9. března 2009

CEE

(Sloupek v E15 z minulé středy, zapomněl jsem ho vyvěsit. The Economist mezitím otiskl v rubrice Zasláno dopis viceguvernéra ČNB Miroslava Singera uvádějící na pravou míru, jak je to s českou ekonomikou. Obávám se, že ke změně vnímání to nestačí. V krizi točící se kolem čísel ta čísla sama už skoro nikoho nezajímají.)

Vídeň, jak všichni vědí, je na východ od celého historického Království českého (pomineme-li Lanškroun). Geografický střed Evropy naproti tomu leží - jak aspoň tvrdí Wikipedia - u běloruského města Marjina Horka kousek jihovýchodně od Minsku. Aby se však Evropa opravdu otáčela podle tohoto středu, musí zahrnovat například i republiku Komi, mimochodem větší než celé Německo, a to včetně tamních vorkutských lágrů. Z hlediska zeměpisu i dějepisu to tak je správně, ale vykládejte to dneska někomu v Bruselu! O Praze ani nemluvě.

Východní, nebo střední? Čím víc se o nálepku střední Evropy budeme prát, tím víc budeme objektivně patřit do východní, kde se lidé perou o nálepky, neboť na těch tam záleží víc než na realitě. Na Západě to o nás vědí a proto už dávno vymysleli sousloví "střední a východní", Central and Eastern Europe, CEE. Čti: to je ta východní Evropa, co si o sobě myslí, že je střední. Je to politicky korektní a zcela jasné.

Nám Čechům by se teď náramně hodilo nakreslit nějakou dělicí čáru, protože kdo jiný z CEE by se ocitl od ní na západ, když ne my? Ona v podstatě historicky existuje, dělila staré Rakousko na Cislajtánii a Translajtánii (zadejte do Google: Leitha). Anebo by se dala chápat jako mez latinské evangelizace, což je vstřícnější k našim visegrádským přátelům. Jenže nic z toho už neplatí, čáry po svém překreslil Stalin a Churchill s Rooseveltem kývali, a teď je zas kreslí Banka a Fond a Moody's a Fitch a S&P.

Dějepisu a zeměpisu neutečete. Budou nás vždy házet do jednoho pytle se sousedy. Křik zevnitř: „Já tu jsem omylem!“ nepomůže. Každá jiná strategie je lepší.

3 komentáře:

Marek Prokop řekl(a)...

Hlavně aby nás, nedej bože, nezařadili do Evropy západní. To by byla pro národní sebevědomí pohroma -- už bychom neměli největší sluneční hodiny, největší aquapark, největší solární elektrárnu, největší bioplynovou stanici, nejstarší lázně, nejstarší lékárnu, nejstarší synagogou, nejstarší universitu, první 4D kino, a nejvyšší daně, vše ve střední Evropě, samozřejmě. Turisti by ztratili poslední důvod sem jezdit.

Anonymní řekl(a)...

Já bych se nebál. Pořád nám zůstane největší stadion, největší hrad a nejhorší fotbalová liga :-)

Ivo řekl(a)...

Ono může jít i o to, že v zemích CEE se obvykle platí vším možným, jen ne ojrem (s výjimkami ohledně slov*nska).

Zrovna včera psali v Bankovnictví, že centrální banky střední Evropy protestují proti zjednodušeným informacím, ketré škodí bankovnímu sektoru. Byly to banky ČR, SR, Polska, Rumunska a Bulharska...

A o dva řádky níže byla noticka, že Rumunsko žádá MMF o pomoc :)