2. července 2009

Nové prostory si půjdou prohlédnout

Pro tzv. hraniční poruchu osobnosti je typické, že se postižený/á neumí vyrovnat s okolím a prostředím, reaguje nelogicky, nedbá na svou důstojnost, dělá scény, na protivenství reaguje buď poníženě, nebo agresivně. (Sam Křepelka říkal dvěma Glumovým modelům chování Podlez a Podraz.) Kolem vyklízení squatu Milada jako by se ani nepohybovali lidé, kteří tímhle netrpí: od těch squatterů přes policajty po ministra Kocába. Poslední jmenovaný v tom však lítá nejvíc.
"Dnes Kocáb řekl, že dostal nabídku od majitele domu (...) Nemuseli by prý platit nájem, ale vodu a elektřinu ano. Kocáb také uvedl, že se ptal jiných ministrů, zda o nějakém vhodném objektu nevědí (...) Dodal, že pokud budou mít squatteři nabídku, situace by se mohla vyřešit během jednoho až dvou dnů. - Zástupci squatterů uvedli, že si nové prostory půjdou prohlédnout."
...a když se jim nebudou líbit, počkají, až jim pan ministr sežene něco lepšího. V zemi a v době, kdy vydělat na neregulovaný nájem není legrace, kdy velká voda ničí domy a topí lidi, kdy se v Novém Jičíně a Fulneku evakuuje... těžko hledat slova pro ty fracky, kteří kladou požadavky ("Nehledě na výsledky jednání přijde na vyklizení Milady adekvátní odpověď, která bude instituce zodpovědné za tento akt hodně bolet." - viz článek v Lidovkách odlinkovaný výše) a ještě obtížněji pro vysokého státního úředníka, který se může přetrhnout, aby jim vyhověl. Copak se ve vládě, na magistrátu, na úřadech městských částí nenajde někdo soudný a nebojácný, kdo zvučně pošle squattery i s Kocábem tam, kam společně patří?

9 komentářů:

dusoft řekl(a)...

tiez mi presne tento fakt prekaza - stat im este zabezpeci bezplatne byvanie? ked uz chce pomahat, tak preco nie ludom, ktori si realne pomoct sami nevedia a povedzme nemozu kvoli postihnutiu (mentalnemu ci fyzickemu) pracovat a pod...

zda sa mi, ze tento pohlad ako by bol v kontexte vypratania vily prehliadany.

Michal Kašpárek řekl(a)...

Jak mi mluvíte z duše!

Ti lidé by mi byli nesmírně sympatičtí, pokud by si dokázali vydělat na rozpadlý statek kdesi v pohraničí a svou "potřebu vytvářet nové prostory, kde můžeme žít a tvořit po svém, bez autorit" tam ukojili. Nárokovat si ale od společnosti, na kterou se navíc dívají zpatra, vilu u centra Prahy, to je chucpe - stejně jako ta pomoc ministra zrovna v době povodní.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Tím myslíte do výroby?

Czech NR řekl(a)...

To je zajimave, s Vasim proklamovanym levicactvim a tu ci onde prezentovanou lehce anarchistickou mysli bych ocekaval jiny postoj. Tohle mi sedi spise na Macka.
Tak ted nevim, kde je chyba - esli na mem prijimaci ci jinde ;-).

Anonymní řekl(a)...

dusoft: třeba by se u nich nějaké to mentální postižení našlo. Normální člověk by takové nehoráznosti přece nemohl pronášet.

Unknown řekl(a)...

@Pardubitz: levice a lehky anarchismus je jedno, rozmarile znudene deti burzoazie, podporovane proklamaci pana Kocaba je asi vec trochu jina - IMHBO

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Pardubitz: inu, proč by dalším stádiem pupkovatého mccainovce v teplákách nemohla být domovní důvěrnice channelující Miloše Čermáka? O konzomolcích pologramotně opěvajících brigády v pohraničí samozřejmě ani nemluvím. Jen ať se ta dnešní mládež™ pěkně zařadí jako My všickni poctiví daňoví poplatníci, sůl země, opory společnosti a přátelé lidu, a za to jim dovolíme po práci (nebo třeba i v náplni práce, budou-li se umět dost ohánět) popírat holocaust.

BTW neví někdo, na jaké adrese diskutují pro-squatteři, popřípadě Slačálek?

akb řekl(a)...

2jvjr: Hm. No jo. Jistě to lze shrnout i takhle, když mluvíte o někom, kdo je a) sám se sebou nekonzistentní a je mu to navíc fuk, b) pro svobodu slova bez omezení, opravdu bez omezení c) proti... jak to mám formulovat? asi líp než h-cz o něco výše to nesvedu. Stejně je to zajímavé, jak táž věc z jiného úhlu nahlédnutá jeví se být zcela jinou... A ty tepláky už nenosím, byly mi malé v pase.

KubaU řekl(a)...

Díky, pánové, málokdy (a málokde) jsou komentáře zajímavější, než článek samotný...

P.S. V tomto případě jsem pobaveným proti-squatterem.