28. dubna 2008

Ano, jsme malí

(Šéfredaktor deníku E15 Tomáš Skřivánek byl tak laskav a pozval mě, abych pro ně psal pravidelný sloupek. O čem, zeptal jsem se. O čemkoli, opáčil; to je ovšem pěkné a dvojsečné zadání. Mám rozum a budu se držet přiměřených témat, tedy většinou. Ale jak vidíte, svých leitmotivů se člověk nezbaví. Tohle vyšlo 16. dubna. Mimochodem, celý E15 je denně ke stažení v PDF po bezplatné registraci. Ty noviny se mi líbí. Zatím jdou ostře nahoru - což říkám, samosebou, bez nejmenší souvislosti se svými sloupky.)

Všimli jste si někdy důležitého rozdílu mezi titulní stránkou českých novin a - dejme tomu - dánských? Ty české téměř vždy lákají čtenáře na nějakou domácí událost. V Dánsku (Portugalsku, Slovinsku, Finsku, Jižní Africe...) je mnohem častěji zprávou dne něco závažného ze zahraničí. Logicky, protože v tomto krásně a děsivě propojeném světě stále častěji záleží na tom, co se děje někde daleko od vás.

A když už máme zprávy ze světa, pak se zkreslenou optikou, takže to vypadá, že summit NATO nejednal o ničem jiném než o radaru v Brdech, že NHL stojí a padá s českými hokejisty (což je taky nesmysl, ale aspoň má k pravdě o chlup blíž než ten radar), že názory toho či onoho našeho státníka na klimatické změny zajímají někoho za Šumavou či za Vsetínem.

Jsme sebestřední proto, že taková jsou naše média, anebo jsou ta média taková, aby nám vyhověla? Je to kvůli desetiletím izolace za železnou oponou či snad tím, že nemáme moře? S tím ať si láme hlavu někdo chytřejší. Důležité je vědět, že to tak je. Důležité je nezapomínat, že bouře ve sklenici minerálky někde v centru Prahy často není zajímavá už v Libni či v Chuchli, natož kdekoli dál.

Na první pohled jsou patrné dva důsledky. Za prvé, prohlubuje se propast mezi těmi, kdo si dovedou opatřit lepší informace (což mimo jiné znamená, že čtou alespoň anglicky) a těmi, kdo nedovedou či nechtějí. Za druhé, kdo se s vámi bude v cizině bavit, když znáte jen své vlastní problémy? To je vlastně definice nedospělosti, nezralosti u jednotlivce i národa: jsme malí, dokud se nestaráme o nic jiného než o sebe.

(Ten poslední odstavec mě napadl před pár týdny v rozhovoru s Václavem Bartuškou. To je pozoruhodný člověk v pozoruhodné pozici: velvyslanec se zvláštním posláním pro oblast energetické bezpečnosti. Vysvětloval mi, že když chce, aby se někdo v cizině zajímal o jeho problémy (třeba ty naše s energetickou závislostí na ruských surovinách), musí nejprve on znát a chápat problémy svého partnera (třeba ty francouzské s dodávkami týchž surovin z Alžírska), přestože nás samotných se vůbec netýkají (pokud se tedy dá o čemkoli tvrdit, že se to čehokoli jiného netýká). Soudím, že tohle platí nejen v diplomacii.)

10 komentářů:

suchosch řekl(a)...

Tenhle článek jsem si dokonce vytrhnul :) Díky za něj...

Zajímavé by bylo také spočítat, kolik českých událostí už bylo "mezinárodní ostudou". Oni jsou na nás totiž všichni hrozně zvědaví.

Anonymní řekl(a)...

Ta propast je hodně generační. Můj strýc (55) sice sleduje filmy na dvd v angličtině, ale znám několik jeho vrstevníků, kteří zásadně vyžadují (i nekvalitní) český dabing.

Troufám si tvrdit, že u lidí mé a mladší generace (<27) jsou podcasty a sledování originálních verzí filmů samozřejmostí. Čím dál více se samozřejmostí stává i studium na zahraničních a evropskounijních VŠ. (Další možná generační propast ve vnímání evropskounijního jako "už ne zahraničí".) Bylo by zajímavé v této oblasti uskutečnit nějaký podrobný průzkum. :-)

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Já se k E15 dostanu tak 1-2* týdně a nemůžu si pomoct, nemám dojem, že by šly (šel? šlo? šla?) nahoru, natož dokonce ostře; a i kdyby, tak jen ve smyslu

I když samozřejmě každé periodikum, které začne tisknout Koubského, opravdu zvýší svou úroveň jaksi z definice (ačkoli abych byl upřímný, zrovna ty sloupky z Ekonomu [-a?] mě nikdy až tak nebraly, a tento taky; příliš omezený rozsah a nekonkrétní téma?). Teď je otázka, budou-li pokračovat a vyřadí Čermáka nebo aspoň Neffa ;-)

akb řekl(a)...

@Jan Vaněk Jr.: Klobouk dolů, takhle krásně jednou větou velmi pochválit i zkritizovat, to je kumšt! Zkusím totéž: Vašemu kritickému pohledu na E15 nerozumím, má omezený rozsah a je nekonkrétní. - Ale vážně by mě zajímalo, co se Vám na tom listu nelíbí, já jsem s ním spokojen (a fakt to nemá co dělat s tím, že tam teď píšu). Příležitostně bych se Vás taky rád zeptal, co se Vám nelíbí na psaní Miloše Čermáka (snad kromě únavy z nadprodukce, to uznávám). Ale to není na debatu pod blogpostem věnovaným něčemu jinému.

suchosch řekl(a)...

Dovolím si do toho vstoupit - mně na E15 vadí až příliš vysoká chybovost. A to nejen tiskové chyby jako chybějící nebo přebývající písmenka, ale občas i chyby faktické. (Momentálně si nevzpomenu na konkrétní příklad, ale můžu je začít sbírat jako důkazní materiál.)

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Zase jsem zpackal odkaz, hluboce se omlouvám - tedy, začínám mít dojem, že v Bloggeru je bug a href bez uvozovek, ač korektně zadaný, se v preview zobrazí dobře, ale pak po odeslání rozbije. No, nesežralo to myslím nic podstatnějšího než popisek "Dilberta z 19. t. m."

Co se E15 týče, přijde mi příliš mladofrontovně šuntová, závislá na ČTK a v oblastech, jimž rozumím / zajímají mě, chybující/neumělá/nesmyslná ještě víc než ostatní deníky. Ale z hlavy si teď nic nevybavím; zkusím si to příště poznamenat.

Jen takový pokus, jak to s těmi linky je: Zde polo-OT příklad E15/ČTK, co mám jediný po ruce

Jestli tohle není samostatný odstavec, fakt mají bug.

Anonymní řekl(a)...

pridam se ke kritice E15. Chyb je tam hrozne moc - opravdu nemaji na jayzkoveho korektora? Take uz se mi stalo, ze ve dvou clancich na stejne tema uvedly dve zcela rozdilna cisla. I faktickych chyb nebo alespon rozporu je tam dost. Pochopitelne take nezbiram, ale proto jsem jejich cteni zredukoval z 1x denne na 1x tydne. Kazdopadne to vidime jinak, podle mne jdou dolu :-]

Anonymní řekl(a)...

Nějak se mi nepodařilo na E15 přihlásit, prošel jsem si několikrát kolečkem "titulka - stáhnout PDF - přihlašte se - titulka...", takže děkuju za článek tady.

akb řekl(a)...

@Arthur Dent: Ano, mají to nějak pokažené, já nestáhnu na Macu jejich PDF v Safari (zřejmě táž smyčka), jen ve Firefoxu. Na PC příležitostně zkusím.

KubaU řekl(a)...

Mě to (PC, Firefox) funguje. Ale stahovat asi nebudu, až na výjimky - články online odkazované odjinud - už delší dobu pozoruji zvláštní nezájem o domácí dění. Možná to souvisí s tím, na co jste tu narazil, ale CNN nebo BBC, případně jejich online verze, prostě shledávám neskonale zajímavější - a podstatnější. Vlastně k tomu došlo tak nějak plíživou cestou, až před pár měsíci jsem si při návštěvě u rodičů uvědomil, že zprávy na české televizi jsem už neviděl tak rok, o novinách nemluvě.

Takže z těch domácích zdrojů zbývají jen blogy - a proto pište hodně a často :)