23. dubna 2009

Důvěřovat, nebo naopak?

(Sloupek v E15 z 8. dubna. Doplnil jsem odkazy.)

Před dvěma lety se v americkém Bostonu přihodila událost, která by byla k smíchu, nebýt k pláči - nebo možná naopak. Agentura pracující pro televizní kanál Cartoon Network vymyslela pro jeden nový seriál reklamní akci, která se ukázala být až příliš kreativní. Rozmístila po městě blikající panely tvořené světelnými diodami. Na obrázcích byla zábavná postavička se známým gestem zdviženého prostředníku. Kolemjdoucí to možná trochu pobavilo, policii a vedení města však ne. Reklamní panely podle nich mohly být teroristickými bombami. „Vypadalo to velice hrozivě,“ řekla Martha Coakley, nejvyšší státní zástupkyně státu Massachusetts. „Mělo to zezadu baterii a dráty.“

Proboha, nepouštějte ji do obchodu s elektrospotřebiči, napsal k tomu uznávaný bezpečnostní expert Bruce Schneier.

Společnost Turner Broadcasting, vlastník komiksového kanálu, zaplatila dva miliony dolarů, ředitel Cartoon Network dostal padáka a autoři kampaně najatí agenturou vyvázli s dvěma týdny veřejně prospěšných prací. Otázka, zda úřady v Bostonu reagovaly neúměrně, je nadále otevřená. Na jednu stranu, není moudré hrát si v divadle se sirkami - ani s jejich napodobeninou. Panika může způsobit víc škod než požár. Na druhou stranu, kde to jsme, když nevinný žertík způsobí takové pozdvižení?

Časy se však zlepšují. Studentka v New Yorku minulý týden vypustila do ulic maličkého robota s vlaječkou žádající kolemjdoucí, aby ho pomohli nasměrovat k cíli. Nejenže nevypukla panika, ale většina lidí ráda příšerce pomohla. Možná hodně pomohlo, že neměla zdvižený prst, ale namalovaný úsměv od ucha k uchu. Ponaučení se dá číst i naopak: příští teroristická bomba bude vybavena úsměvným a něžným designem. A písemnou prosbou, abychom ji na místo určení dopravili sami.

5 komentářů:

dusoft řekl(a)...

pekny experiment. vdaka za informaciu.

Mormegil řekl(a)...

Schneiera předpokládám čtete pravidelně.

akb řekl(a)...

@Mormegil: jo, čtu; ne úplně pravidelně, ale tohle jsem samozřejmě četl a právě odsud vím o Tweenbots. Až teď vidím, že jsem z něj převzal tentokrát příliš. Blbá kombinace dobré paměti a nedostatečné invence. Dík za upozornění, budu si dávat mnohem větší pozor.

sibiřanka řekl(a)...

což mi připomíná nedávný post majitele firmy shipito, která posílá do čr zboží z usa: http://www.podnikanivusa.com/2009/04/22/podezrely-zakaznik/

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Nevím jistě, co míníte slovy "někde se mi něco ztratilo, stejně jako organizátorům" u sloupku z tohoto týdne, ale asi tedy ne to, že text v E15 se liší jen několika drobnými změnami: ale tenhle ve skutečnosti vyšel 15., 8. to byl "Nepřiměřený slib" o jaderném odzbrojení.