29. září 2008

Střepy Bohemia

Sklárna v našem městečku zavírá. Všichni Rusové už zřejmě mají českého olovnatého křištálu plné almary a nikdo jiný to asi nekupuje. 1250 lidí dostane padáka. Podotýkám, že Světlá nad Sázavou má sedm tisíc obyvatel. Všichni zaměstnanci továrny samozřejmě nejsou přímo ze Světlé, mnozí dojiždějí, ale i tak to je v místních měřítcích sociální katastrofa. Plus multiplikační efekt; městečko ze své fabriky žilo, byli na ni navázáni subdodavatelé, obchodníci, dodávky tepla a teplé vody. Teď pece chladnou, za pětatřicet let poprvé. Globalizaci musíte zažít doma, aby se vám v hlavě doopravdy rozsvítilo.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kdyz se podivam na Sortiment, tak se mi chce rict nahlas: "Zadna skoda" Nekteri nevidi globalizaci tak dlouho, ze uz je pak pozde na to, aby se jim rozsvitilo.

Anonymní řekl(a)...

To je mi líto.

Unknown řekl(a)...

aby se rozsvítilo CO ?
a musíte zažít globalizaci, nebo obyčejný úpadek firmy ? Ne, že bych si nespojoval pád skbohemia.cz s děním na burzách, ale jak jinak by vypada situace, kdyby firma na své údajně třímiliardové dluhy zašla "sama od sebe" ?

Anonymní řekl(a)...

Díky globalizaci mohl podnik vyvážet svoje výrobky do celého světa a dosáhnout takové velikosti.

Anonymní řekl(a)...

Pro Světlou je to neštěstí, ale strašidlo globalizace je trochu ošoupané. Když strana a vláda v městečku, které tehdy mělo ani ne 4400 obyvatel, postavila panelákové sídliště, učňák a monstrózní fabriku s kapacitou xx-násobně překračující domácí poptávku, to nebyla globalizace?

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Ne, to byla (R)VHP ;-)

Anonymní řekl(a)...

Je i hůř - první mrtvý současné krize. IMHO za krachy těchto podniků většinou může zvlčilost a nezodpovědnost majitelů, pro které není výroba ničím, zato maximalizace jejich privátních zisků vším:
**************************************
Černou vlajku na půl žerdi míjeli ráno při příchodu do zaměstnání pracovníci semilské tkalcovny společnosti Hybler Textil. V pondělí před osmou hodinou se přímo v továrně zastřelil její ředitel. S největší pravděpodobností kvůli připravovanému propuštění 85 zaměstnanců.

http://zpravy.idnes.cz/krimi.asp?c=A080930_172425_krimi_jw

Anonymní řekl(a)...

Ve světle výroku "Rusové...mají...plné almary a nikdo jiný to asi nekupuje" je zmínka o globalisaci zjevný protimluv.

Unknown řekl(a)...

no,bude to eště u nás zajímavé

Czech NR řekl(a)...

Pisu z dovolene, bez aktualnejsich informacnich zdroju a chuti je hledat.
Mam jen dojem, ze tenhle krach se soucasnou krizi nijak nesouviti, o problemech celeho uskupeni se psalo uz nekolik let. Takze ani ne tak krize financni, ale krize majitelu a managementu. Blbe samozrejme jsou dopady, ktere zminujete. Ale tezko rici, jestli to jde nejak resit: kdyz mate tak velky podnik ve meste, tak obrovsky zijete z toho, kdyz je. Kdyz neni...