21. srpna 2007

Smíšené pocity z reformy veřejných financí

Jako levičáka mě to mrzí. Sociální rozdíly se prohloubí, národ se čím dál tím víc skládá z částí, z nichž každá směřuje jinam; škoda každého roku takového vývoje.

Jako chladně uvažující profesionál vím, že dál se stát zadlužovat nesmí, jinak míří do bahna. Způsobů, jak tomu zabránit, je málo. I tenhle polovičatý prošel o chlup. Reforma je nutná, a když už je nutná, měla by být tvrdší. Tahle bude bolet, ale přitom mnoho nepřinese. Aby to bylo ještě horší, celkově musí vláda utrácet méně, ale přitom v některých oblastech - určitě ve školství! - by měla utrácet mnohem víc. Nerovnováha je tedy větší, než se zdá na první pohled.

Jako čtenář novin cítím obvyklou směs pobavení a hanby nad tím, jakých šaškáren jsou naši politici - zleva doprava a zpět, všichni - schopni, jak nízkou úroveň mají, jak jim chybí stud a sebeúcta a styl. Výjimkám, které není v davu těch ostatních vidět, se omlouvám, jistě to chápou.

Jako správce rodinného rozpočtu zatím neumím důsledky spočítat, ale od oka bych řekl, že nám nebude líp ani hůř. Možná trochu hůř kvůli vyšší DPH, ale změnit spotřební návyky bude snadné a koneckonců i užitečné.

Jako velkorysý muž si se zájmem všímám toho, že po dlouhé době nějaká česká vláda prosadila opatření, které jí na popularitě nepřidá - protože je přesvědčena, že to je nutné.

Jako fejetonista lituji, že jakýkoli pokus vtipně zužitkovat datum přijetí reformy - 21. srpna - je předem beznadějně trapný a nepoužitelný. Bůh s těmi, kdo se o to v zítřejších novinách pokusí.

Jako Čech se obávám, že se to všechno stejně nějak zašolichá do ztracena. Budeme mít všechny negativní dopady reformy, hlavně ty, co se týkají nálady a morálky, ale hospodářský užitek z toho nevzejde.

Jako optimista si říkám, že se koneckonců všichni máme velice dobře. A jako aktivní účastník šestiprocentního růstu HDP jdu pokračovat v práci přerušené tímhle mudrováním.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Moc pěkné - chlape, vás je na práci škoda, vy byste se měl živit beletrií (-:

vfb

Pavel Šuchmann řekl(a)...

Petre, diky, moc hezky napsano.

jako nepoucitely pravicak lituji, ze je to cele strasne polovicate -- zastanci tvrdsi reformni linie jsou odsunuti do pozice vyderacu, jen aby se vecny oportunisticky jazycek na vahach nazral a nespadl pod hranici volitelnosti.

a oranzovi vyzirkove, kteri maji jasnou spoluvinu na soucasnem stavu, sbiraji dal body nespokojenych, ach jo.

-bver

Unknown řekl(a)...

moc hezky napsane. Nemuzu zcela souhlasit, ale to na veci nic nemeni. Jsem rad, ze jsi zminil nutne a nepopularni opatreni a skutecnost, ze kdyz uz prijmout reformu, tak plnohodnotnou (tvymi slovy tvrdsi)

Anonymní řekl(a)...

Ono je krásné občas vidět, jak se přes veškerou snahu zvolených zástupců promítá neslaná nemastná dokonale zvětralá vůle českých voličů do zákonů.

Anonymní řekl(a)...

Vláda může dělat nepopulární opatření bez ohledu na kohokoliv. K tomuto účelu si koupila 2 poslance, kteří ji vždy podrží (pravil Marek Dalík, řečený Bormann).
Snad jen maličkost: nepřeji nikomu, aby byl důchodcem. Inflace letí nahoru a likviduje úspory. Daňové úlevy se nás netýkají. Zdražuje všechno, co nezbytně potřebujeme (toho zbytného jsme se už dávno vzdali). Julínek nám tahá z kapes strašné peníze - nemáte ponětí, co člověk na stará kolena od lékařů potřebuje.
Nečasova almužna je v této situaci spíše urážlivá.
Celý život jsem slušně pracoval. Nikdy mě nenapadlo, že na stará kolena se budu blížit Krylovu "Důchodci".
To je ta druhá strana. Soucit, solidarita a humanismus zmizely. Taky reforma.

Anonymní řekl(a)...

Netroufam si posuzovat jinou cast reformy nez danovou, neznam je dost dobre.

Opravdovou reformu dani bych si predstavoval jinak (nemam rad tyhle nalepky, ale taktez jsem asi nenapravitelny pravicak).

Aktualni reforma je napsana tak, aby se snizila danova sazba, obcane neco malo usetrili a podniky zaplatili v prumeru stejne jako pred reformou (v tomhle smeru si nevymyslim, i zastupci Ministerstva financi verejne priznavaji, ze zadani "reformy" dane z prijmu pravnickych osob znelo tak, ze dopady na vynos DZP PO musi byt neutralni).

Takze se cela reforma dani smrskava na nepatrne snizeni dani pro fyzicke osoby a nepatrne zvyseni DPH na potraviny a byty. Samozrejme ony "nepatrne" zmeny mohou mit v individualnich pripadech vyznamne dopady (jelikoz se prave zacina stavet muj budouci pribytek, je zmena DPH pro me osobne velmi spatnou zpravou).

Vetsina komentaru se soustredi na to, kdo si polepsi o 20 a kdo o 2000 korun.

Podle meho nazoru je nejpodstanejsi zmenou zavedeni stropu pro odvod pojistneho. Dovolim si tvrdit, ze cca 4nasobek prumerneho platu (80 tis.) je strop prilis vysoky. Urcite se shodneme, ze system zdravodniho a socialniho pojistneho musi do urcite miry byt zalozeny na solidarite. Povazuji ovsem za nemravne, kdyz zamestnancec, ktery prispiva do systemu desitky tisic mesicne dostane v pripade mesicni nemoci stejne smesnych 13 tis. jako clovek, ktery prispiva vyrazne mene! Nemene diskriminacni je i vypocet duchodu. Proto je zavedeni stropu odvodu spravne, coz mj. doklada i fakt, ze plati ve vetsine evropskych zemi (coz ceskym firmam vyrazne prodrazuje najimani zahranicnich odborniku).

Ze sveho pohledu bych s reformou mel byt spokojen, dane me zivi a budu diky ni mit spoustu zajimave prace. Presto mam pocit, ze cilem bylo pouze splnit predvolebni slib a (do urcite miry) zavest rovnou dan. Na skutecnou reformu si budem muset pockat.