26. dubna 2008

Husákovo ticho

Některé lidové místní názvy jsou nenahraditelné. Uvědomil jsem si to, když jsem dnes zahlédl: "Těšnovský tunel - omezení provozu". Co to je Těšnovský tunel, u všech všudy? -No přece Husákovo ticho, došlo mi po chvíli. (Pro nepamětníky: název odvozen od někdejší budovy ÚV KSČ, což je ta, v níž dnes sídlí ředitelství Českých drah. Legenda praví, že podjezd byl zbudován, aby hluk aut nerušil pracovníky stranického aparátu při přemýšlení.)

Podobně: Údolí dutých hlav (to se běžně používá i v rozhlasových zprávách o provozu - název podle esenbácké střední školy, jež se tam ve verzi 2.0 nachází dodnes). A samosebou Kulaťák, i když si všímám, že poslední dobou se tak začíná říkat kdekterému kruhovému objezdu. Počítám, že ani před rokem 89 by si dobrá půlka Pražáků nevzpomněla, jak se náměstí jmenuje doopravdy a půlka z té druhé půlky by nesprávně odpověděla, že Leninovo, podle sochy.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Náměstí pytláka Říhy (Lidových milicí) - slavná socha maníka s puškou, podobná Renčínovu pytlákovi.
U Hopkirka - před ÚV KSČ kdysi stávala bělostná socha Klémy Gottwalda, podobná známé postavě ducha Hopkirka z TV seriálu Randall & Hopkirk.
Náměstí Lenky Kořínkové (Kozí plácek) - dle herečky s pověstným poprsím.
Fučíkárna aneb Oddecháč Juldy Fuldy, nebo Lidojem (kam chce dnes Knížák umístit knihovnu).
Slintáč (nám. I.P.Pavlova) dle pověstných psů.
Atd.
Richard