1. března 2009

Končí jedna éra

(Sloupek v E15 z poslední středy. Někdejší šéfredaktor PC Worldu Michal Pospíšil už v půlce devadesátých let popsal situaci přesně: „Máš doma ledničku? Máš. A čteš časopis o ledničkách?“ Ani na veletrhy ledniček není proč jezdit, i když některým z nás trvalo dlouho, než jsme si to naplno připustili. - Michal z toho vyvodil závěry včas, počítačové žurnalistice dal spokojeně vale a založil si místo toho školu paraglidingu, což mu upřímně přeju a schvaluju. Možná by o něčem podobném měl v IT uvažovat leckdo.)

Minulý týden jsme se dozvěděli, že veletrh Invex po osmnácti letech končí – zbyde z něj jen jméno a snad začátek nové tradice odborných konferencí. V pondělí zas tyto noviny otiskly rozhovor s Janem Mühlfeitem, jedním z šéfů evropského Microsoftu, a v tom rozhovoru téměř nepadlo slovo informatika. To spolu souvisí. Informační technologie neztratily sice význam, ale lesk, slávu a kouzlo ano. Je to špatná zpráva pro pořadatele veletrhů, pro reklamu, pro odborné časopisy. Z hlediska podstaty věci – tedy produkce a užití IT – však tyhle novinky neznamenají téměř nic.

Informační technologie jsou všední součástí života, doma i v práci. Ke komunikaci a k práci s údaji všeho druhu, od úředních formulářů po filmy, používáme počítač, protože co jiného přece? Co bývalo převratné – internet, digitální fotoaparát, DVD, práce z domova, jízdenka na tramvaj ve formě SMS – je dnes banální. Od zázraku k banalitě jsme přitom dorazili nesmírně rychle. Veletrh počítačů je náhle veletrhem banalit, informace o novinkách si každý najde snáze na webu a velké obchody v podnikové sféře se také uzavírají už dočista jinak, než když se inženýři a ředitelé kdysi scházeli u vystaveného prototypu, uznale zamlaskali a podpis smluvy zapili koňakem.

Informatika teď začne být neviditelná – ve dvou smyslech slova. Jednak se postupně vytratí ze seznamu módních trendů (ne docela: čas od času se vždy objeví nějaký nový Twitter či iPhone), jednak začne být daleko více než dříve infrastrukturní záležitostí. Kdo z nás vlastně ví, na kolika počítačích najednou se vyřizuje dotaz zadaný do Google, a kde ty počítače jsou, a jaký složitý software je řídí? Takhle vypadá blízká budoucnost IT – užitečná, nefotogenická, na první pohled naprosto nezajímavá. Vnitřek elektrárny také nemá přitažlivost pro nikoho kromě hrstky odborníků. (A teroristů.)

8 komentářů:

Czech NR řekl(a)...

Navrhuji, abyste 11. prednasku, jak vidim, dosud bez tematu, venoval premysleni svych studentu o tomto textu. Kdybyste to snad chtel uskutecnit, dejte vedet, rad se urvu z prace a prijdu si to poslechnout (predchudce predmetu jsem absolvoval tak pred 4-5 lety).
Par nametu k tomu, na co se jich ptat (neberte to tak, ze vas chci poucovat, jen si tak tridim myslenky): jake je hlavni poselstvi clanku a jak overit jeho pravdivost? co je spravne a co nespravne na analogii pocitac-lednicka? co z toho vseho vyplyva pro studenty - za predpokladu, ze chteji dobre placenou a zajimavou praci (coz nemusi byt vzdy to same) v oblasti IS/ICT, na co se pri studiu zamerit (a co vlastne studovat)? je zalozeni skoly paragladingu spravnym postupem? a meni se vlastne neco?

Unknown řekl(a)...

aj, to bych si chtěl taky poslechnout :-)

Anonymní řekl(a)...

krasny clanok. dakujem.

Rumburg řekl(a)...

Doporučuji k tomuto tématu knihy Nicolase G. Carra - podobně jako Edison změnil společnost žárovkou, tak Google změnil společnost vyhledávačem. It doesnt matter, Big switch atd.

akb řekl(a)...

2Marek: The Big Switch patří letos k povinné literatuře kursu, o němž se zde laskavě zmiňují někteří jeho absolventi :)

Rumburg řekl(a)...

2akb. Je škoda, že jste nakonec nepřekládal pro Mgmtpress "Does IT Mattter?". To je totiž vstupenka do světa kde IT přestává být hightech oborem a začíná být spíše prostorem pro sociology. Po zkušenostech jak jste zvládnul Gatese a jeho BRM by to určitě byla další dobrá česká kniha o IT.

Anonymní řekl(a)...

Až budou počítače tak jednoduše ovladatelné a spolehlivé, jako ledničky, nebude potřeba Microsoft (s ním by to snad ani nešlo), ale po dobrém časopisu vždy rád sáhnu. Ta éra skončí až příchodem umělé inteligence, kdy se spousta profesí ukáže zcela zbytečnými...

Proč se Michal třeba nezeptal: Máte doma auto? A čtete časopis o autech? Ale jsou i další obory, které vždy padnou do oka při letmém pohledu na každou trafiku, třeba stavitelství, odívání, vybavení domácností, a pak taky bulvár, politika a porno. Ale ovšem mám doma i splachovač, topinkovač, mixér, sporák, zámky u dveří, trávník, psa a taky tchyni a nic o tom nečtu, i když na posledně jmenovanou bohatě stačí Urbanovy kreslené vtipy...

Je pravda, že houfně odhlašuju, co se dá najít jinde - satelitní televizi, předražené příručky pro podnikatele a naposledy třeba PC Magazine CE, který stejně už delší čas nevychází a jakýsi Dub s.r.o. se mi snažil vnutit daleko horší Tech Magazine tím, že mi ho párkrát poslal a nakonec dorazila faktura - ale proč by nešlo poutavě psát o počítačích, když to lze o spoustě jiných oborů a lidé to stále kupují?

Je ovšem pravda, že nákupem počítače je jen zaděláno k nákupu připojení a vše další je bezpapírové a de facto zadarmo. Ale musím přiznat, že mám nakoupených i pár on-line služeb a pošilhávám už i po e-mailovém PC Magazine, když nám papírová verze v Česku tak neslavně skončila...

Zdraví
P.C.

David řekl(a)...

nevim, zda-li to plati obecne.
Nebo jinak -- nevidim jako hlavni problem to, ze se jedna o vystavu (hmatatelnou)- ty prece stale, v nejake forme, stale existuji. Asi urcite se meni jejich forma a obsah - tak jak se meni forma (a oblast pouziti) informacnich technologii. Mnohdy uz nejde jen ciste o 'pocitace', ale telefono-pocitacove-zabavni komunikatory ... a to je jen jedna oblast.

Na co narazim -- je treba takovy CES v utlumu? Ma co nabidnout? Stoji za to tam jet? (jen priklad). Myslim, ze kdyz se spravne odhadne obsah a forma, pak vystava muze mit smysl. Prece jen radi kupujeme knizky - nebo obcas zajdeme do knihkupectvi ...prestoze 'je vsechno online'...