7. června 2008

Jednoduchost vs. rozšiřitelnost

Tohle je dobrý postřeh:
Two of Silicon Valley's truisms are increasingly in conflict with each other, and you can see the battle at Google.

The first is that to make software that is really powerful and easy to use, you take out all but the most essential features. Apple has been the leading advocate of this method. Google, too, has often, but not entirely consistently, tried to introduce products where the complexity is under the hood, not in the screens that users see.

The second very popular idea, competing with the first, is that software and Web sites can be made far more useful if they are opened up to additions and modifications from others. Firefox browser plug-ins and Facebook social networking applications are two examples of this approach.

The conflict is obvious. A community of developers can enrich software with creativity, fun and all sorts of utility. But it is virtually impossible for a mob to keep it simple.
Ano, je to neslučitelné. Patřím také k těm, kdo se chytli a okamžitě si některé z těch experimentálních novinek v GMailu zapnuli. Zdá se, že bychom často měli uvažovat přesně opačně: co vypínat, neinstalovat, nepoužívat. Dokonce ani nevyzkoušet.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Když jsem si loni na podzim koupil nový notebook HP, přeformátoval jsem HDD a nainstaloval Win XP Pro SP2 z běžného instalačního CD. Stáhnul jsem jen nejnutnější ovladače (nikoli podpůrné aplikace), aby Device Manager neprudil a vše fungovalo. Mám rychlý systém a jsem spokojen. Představa Windows Vista a předinstalovaného balíku aplikací od HP mě děsí. Dřív stačilo jen něco odinstalovat z dodaného systému, dnes, obávám se, je již můj postup snazší...

Unknown řekl(a)...

no, neslučitelné je to uměle. Nejde asi analyticky najít a protlačit prostředím (trhem) optimální variantu, vzhledem k tomu, jak chaotické a dynamické je prostředí IT. Nicméně - nicméně a to je pozivitvní, šíře tvořivé komunity dá "stochasticky" vzniknout mnoha kvalitním kombinacím jednoduchosti a customizovatelnosti a internet, guerilla marketing, sociální sítě pak vedou k rozšíření.. takže bych neztrácel naději, řekl bych, že nějaký systém v tom je - systém zcela v područí značky Web2.0

KubaU řekl(a)...

A je to skutečně takový zásadní konflikt? Neměla by "dobrá" aplikace / zařízení mít obojí - jak jednoduché a srozumitelné ovládání, tak i maximum funkcionality (byť třeba skryté, ale dostupné když je potřeba)?

Mě osobně se třeba přímo příšerně líbilo uživatelské rozhraní iPhonu, a když říkám "příšerně", tak to bylo stylem "to musím mít". Nemám, protože jsem zjistil, že některé pro mne zásadní věci (například GPS navigaci) s tím prostě nejdou. Což je velká nevýhoda toho omezovacího přístupu - která by se snadno dala řešit právě pomocí těch modifikací a addonů.

Je jasné, že většině uživatelů jakési jednoduché rozhraní s minimem funkcí vystačí, ale spoustě naopak vyhovují úpravy pro jejich potřebu, proč tomu uměle bránit? Právě trend rozšíření od třetí strany může přinášet až nečekané benefity. Ostatně i takový Blogger nemá zrovna ideální rozhraní, a přes ScribeFire je to o hodně jednodušší.

P.S. Ono ani není potřeba lézt na Gmail, stačí se podívat na pravou stranu Vašeho blogu, co všechno je tam je navíc :)