16. června 2008

Poražené holky

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let demonstrativně pálily podprsenky, aby daly najevo opovržení stereotypem ženské role. Dnes to může vypadat přepjatě, jenže to prádlo hořelo ve stejném ohníčku jako povolávací lístky jejich kluků. Moderní feministické hnutí vyšlo z toho nejlepšího, co v Americe bylo a je, z ducha svobody, nezávislosti a tolerance. Jestliže tato slova dnes nejsou zrovna to první, co člověka napadne, když vidí vlajku USA, není to vinou těch tehdy rozzlobených mladých žen. Jejich snaha přerostla hranice a stala se podstatnou složkou západní civilizace. Šlo jim o ukončení diskriminace, o rovné podmínky, rovné platy, rovnou možnost podílet se na řízení společnosti. Stručně řečeno, o respekt. Vyhráno ještě není, ale změnilo se hodně, nejen v Americe. Bez nátlaku, který tehdy začal, by k tomu nedošlo.

Minulý týden padla pro tuto generaci šance, že se dočká svého největšího snu, ženy na místě prezidentky Spojených států. Je to hořký a předčasný konec zápasu. Technicky vzato, paní Clintonová jej prohrála tím, že vedla svou kampaň méně účinně než pan Obama. Prakticky vzato, stála proti přesile, na kterou nemohla stačit. Zpochybnit Obamu na základě toho, že je černoch, je - právem - nepřijatelné. Nejen zpochybňovat, ale vulgárně urážet Clintonovou proto, že je žena, si naproti tomu dovolilo mnoho amerických médií. Beztrestně. Plus ji omlátili o hlavu všechny dávné manželovy hříchy, jako by byla jejich spolupachatelem a ne obětí. Všimněte si mimochodem té familiárnosti i v našem tisku: vždy Obama nebo Barack Obama, nikdy jen “Barack”, zato pozoruhodně často jen “Hillary”.

Být ženou je - může-li to muž posoudit - někdy příjemné, někdy těžké. Být chytrou, energickou a cílevědomou ženou je pro většinu ostatních lidí, mužů i žen, hřích. A nestydět se za to, to už je vážná přitěžující okolnost. Pan Obama vyhrál proto, že je - že dovede být - mnohem méně černochem, než je paní Clintonová ženou. A pan McCain je tak zas o krůček blíže k Bílému domu.

(Vyšlo v deníku E15 11. června. Paní Clintonovou bych opravdu rád viděl rád jako prezidentku USA, stejně jako jsem tam svého času docela rád viděl jejího manžela - který tak jako tak pracoval v tandemu s ní. Jenže prohrála primárky. Není za takových okolností lepší volbou republikán? No, jsem rád, že si s touhle volbou sám za sebe hlavu lámat nemusím. Pokud jde o napadání a pomluvy, viz např. zde. )

5 komentářů:

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

To je tak ass backwards, že not even wrong. Obama vyhrál, protože dovedl být černochem mnohem více, lépe a poctivěji než Clintonová ženou: ona je mužatka na způsob Thatcherové a Němcové. On ztělesňuje změnu, ona washingtonský milionářský establishment. (A to, jak zpackala reformu zdravotního pojištění, kterou ji manžel pověřil / si na něm urvala jako jedinou "práci v tandemu", je hřích čistě spáchaný jí.) Co se poslední věty sloupku týče, v one-on-one polls měl proti McCainovi dlouhodobě lepší šance Obama, ne Clintonová.

Jinak se dočítám, že vyřazení z primárek bylo to nejlepší, co se Clintonové mohlo stát; není poražena sama, a už vůbec ne ženy obecně. (via můj oblíbený liberální weblog

Anonymní řekl(a)...

Aniž bych nějak zpochybňoval hloubku genderově-sociálního vhledu či polemizoval o tom, zda se na negativní image USA podepsali více republikáni bombardující neexistující ZHN v Iráku nebo demokraté a pravdolásková smíchovská matrona metající humanitární bomby na Evropu, rád bych upozornil, že sama paní Rodham-Clinton vedla kampaň s ústředním claimem "Hillary for President" (viz. http://www.hillaryclinton.com)

Na přelomu šedesátých let, pokud známo, nepálila podprsenku, ale praktikovala u komunistů Treuhafta, Walkerové a Burensteina. Ani Bill nepálil povolávací rozkaz v USA, nýbrž cestou z Moskvy v Praze diskutoval s Marií Švermovou a Bedřichem Kopoldem, kterak lépe zaříditi svět.

To jen ten trouba McCain seděl pět a půl roku v lágru.

Anonymní řekl(a)...

feministky z prohry hillary zklamané nejsou, většina z nich se s ní sotva ztotožňuje a uvítaly by spíš jinou kandidátku.. hillary škoda není, že ptezidentem bude zase chlap, škoda je. i když - co kdyby to byla nějaké US podoba thatcherové, jak pravil moudrý mČ (i když s to němcovou jsem to nepochopila-) kass.

Anonymní řekl(a)...

Plus jí omlátili o hlavu všechny dávné manželovy hříchy, jako by byla jejich spolupachatelem a ne obětí.

jejího manžela - který tak jako tak pracoval v tandemu s ní


ehm

akb řekl(a)...

@krígl: Pardon. Měl jsem na mysli jeho hříchy v posteli, ne v politice. Myslím a doufám, že na Lewinské s ním v tandemu nepracovala.