29. září 2008

Řád, chaos a prezident McCain

Senátor McCain a guvernérka Palinová vyhrají volby. Říká to zdravý selský rozum, sázkové kursy a poslední dobou už i průzkumy veřejného mínění. Čerta starého záleží na tom, že McCain neumí poslat e-mail a co si Palinová myslí o evoluci - tedy na tématech, jež panikařící demokrati nyní vytahují. Snaží se tím naznačit, že jejich soupeř jaksi nepatří do dnešní doby. Ve skutečnosti do ní McCain patří daleko víc než Obama. Svět jede na ropu, nikoli na software; je poháněn zájmy a ne vizemi; a naprostá většina lidí touží po jistotách a bezpečí, ne po výzvách a změnách. Svět je celičký podle McCaina, ne podle Obamy - Amerika obzvlášť. Stokrát se nám to nemusí líbit, ale nic s tím nenaděláme. Když vám pořádně teče do bot, když jde o život, nebudete se starat, jaký názor na Darwina a Boha má váš možný zachránce, zda je pro-life nebo pro-choice, hlavně že vás vytáhne z bryndy. Američanům do bot teče. Dolar klesá, benzín zdražuje, lidé nezvládají splácet hypotéky, strach z teroristů neustává, pracovní místa se stěhují do ciziny. A začínají krachovat banky.

Všechna typická témata americké politické diskuse - zbraně, potraty, křesťanství, kreacionismus, přistěhovalci, Irák - jsou nakonec jen zástupnými symboly toho hlavního: více řádu, nebo více svobodné volby? Aby se hromadným přáním stalo to druhé, museli bychom žít v daleko šťastnějších časech, než jaké jsou dnes. Těžko říci, zda se jich vůbec někdy ještě dočkáme. Stejná touha a stejný strach vynesly do čela Ruska Putina a Medveděva - poptávka po vůdcích celkem vzato asi dál poroste. McCainova Amerika bude ještě tvrdší, ještě více sobecká než dnes. Ale nepleťme se, ta Obamova by byla - musela by být - stejná, jen navíc ještě zmatená a nepředvídatelná. Nevrlý starý policajt je možná lepší než mladý idealista, když mají oba v ruce stejný kvér. Pro nás, kdo v budoucích přestřelkách budeme náhodnými kolemjdoucími. to však velká útěcha stejně není.

(Vyšlo v deníku E15 17. září - od té doby se ty odhady zas houpou sem a tam. A je hůř - banky "nezačínají" krachovat, už ten proces běží naplno. Nejsem pro McCaina ani pro Obamu, však taky nejsem Američan. Kdybych byl, fandil bych paní Clintonové - a po jejím vyřazení? Nevím. McCain je Bush + IQ, což může a nemusí stačit. Palinová je zjev z jiné planety, v dobrém i zlém. Obama mě znervózňuje, příliš mi připomíná Gorbačova. Umí skvěle kritizovat to, co možná bude muset řídit. Zhroucení amerického impéria by z dlouhodobého hlediska bylo asi stejně prospěšné jako pád toho sovětského, ale tentokrát bych opravdu už dal přednost organizované demontáži.)

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Vliv časového posunu vydání je zajímavý, zatímco před 14 dny se to mohlo zdát, nyní je zase favoritem Obama.
Ad McCain=Bush+IQ, údajně byl předposledním z ročníku.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Ne předposlední, ale pátý od konce (je tragikomické sledovat, jak se to internet pokouší přepočítat na absolutní čísla). Nicméně to jednak pomíjí možnost pozdějšího samostudia ;-) jednak že na akademických výsledcích se projevují i jiné věci než inteligence - což prý byl právě jeho případ; na Wikipedii je to celkem solidně zpracováno.

Anonymní řekl(a)...

Větička o Obamovi, že bude muset jednou řídit to, co umí tak pěkně kritizovat, je asi to jediné, s čím v tomto článku souhlasím.

Do politologa mám daleko, to je fakt, ale jak jsem tak měla možnost na Internetu vidět, opozice nekritizuje republikány ani tak proto, že jsou pro-life a pro inteligentní design, ale že jsou pokrytečtí a že právě toto pokrytectví (čím hlasitěji propagujeme snižování daní, tím více jich pak vybereme) přivedlo USA do dnešní mizérie. Jako to např. tvrdí tento článek. (Já vím, že to je dlouhé, virtuálně podtrhuji hlavně posledních 6-8 odstavců.) Na integritu osobnosti a pevné morální zásady Američani hodně dají. Otázkou je, jestli se najde dost takových dětí, které nebudou mít strach veřejně přiznat, že císař je nahý.

Pavel Šuchmann řekl(a)...

Petre, priznej si to, veta "Nejsem pro McCaina ani pro Obamu" neni zcela uprimna. :-) Pokrytecti jsou vsichni politici, nejen Obama -- opravdu nechapu, proc prave ted sympatizujes s Republikany, ackoliv (jak o sobe tvrdis) preferujes spravu veci verejnych spis smerem doleva.

Co muze prinest McCain noveho nez pokracovani politiky, ktera privedla Staty tam, kde jsou dnes?

(Toto neni pokus o flame, na to si prilis vazim tohoto blogu. ;-)

Vilda řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vilda řekl(a)...

"Palinová je zjev z jiné planety, v dobrém i zlém."
Přesný postřeh, koukal jsem na to taky s otevrenou pusou a nevedel jestli to je vic uzasne nebo strasidelne...

tohle jste ale snad proboha nemyslel vážně :-)
"Zhroucení amerického impéria by z dlouhodobého hlediska bylo asi stejně prospěšné jako pád toho sovětského"

Pokud by to řekl, řekněme, francouzsky komunista před 40-ti lety, no s přimhouřením obou očí... ale nyní? Po životě v komunismu? Uff...