22. dubna 2009

Dva úkoly

(Sloupek v E15 z 25. března, téměř měsíc starý; je načase vrátit se do rytmu. Měsíc starý, ale pokud je tohle pravda, tak je nadčasová. A pokud není, tak je to taky jedno :)

Krize skončí už brzy. Krize potrvá několik let. Je to jen běžný výkyv. Povede ke zhroucení sociálních systémů, k rabování a střelbě do davů. Dolar ztratí polovinu dnešní (nevalné) hodnoty. Dolar začne stoupat. Státní podpora bank je jediné řešení. Ne, prohloubí naopak problémy. Východní Evropě ani euro! Východní Evropu je potřeba zachránit. - Jde vám z toho hlava kolem?

To proto, že vlastně nikdo nic neví, nikdo nemůže nic tvrdit s jistotou. Světová ekonomika a tím i společnost se ocitla v místě, odkud se může vyvíjet mnoha různými způsoby. Pro matematiky to pěkně řekl enfant terrible české ekonomie Tomáš Sedláček: v bodě nespojitosti nemá funkce derivaci. Kde je zlom, tam v tu chvíli není směr, protože tam jsou všechny směry najednou.

Což je důvod, proč se k prognózám nyní stavět chladně. Opírají se o předsudky, přání a zájmy svých autorů stejně jako vždycky, ale tentokrát už o nic jiného navíc. Jistě, v tom množství názorů se nakonec někdo nejspíš trefí, ale nemá velkou cenu lámat si hlavu, kdo to bude. Jednu věc ale známe s jistotu: příčinu krize.

Je to spotřeba neúměrná možnostem. Ty slavné hypotéky v Americe jsou jen vrškem ledovce, všichni na Západě jsme žili částečně za neexistující peníze. Teď zaplatíme dluhy a úroky, obrazně i doslova, což nebude příjemné a hodně lidí to šeredně skřípne, bohužel hlavně ty nesprávné - čemuž dovedeme zabránit jen v omezené míře. To je teď jeden ze dvou úkolů politiků a lídrů byznysu, ten snazší: nedopustit, aby zranitelní padli na dno. Ten těžší úkol: vymyslet, jak to budeme dělat potom, po krizi. Aby společnost fungovala, ale ne na dluh.

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pridam svuj pohled.
V bode nespojitosti funkce derivaci muze mit a to bud nekonecno a nebo -nekonecno (je to limita, takze toto je dovoleno).
Vami popsany pripad nastava treba pri |X| v 0, kde je fce spojita, takze popsany priklad je zcela chybny.
Prognozy jsou sice zavadejici, ale o akcich je nutno rozhodovat stejne. (tak dat eura vychodni Evrope nebo ne?)
Na zaklade ceho to chcete delat?
Pisete o zachranovani zranitelnych, mohu se zeptat kdo to je?
Nejsou to prave ti, kteri zili na dluh a ted ho nedokazou splacet?
Jak jim chcete pomoct?
Pokud dluh nebudou muset splatit, tak jste podporil moralni hazard a priste bude dluzniku jeste vic.
A ted nejvic kontroverzni vec a to je chovani po krizi.
Myslim si, ze nejvetsi zodpovednost ma FED. Aby zabranil krizi, tak drzel urokove miry neunosne nizko (ano, dela to dal) a tim umoznil, ze krize se posunula a tim zhorsila.
Lide si diky tomu radi pujcovali, protoze to bylo vyhodnejsi, nez sporit.
Nafukovala se tim ekonomika a samospadem to vydrzelo jet dost dlouho, o to vic to ted bude bolet. Vsimete si, ze kroky, ktere FED dela, jsou nejlepsi cesta k pristi, mnohem horsi krizi.
Jedinou cestu vidim ve zruseni povinosti prijimat statni menu a dat soukromym bankam moznost tisknout si vlastni penize na zaklade ulozene komodity (zlata?), s volbou kazdeho obcana, zda ty penize prijme ci ne.
A nezachranovat ze statnich penez zadne podniky!

Adam Šnobl řekl(a)...

Milý Raptore, co se týče spojitosti a derivace, je to trochu jinak. Především platí: "Funkce nemá derivaci v místě, kde není spojitá, ale spojitost funkce existenci derivace nezaručuje." (http://cs.wikipedia.org/wiki/Derivace). Vy hovoříte o jednostranných derivacích v bodě. Ty mohou existovat, ale pokud se sobě nerovnají, funkce derivaci v bodě nemá. Takže popsaný příklad není zcela chybný -- v bodě nespojitosti funkce skutečně derivaci nemá.

Unknown řekl(a)...

V pripade jednoduche nespojitosti (zadna Dirichletova funkce) se jednostrane derivace v bode rovnaji. A my jsme si na skole definovali, ze v takovem pripade derivace existuje, i kdyz neni konecna. Mate pravdu, ze Wiki pozaduje konecnost, to je pro me novinka. O |X| jsem mluvil proto, ze tam plati myslenka recena v clanku (tam v tu chvíli není směr). V bode jednoduche nespojitosti myslenka proste neplati.