2. dubna 2009

Máte-li dostatek času

Vypsal jsem témata semestrálek. Nechce se někdo dobrovolně přidat? :)

12 komentářů:

partiovka řekl(a)...

zkuste popsat co nejvíc příčin toho, že je tak zoufale málo dobrých učitelů;)

Pk. řekl(a)...

Poslední bod mne naprosto dostal. Studentům závidím.

Newbie řekl(a)...

Napiste clanek o problematice open source software. Na urovni vhodne pro ne-it-profesionala vysvetlete ruzne druhy licencovani, obchodni modely, vyhody/nevyhody/motivace jednotlivych ucastniku retezce. Ilustrujte na prikladech existujicich projektu z ruznych oblasti. Po precteni by mel vnimavy ctenar byt odolny vuci zakladnim mytum ohledne oss a zaroven chapat duvody/dynamiku rozvoje oss.

Hinty: Symbian Foundation, Linux ve video prehravacich/wifi access pointech, Ubuntu, Inkscape, Blender, Eclipse, Apache...

Anonymní řekl(a)...

Pokud se povede nějaký zajímavý příspěvek, bylo by fajn ho zveřejnit. Samozřejmě po dohodě s autorem.

Czech NR řekl(a)...

Jo, az budu mit dostatek casu, tak budu vymyslet tema na pripadnou disertaci :-).
Co Vam mam na to rici - jako obvykle napadite. A takove, jake by prace na vysoke skole (nota bene univerzitniho typu) mely byt - tj. vynucujici premysleni, ne jen sablonovite vyreseni dobre strukturovane ulohy, kterou prede mnou vyresilo x tisic podobne nestastnych studentu.
Proc i u jinych vyucujicich neni takovych temat, to by bylo na delsi diskusi.
Napadlo me jeste par temat - treba na pristi semestr
1. Dopady IT na efektivitu prace kancelarskych pracovniku (znate to: resite prkotinu a kvuli tomu si vymenite deset mailu, pokud je vas na to vic, pocet mailu roste geometricky ;-))
2. IT a pamet lidstva - lidstvo dnes produkuje neuveritelne mnozstvi dat a informaci, ale formaty se meni, disky se nezalohuji apod. Co s tim? A jsme dnes v lepsi nebo horsi situaci nez treba pred 50 lety? A jak by na to melo reagovat archivnictvi?
3. Business angels - chtel/a byste byt business angel v oboru IT? Proc ano, proc ne? Pokud ano, do ceho byste investoval/a a proc?

Anonymní řekl(a)...

Volím osmnáctku. Stačilo by 140 znaků? :-)

Návrh - "ústní" zkoušení přes Twitter, nebo jiný mikroblogovací systém na základě kompromisu mezi preferencemi studujících a zkoušejícího.

Czech NR řekl(a)...

4. Modni vlny v IT - nijak zvlast to nesleduji, ale vzpominam si na ruzne vyzkumy, ktere ukazovaly, kolik implementaci treba CRM ztroskotalo. A takovych systemu by se naslo... Tusim, ze Gartner na to mel docela peknou "hype curve" (blahe pameti ji ukazoval doc. Dohnal, vzpominam-li si spravne). Na to tema by se dalo divat z ruznych pohledu: podnikatelskeho (jak se prizivit na takovych vlnach vs. jak na tom neprodelat kalhoty), z psychologickeho (vsichni jdou s davem a jsou prehnane optimisticti), ekonomickeho (jak je toto v souladu s predpokladem racionalne uvazujicich subjektu) aj.

akb řekl(a)...

Děkuji za výborné náměty a nápady! Pokračujte :)) Se zveřejněním nejlepších semestrálek (za předpokladu souhlasu autora, samozřejmě) počítám a přemýšlím o nejvhodnější formě. Ad Johanka: to by zatím asi nespolkla školní byrokracie, bohužel :(

Václav řekl(a)...

Funguje to (pro zapsané studenty) i naopak? Tzn. nemáte-li dostatek času, můžete se této povinnosti dobrovolně vzdát. :-)

Czech NR řekl(a)...

Tak jeste par :-). Sami posudte, jestli kvalita roste ci klesa, fantazie neni bezbreha.

5. Sluzby personalnich agentur v oblasti IT. Existuji personalni agentury zamerene na oblast IT. Popiste trh personalnich agentur pro oblast IT (hlavni hraci, poskytovane sluzby, objem, hlavni klienti, trendy, ...). "Nadstavbou" tematu by mohla byt analyza spokojenosti (promluvit se dvema ctyrma HR rediteli v IT firmach) a navrh, co by agentury mohly ve sve cinnosti / poskytovanych sluzbach zlepsit. Mozna jako samostatne tema by se mohlo analyzovat, jake trendy lze v teto oblasti vysledovat a predpokladat (nove pozice, menici se naroky na urcite pozice apod.). Kdyby si dva studenti vzali dohromady dve temata, mohli by spolu zajimave spolupracovat.

6. Co studovat v IT. Doporucte talentovanemu maturantovi zajimajicimu se o oblast IT, kterou cestou se dat (napr. jestli se orientovat spise na "tvrdou" matematickou informatiku, nebo spise na oblast projektoveho managementu a la FSI VSE apod.). V tematu je dosti oblasti, ktere je treba resit na urovni rozumnych predpokladu, napr. ktere faktory vyvoje IT nejak zafixovat, jak moc se soustredit na to, co ted leti a jak naopak rozvijet obecne dovednosti, ktere se prilis nemeni. Pri uvahach o skolach se rozhlizejte za bezne hranice (nejen CVUT, VSE, matfyz, ale treba i (komputacni) lingvistika, bioinformatika, graficky design aj.). Zvazte, co je "cilovou funkci" doporuceni - doporucujete nejake vzdelani, aby mel maturant za par let, az odpromuje, nejvyssi mozny plat, citil se co mozna nejspokojeneji s ohledem na obsah prace, mel hodne volneho casu nebo nasel praci po celem svete apod.

7. Marketingova zahada (aspon pro me) - proc jsou vsechny pocitace cerne nebo bile? U Apple to chapu, tam je to soucasti image, ale u ostatnich vyrobcu... V posledni dobe se zacly objevovat designove zajimave kousky, ale nechapu, proc to trvalo tak dlouho. Vzdyt vsichni vyrobci museli znat historii Fordu T, ktery byl jen v cerne barve...

8. Investoval/a byste do akcii Microsoftu? Promyslete odpoved podle investicniho horizontu 1, 5 a 15 let.

9. Totez jako 8., ale Google.

10. Predstavte si, ze jste se stal/a CIO spolecnosti dle vlastniho vyberu nad 100 zamestnancu. Mate dosahnout vyraznych uspor v oblasti IT. Co byste provedl/a? Zamerte se predevsim na to, jak jsou jednotlive technologie skutecne potrebne a jak jsou skutecne vyuzivany (banalni napoveda: kolik funkci Office vyuzivate?).

11. Ostrejsi varianta predchoziho (ale mozna jednodussi). Jste majitelem / reditelem organizace, ktera na IT nenahlizi prilis pozitivne (treba jste ekologicky farmar, ktery se chce co nejvice priblizit prirode). Presto IT potrebujete k beznemu provozu v nasi spolecnosti. Ceho se urcite nevzdate a proc?

12. Sestavte top 5 nebo top 10 technologii / aplikace / produktu za posledni 3 roky (pokud si troufate, tak ze 5 let). Pokud se o nejakou oblast zajimate hloubeji, muzete oblast vyberu smysluplne zuzit. Zduvodnete kriterium, podle ktereho jste zebricek sestavoval/a.

Franta řekl(a)...

Ad Michal: Co takhle článek
Kouzlo a svoboda open-source software, který vyšel na Rootu?

Newbie řekl(a)...

Ad Franta: Ten clanek je prilis uzce zamereny/jednostrany. Nepokryva moc licenci, priklady projektu ani motivace ucastniku. Ale jako info o GPL dobry.