zahanbujici, je na case snazit se jim vysvetlit, ze jim jde o krk (kolik z nich si to vezme k srdci, je vec druha - ale i kdyby jen par!). Totez plati, pokud jde o neviru ve spojitost mezi pohlavnim stykem a AIDS. Pokud si to Mbeki a jini mysli, je treba jim rici, ze tomu tak neni a ze jsou nebezbecni blazni. Ano, vzdelani a ekonomika jsou pro Afriku asi dulezitejsi, ale nemusime hned mluvit o zachrane sveta, kdyz prozatim muzeme zachranit aspon par lidi.

Zkratka a dobre, tezko od papeze (a spravne rikate, ze zrovna tohoto) cekat neco jineho. Ale nelze byt v klidu a nepohorsovat se v momente, kdy clovek, jehoz slovo je z tech, ktera maji na teto planete rozhodne vetsi vliv, rika veci, ktere potencialne vedou k smrti lidi. Zvlaste kdyby jich mohl svymy slovy tolik zachranit. Chapu, ze tezko ted muze obratit a doporucovat vsem prezervativy. Ale pokud hlasa neco, co je dosti zrejme v rozporu s realitou a vede ke smrti lidi, tak je to odpudive. A vzlaste tehdy, jsou-li cleny rimskokatolicke cirkve lide, kteri smysleji rozumneji a to i tehdy, kdyz nejde o zivot (osobni zkusenost).

Kdyz se v souvislosti s AIDS v Africe o necem zamyslet, spise bych se zeptal nejakych ekologu (tj. vedcu zabyvajicich se dynamikou populaci apod., ne ochranaru prirody), jestli epidemie AIDS v Africe neni vlastne prirozenym stavem - priroda se proste reguluje...

Anonymní řekl(a)...

Pardubitz: Ale jistě, i kdyby to zachránilo jen jeden jediný život, má to přece smysl - kolik mám přidat ze své peněženky navíc k tomu co už svému sociálnímu státu platím? :)

A zkus tenhle argument ještě u D-fense, tam ho mají ještě radši než já :)).

Czech NR řekl(a)...

Ad Keff: nemusite pridavat nic. Nepsal jsem, ze by nekdo just musel prispivat. Ale pokud uz nekdo prispiva, nemel by Benedikt pronaset proslovy, ktere toto (bohulibe) usili mari.

Anonymní řekl(a)...

Otázka zní:
Kdo potřebuje hodně afričanů?