8. dubna 2009

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý

Jak pravil klasik. Aby taky ne, když tam peníze padají z nebe.

Fakta asi znáte. Na reklamní akci jednoho soukromého rádia vysypali z jeřábu do zaplněného náměstí sto tisíc korun v padesátikorunových poukázkách. Lidé se porvali a pošlapali, dvě děti jsou vážně zraněné. Policie vyšetřuje „neznámého pachatele“, který je však dobře známý: jeden idiot, který to vymyslel a realizoval a druhý idiot, který to na magistrátu schválil. Hodit peníze do davu je druhý nejzaručenější způsob, jak v něm vyvolat psychózu. (Na prvním místě je lynčování, na třetím fotbal.) Bylo by správné zavřít za tuhle zrůdnost autora nápadu i to rádio. Kdyby to nešlo přímo, vždycky se dá najít nějaký účelový paragraf, vždycky se nějaký našel; tak snad by to jednou výjimečně šlo i pro dobrou věc. Přinejhorším jim tam pošlete kontrolu z berňáku a to by v tom byl čert.

Na náměstí Přemysla Otakara II. jsem nebyl, přesto si dovolím odhadnout, že by to dopadlo zhruba stejně, ať by tam byl průměrný (nebo neprůměrný) vzorek obyvatel Budějovic nebo klášterní novicky, univerzitní profesoři nebo bezdomovci, ať by to bylo ve Švédsku nebo ve Rwandě. Dav se řídí vlastními zákonitostmi, které nemají s vlastnostmi jednotlivců nic společného. Dohadoval jsem se dnes dopoledne přes Twitter - hloupost, já vím - s těmi, kdo vytáhli označení lůza, plebs, socky. Nemám tahle slova rád, hodně; dovedou mě neúměrně rozčilit. Kdo jste, říkám si vždycky, že si dovolíte takhle se vyvyšovat a pohrdat? Jste si opravdu jisti svou nadřazeností? Davovou psychózu jsem zažil dvakrát, jednou jako účastník, jednou jako pořadatel čehosi. Poučné to bylo v obou případech - když se to jednou rozjede, zastavíte to asi stejně snadno jako lavinu. Lidé odolní proti tomuhle přechodnému zešílení existují, je jich ovšem velice málo a myslím, že to nikdo o sobě nemůže vědět s jistotou, dokud si to opravdu nevyzkouší. Pak už nejde o poletující padesátikoruny, jde o to, že vám přecvaklo v hlavě.

Dělá mi odjakživa potíže uvěřit, že ty řeči o lůze a sockách někdo myslí vážně, ne jako pózu či pubertální vtip; ale už si začínám opatrně připouštět, že to je autentický postoj a že může postihnout i vysoce inteligentní lidi. V souvislosti s budějovickým případem je to obzvlášť nepřiměřené. Podívejte, asi se shodneme, že vyvyšovat se nad druhé na základě majetku nebo původu je směšné a ubohé a dávno z módy. Pak už ovšem zbývá jen pocit nadřazenosti kvůli schopnostem, vlastnostem a postojům, ale pokud je někdo po této stránce kvalitní, pak do této kvality patří i to, že žádný pocit nadřazenosti nemáte. Sociální struktura v Česku je pořád ještě hodně plochá, jsme národ, kde se v hospodě může sejít topenář, filolog, manažer a nezaměstnaný na podpoře - a rozumějí si. Mám za to, že to tak je dobře a že to je velká výhoda proti společnostem, kde to takhle nefunguje. Asi bych si měl ale připustit, že to už není většinový názor a že s mou generací možná vymře. - Uvažujeme v kolejích těch slov, která používáme. Lepit na ty druhé nálepky, jež jsou nadávkami, nezanechá vaši duši bez následků: začnete je tak opravdu vidět, všechny. Obecně: lepit jakékoli nálepky nezůstane bez následků.

Ale čert to všechno vem. Hlavně ať se ty potlučené děti uzdraví brzy a bez následků.

17 komentářů:

KubaU řekl(a)...

K tomu snad lze dodat jen, že:

- Kdyby tu akci onen "idiot" na magistrátu zakázal, nepochybně bychom (bez ohledu na to, že by to zjevně bylo rozumné) četli o tom, jaký je to idiot, že musí prosazovat vůli úřední a občanům zakazovat všechnu radost...

- Souhlasím, že výsledek by byl podobný bez ohledu na sociální i jiné složení davu - stačí prvotní impuls, který padá na hlavu (sic!) organizátorům, kteří to fakt těžce nedomysleli a hlavně pořadatelsky nezvládli.

- Možná to lze vyčítat ještě rodičům, kteří vzali děti do davu, kam se budou házet peníze... Na druhou stranu by mne zajímalo, jaká část těch lidí od začátku věděla, co se tam bude dít.

- "Lůza" se dá zjevně definovat i jako "osoby, které nejsou IT odborníci" :)

Celé mi to připomnělo trochu nesouvisející informaci, kterou jsem kdesi četl o testech, které prováděly jakési aerolinky či výrobci letadel - kdy naplnili sedadla v dopravním letadle studenty, a slíbili jim peněžní odměnu v závislosti na tom, jak rychle se (se zohledněním vzdálenosti sedadla) dostanou východem či nouzovým východem ven. Důsledkem byla dramatická změna odhadu, za jak dlouho se mohou pasažéři dostat ven při nutnosti letadlo nouzově opustit (výsledný čas byl mnohem delší), a následně i norem pro návrh interiéru. Dav s patřičným impulsem se prostě chová jinak...

Anonymní řekl(a)...

Koukám že není zbytí a že ten článek o luze, davu a plebsu musím napsat. Jen stran sugestivních otázek v článku kladených ("Vy byste to neudělali?") odpovídám: Vadí mi (fyzicky je mi nepříjemné) být v davu, v mase, v podstatě už od dětství. V dospívání jsem experimentoval, jako každý, a zkoušel jsem být členem masy (koncerty apod.), ale je to protivné. Takže: Nejen že BYCH SE NEŠEL podívat, ale opravdu jsem nešel. Měl jsem čas a šel jsem okolo a když jsem viděl proudy lidí, co se tam valily, tak jsem volil cestu zapadlými uličkami a co nejrychleji pryč.

akb řekl(a)...

Asi by bylo dobré předložit k úvaze, zda se ten problém či rozpor nejmenuje individualista vs kolektivista.

catt řekl(a)...

Jak vidím, Arthur a další 4 % jsou obtížně zmanipulovatelné a zbytek je lůza :)

Unknown řekl(a)...

Zažil jsem podobnou situaci dvakrát. Jednou v Brně na náměstí, kde měla (tuším) ODS předvolební kampaň a něco se mělo rozdávat zadarmo (hamburgry u McDonalds?). Bylo to strašné, nešlo "nejít s davem", nikoliv proto, že by mi přeskočilo, ale protože jediná myšlenka byla "nesmíš klopýtnout, nesmíš spadnout, protože jinak konec".

Jestli tam tehdy nikoho neušlapali, tak jen díky neuvěřitelné náhodě.

Zkušenost z toho mám, že dav se umí vytvořit z prázdného náměstí doslova za pár minut a jakmile se tak stává, musí člověk okamžitě, ale okamžitě vypadnout.

Anonymní řekl(a)...

V mém konkrétním případě jistě... On ten název "Misantropův zápisník" není až taková vykalkulovaná provokace, jak se může zvenčí zdát. :)

A k té mase a rovnosti mě taknějak napadlo - viděli jste dokument "Bezesné noci"? Je na webu volně ke stažení. Díval jsem se na to jako na studijní materiál o chování masy a nebylo mi z toho dobře.

Anonymní řekl(a)...

Prosím, PROSÍM - člověk v davu není lůza. Lůza je cosi zcela jiného. Jedinec v davu ztrácí část individuality a dav se proměňuje ve vlastní individualitu, která se chová velmi zvláštním způsobem, ale není to automaticky lůza. Lůza jsou především "deklasované živly" (ano, to co postává kolem nádraží třeba).
Spojení davu s lůzou pochází ze starého Říma - když chtěl někdo ukázat, jakou má podporu "lidu", zaplatil lůze. Lůza udělá za peníze cokoli, takže i ochotně sehraje "dav". Ale neznamená to, že každý dav se skládá z lůzy - i když se celek jako lůza projevuje. Ke studiu doporučuji: demonstrace (milovníkům adrenalinu především pak demonstrace mírotvůrců, zejména v pozici "čelem proti davu" - ověřeno, stojí to za to!) nebo záběry z té slavné akce v Carrefouru, kdy se pracující rubali jak koně o zlevněnou mikrovlnku.

Lokutus řekl(a)...

Pokud rozliším lidi, stržené bez vlastní vůle davem a ty, kteří přišli na náměstí za účelem sesbírání pár drobných a jen pro ty drobné, ač museli vědět, že to bude minimálně velká strkanice, jak mám tedy nazvat ty druhé? Idioty?

Anonymní řekl(a)...

Jo, jo. Generační, třídní, genderové, národnostní, rasové/etnické škatulky. Není z nich úniku, není a není. Každého nás to štve trochu jinak, ale štve, aspoň v tom jsme si rovni. :-)

(Všiml jste si, že všechny ty osoby, které jste jmenoval jako příklad toho, kdo všechno se může sejít v hospodě a rozumět si, jsou mužského rodu? Tomu neříkám "fajn" situace a není to dobrý příklad absence hierarchií ve společnosti.)

Anonymní řekl(a)...

Johanko, jaký je rozdíl mezi slovem "černoch", které označuje člověka s černou kůží, a škatulkou "černoch"? Když o mně někdo řekne, že jsem dlouhán, je to škatulka? A co když o mně řekne, že jsem tlustý, je to škatulka? A co když řekne, že jsem muž, je to škatulka? Nebo když řeknu "Jsem české národnosti"? Pokud to je škatulka, tak proč? A pokud to škatulka není, tak kde vede ta hranice mezi "popisem" a "označením"? Když přijmu, že "škatulka" je špatná, stanu se tím nižším, hubenějším a bezpohlavním To? A co Petr, bude náhle bezvěkou bezpohlavní entitou bez rasy, původu, majetku či postojů, když popřeme "škatulky"?

Cayman řekl(a)...

Také se mi nelíbí "ty řeči o lůze a sockách", neboť jsem prý sám "socka", bo jezdím MHD a ne autem. Používám raději škatulky - traktor / nitěnka :-)

Johanko, do hospody s topenářkou, filoložkou, manažerkou a nezaměstnanou bych asi nešel, možná s každou individuálně, ale hromadně určitě ne. Nebo myslíš, že by autor blogu měl používat korektní "genderové" přirovnání jako např. "topenář s topenářkou, filolog s filoložkou, ..."?

Kdo opravdu vytváří ty škatulky? Ten, kdo někoho nazve černochem nebo ten, kdo v tom vidí škatule?

Mordemy řekl(a)...

Rád bych se zeptal, proč je dávána vina rádiu? Je mi to divné, protože ze zákona se ničeho špatného nedopustili (nebo ano?) a co se týče "morálky", tak... no rozhodli se investovat peníze do reklamy přímo - místo aby dali sto tisíc třeba za reklamu na internetu, dali je rovnou lidem.

Uznávám, že způsob nebyl zrovna ideální, ale copak to rádio může za to, že tam byli téměř ušlapány dvě děti? Rádio nešlapalo, to ti lidé v davu. Osobně bych nevinil jednotlivce, když, tak skutečně celou tu skupinu lidí tam na náměstí, ovšem proč za to může rádio? Copak podněcovalo k takovému chování? Bylo takové chování oficiální součástí akce a pořadatelé si ho dali za cíl vyvolat? Ne, cílem byla reklama a rozdání "peněz", toť vše. To, že se to takhle zvrtlo, to je chyba... toho davu.

Rozumím argumentaci, ale mě to prostě přijde zcestné vinit to rádio. Já kdybych si na zahradě uspořádal podobnou akci a nahrnulo se mi tam 500 lidí, já je nezvládl zkorigovat a došlo by přitom k ušlapání několika osob, tak já snad za to můžu? Jestli ano, tak prosím o vysvětlení proč, jelikož tomu opravdu nerozumím...

Anonymní řekl(a)...

Ad Arthur Dent:
Představte si, kdybyste byl tmavé barvy pleti, přišel na pohovor do zaměstnání, oni by se na vás podívali a řekli: "Aha, to jsi ty, ten nový [doplňte si zaměstnání, které byste v životě nechtěl dělat]?" Anebo hůř, kdyby vás rovnou nařkli, že jste tam přišel něco ukrást? Co byste jim řek? "Pardon, já jdu na inzerát, ucházím se o post programátora"?

Ano, i já jsem zažila reakce ve stylu: "Ty fakt děláš internetové stránky? Holka?" Nebo: "Tebe ty dějiny vědy fakt zajímají? Holky takové věci většinou nemusí."

Tady nejde o to, zrušit nějaké neutrální označení. Tady jde o to, že jsme hodnoceni těmi druhými, podle toho na jaké pozici ve společnosti se *v jejich očích* nacházíme, a to zcela bez ohledu na naše *skutečné* schopnosti, osobnostní charakteristiky, názory a přání. S *tímto* je třeba něco dělat. V rámci prevence sociálních bouří a krvavých revolucí, když už vás jiný rozumný důvod nenapadá.

(Já už si připadám jak Darina Martykánová na Britských listech.) :-)

Lokutus řekl(a)...

@Johanka
> Ano, i já jsem zažila reakce ve stylu: "Ty fakt děláš internetové stránky? Holka?" Nebo: "Tebe ty dějiny vědy fakt zajímají? Holky takové věci většinou nemusí."

Na to se dá říci jen jedno - Jedna vlaštovka jaro nedělá. ;-)

> S *tímto* je třeba něco dělat.

Není.

Unknown řekl(a)...

Čtu vás, Petře, rád, často, s chutí a úctou. Už od dob SWN. Až na malé výjimky jsem ve vašich článcích vždy nacházel v podstatě svoje myšlenky, jen lépe formulované, většinou se zřetelem k širším souvislostem. Ale poslední (resp. předposlední) odstavec téhle vaší úvahy mne nadzvedl asi úplně stejně jako vás slova "socka" a "lůza".
Jste si jistý že nehodnotíte "národ" jen podle statiticky velmi zkresleného vzorku těch s nimiž se potkáváte? Kdy jste naposledy byl v opravdové "hospodě" někde na periferii? Nejlépe v pátek po výplatě? Zkuste to a pak nám upřímně řekněte jak jste si se spolustolovníky popovídal ...

Anonymní řekl(a)...

Ad Lokutus: "Jedna vlastovka jaro nedela" ? Mrknete na stranky letosniho nejvyznamnejsiho mezinarodniho kongresu dejin vedy a techniky a presvedcite se, kolik vlastovek poletuje po svete, tedy kolik zen dejiny vedy nejen zajimaji, ale primo se jim venuji :-)
http://www.conferences.hu/ichs09/program_printed_16_MOD.pdf

Blogger řekl(a)...

Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší šance na výhru

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647