27. listopadu 2007

Zdravý názor

Erik Best má pravdu; nejde ani tak o to, kdy přejde na euro Česká republika, jde o to, kdy má přejít na euro rozumný český občan. První polovina příštího roku mi také připadá jako vhodný termín. Mimochodem, Erikova bublinová nápověda k vlastním textům je vynikající nápad. He made Best even Better.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No, vzhledem k tomu, že přechod na € trvá tři roky a ČR ještě ani nezačalo, tak rok 2008 se mi jeví jako silně nereálný.
A to nezapočítávám přípravu podkladů, která v tomto rozhádáném státě může trvat i několik let. Summa summarum mi rok 2011 vychází jako nejbližší možný termín s tím, že první reálný termín je 1.1.2012

akb řekl(a)...

Tak znova... :)

Anonymní řekl(a)...

Jo, co vlastně dneska brání tomu, aby se v obchodech platilo eurama? Stát se přizpůsobí, když jeho akcionáři (občané) koruny přestanou používat ...

Edgar Walden řekl(a)...

Klidně jednostranně přejdu na Eura, ovšem pod jednou podmínkou: Bude-li to po mě výhodné. A toho bych se zatím vzhledem k sílící koruně bál..

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Takže byste byl ochoten vsadit kolik na to, že koruna za jak dlouho klesne pod jakou mez? (Tedy, vlastně [tvrdíte, že] budete sázet celé úspory; jejich výši vědět nepotřebuji, ale kdybyste byl ochoten je doplnit o flašku, nebo nějakou menší bankovku, do toho bych asi šel.)

Při vší úctě - jistě čtete ekonomických rubrik víc než já, a Besta dtto; to málo, co jsem z něj četl (tedy, z Final Word, pár jeho vystoupení jinde mi bylo docela sympatických - a osobně bych spíš ocenil, kdyby něco udělal s použitelností toho websitu) mi přišlo možná čtivé a zajímavé, ale ne moc přesvědčivé. Nějaká menší korekce současného rekordu možná; ale dlouhodobý pokles, za situace, kdy ČNB bude naopak brzdit inflaci?


fousku, proboha, nastudujte si aspoň základy: Přesně naopak, stát je definován mj. tím, že nařizuje svým poddaným, jakou měnu musejí přijímat - a odevzdávat v daních. (V dnešní době jim už ovšem nezakazuje vzájemné transakce v jiných; v mnoha českých obchodech se dávno platit eury dá...

akb řekl(a)...

Všechny úspory ne. Větší část, než mám v eurech dnes, určitě ano. Kdy a podle jakých indikátorů to řídit, to je složitá otázka, ale myslím, že až začne koruna klesat, nebude to jen malá korekce. Na kurs 30 Kč ode dneška za rok bych flašku důstojné kvality vsadil. Připouštím ale, že autoritou přes devizové trhy ani přes rozumné hospodaření rozhodně nejsem: již asi deset let vlastním dolarový účet, jehož hodnota klesá k nule, a nic jsem s tím neudělal...

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Co takhle: já dám do banku tři stovky, vy 10 EUR, bere ten, jehož podíl bude v pátek 28. 11. 2008 vyšší (a flašku si pořídíme dle vlastní chuti)?

akb řekl(a)...

mČ: dohodnuto. A jak velkou část banku pak propijeme společně, to se ukáže dle nálady a okolností...

Anonymní řekl(a)...

Z čistě hmotných soukromých důvodů upřímně doufám ve výhru akb :-)

Anonymní řekl(a)...

Vidím to spíš takhle: Reformy nebudou (včetně důchodové), když příjde zpět do vlády Paroubek. To by mohl být krátkodobý šok. Podrží to však ještě jeho úplatky cizáckým kapitalistům, aby tady postavili další montovny... Na tohle všechno je rok příliš krátký a setrvačnost systému příliš velká.

Ale současně si poládám otázku, zda reformy budou, když vláda zůstane taková, jaká je. Zatím mi připadá jako její hlavní cíl to, že obsadila mnoho postů svými kamarády. A to za to dosavadní ztrapnění asi stálo. Já, hergot, chci jen veřejné a průhledné nakládání s našimi daněmi, kde bude patrná osobní odpovědnost těch, kteří o nich rozhodují. Od toho už se odvine celá očista systému. Do té doby se budu snažit vydělávat jen tak, abych to nemusel danit, případně tak málo, abych se uživil... (A to bude asi těžké.)

Vybírání zisků? To záleží především na tom, v jakých korunových aktivech jsou investice uložené. Pokud nastane, bude taky postupné, s nějakou dobou na zvážení vlastní reakce. Copak zničehonic přestanou naši průmysloví tahouni vydělávat a lidé utrácet?

Osobně bych Euro uvítal z důvodu jeho větší světovosti, ale nepotřebuju ho. Přecházet na Euro z důvodu možného poklesu měny je asi blbost (i když víme, jak se přecházelo na Euro v jiných zemích). A mít nepřímo ke stabilizaci možné volatility v naší kotlině kurs měny, to se bankéřům v ČNB může docela hodit.

Makrodata nemám, ale koruna za rok na 30 za Euro neklesne. Maximálně 27.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Takže pro pořádek, pro záznam a FWIW: páteční kurs byl 25,21.