5. října 2012

Dřina z vás lepšího člověka neudělá


1. Málo úsilí, dobrý výsledek: ideální stav. Kreativní lenost. Mějme na paměti, že tak a jenom tak to je správně.

2. Hodně úsilí, dobrý výsledek: tak to vyžaduje klasická protestantská morálka. Toto je segment workoholiků. Jenže all work and no play makes Jack a dull boy (and Jill a rich widow). Napřít opravdu všechny síly může člověk jen výjimečně, proto by se o to taky měl jen výjimečně snažit a dobře si to předem rozmyslet. Workoholici ostatně často podléhají sebeklamu. Věří, že jsou v segmentu 2 („hodně, dobrý“), ve skutečnosti však nepozorovaně sklouzli svisle dolů do segmentu 4 („hodně, špatný“).

3. Málo úsilí, špatný výsledek: oblast neschopných lenochů. Anebo také racionální volba, je-li opravdu volbou. Legitimně se v tomto segmentu smíte pohybovat jen tehdy, když přesně víte, co děláte; uměli byste to udělat lépe, ale vědomě jste se rozhodli, že nechcete. (Jestliže úkol nestojí za to, aby se řešil, pak nestojí za to, aby se řešil dobře.) Je naprosto v pořádku rozhodnout se, že něco odfláknete, jste-li připraveni nést případné následky. Často to je výhodná výměna!

4. Hodně úsilí, špatný výsledek: obvyklá životní situace většiny lidí. Frustrace, pachtění. (V extrémním případě — daleko od počátku souřadnic a blízko vodorovné osy — narazíme v tomto segmentu na tzv. aktivního blbce.) Nikdo vás neocení za to, že v téhle oblasti setrváte. Nikomu kromě sebe nevyčítejte, že v ní setrváváte. Správná strategie ovšem je opustit ji — pokud možno do segmentu 1, ale lepší než 4 je všechno.

Měří a oceňuje se výsledek, nikoli snaha, to ví každý. Každý by také měl vědět, že úsilí samo o sobě není ctností, přestože může falešný pocit ctnosti poskytnout.

Ctností ovšem není ani úspěch. Morální osa vede jinudy. Rovinu, v níž je náš obrázek zakreslen, protíná, neleží v ní.

Diagram mě napadl, ještě než jsem si přečetl ve Finmagu článek Michala Kašpárka Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se! Ten mou úvahu podporuje a doplňuje. Po pravdě řečeno, také ji číní méně objevnou. Měnit na ní kvůli tomu článku ale nic nebudu, to bych zašel po ose x zbytečně daleko doprava.

8 komentářů:

Pavel Šuchmann řekl(a)...

Naprostý souhlas.
A pokud bychom "Kreativní lenost" nazvali "Efektivitou," dopustili bychom se zobecnění teorie i pro nekreativní činnosti, jimž jsme -- bohužel -- také vystaveni poměrně často.

akb řekl(a)...

Vtip je v tom, že do kvadrantu 1 se dostaneš jen tehdy, když si počínáš kreativně - bez ohledu na to, zda ta činnost sama o sobě vypadá jako kreativní či nekreativní. Když chceš např. umýt nádobí kvalitně a bez námahy, není možné to udělat jinak než kreativně.

Pavel Šuchmann řekl(a)...

"Kreativní mytí nádobí" -- vidím se, jak s utěrkou hozenou přes rameno lenivě usedám ke stroji a kreativně vybírám dobrý eshop s vhodnou myčkou nádobí. Ano, nepředřu se a výsledek (dlouhodobě) efektivně řeší původní problém. :)

S kvadranty dobře rezonuje i tento článek: http://nyti.ms/SVHodR

Anonymní řekl(a)...

Nejsem si jistý, jestli to není až příliš "startupově" zjednodušené - tj. "placaté".

Coby realitě podstatně bližší bych to viděl po přidání třetího rozměru v podobě "časové" osy Z, aby to zachycovalo i skutečnost, že někdy hodně úsilí sice zpočátku vede ke krátkodobě špatným výsledkům, avšak dlouhodobě může přinést v celkovém souhrnu výsledky výborné.

A naopak - krátkodobě skvělé prvotní výsledky se mohou stát dlouhodoběji zdrojem velkého průšvihu - jako třeba když se někdo pokusí vydělat s minimálním úsilím hodně peněz tím, že s pistolí v ruce vykrade banku, i když není bezprostředně chycen a ty peníze si tak ještě stihne "užít".

Luboš

Richard řekl(a)...

Něco podobného hlásal kdysi Bismarck:

líný pilný

chytrý velitel štábní důstojník

blbý řadový zastřelit
voják za úsvitu

Richard řekl(a)...

Má to být tabulka - nevyšla.
Tak všechny 4 možnosti:
chytrý-líný veliteů
chytrý-pilný štábní důstojník
blbý-líný řadový voják
blbý-pilný zastřelit za úsvitu

LenkaKT řekl(a)...

Prosté, výstižné, krásné.
Celý Petr ;)

Anonymní řekl(a)...

Poslední měsíc jsem se pořádně nevyspal, zateplujeme dům a tak mám furt nějaké starosti. Chci aby to bylo hotové než udeří zima.
http://climatizer.cz/clanek/zobrazit/foukana-izolace-pro-zatepleni-domu-moznosti-pouziti
Tak doufám, že už bude hotové. :D