15. ledna 2009

Za stravenky - spojme se!

(Včerejší sloupek v E15. Stávka, jak víme, nebude, což se dalo odhadnout předem, takže jsem se po nepravděpodobné budoucí události povozil trochu dryáčnicky. Ale byla to příležitost říct, co pokládám v této souvislosti za důležité: za prvé, zájmy různých sociálních vrstev se už liší víc, než si zpravidla uvědomujeme. Homogenní společnosti v Česku odzvonilo. Za druhé, tato stávka by bývala měla oprávněnou příčinu. Myslete míň na vyžrané odborářské šéfy a víc na logiku věci.)

Už za pár hodin se může zastavit velká část hromadné dopravy v zemi. Stávka, kterou odboráři hrozí, by byla bezpochyby největší a nejcitelnější za celou dobu existence České republiky. To vypadá jako neúměrně velká reakce na věc zdánlivě malou, tedy zrušení daňové úlevy u stravenek.

Ve skutečnosti to však žádná malá věc není. Pokud zaměstnavatel jako kompenzaci nezvedne platy, přijde touto cestou zaměstnanec o osm set měsíčně. I dobře situovaný člověk - pro kterého ty peníze znamenají lehký oběd ve dvou v dobré pražské restauraci - jistě pochopí, že osm stovek měsíčně se na ulici neválí. A i kdyby válely: všichni jsme citlivější vůči tomu, oč přijdeme, než vůči tomu, co vůbec nedostaneme. Brát lidem zaběhnuté výhody je náramně riskantní záležitost. Kdo ji dělá, měl by k tomu mít vážný důvod a měřit dvakrát, než řízne.

Stávka v dopravě zkomplikuje život všem, to je nakonec taky její hlavní účel, ale než se na její původce začneme zlobit, zamysleme se. V tomto případě se opravdu najdou důvody, proč v sobě najít trochu solidarity. V řadě se svými stávkujícími zaměstnanci by koneckonců mohli stát i zaměstnavatelé, jsou to oni, kdo náklady stravenkové reformy zaplatí - ty platy nakonec většina z nich bude muset zvýšit. Nenechat si od politiků líbit vše, to je společný zájem občanů bez ohledu na společenskou třídu. Vláda by měla poznat, že šlápla vedle a ustoupit. Není to jediný podobný případ, není ani nejzávažnější, ovšem většina z nás nemůže špatnou politiku potrestat tím, že vyvolá dopravní kolaps.

21 komentářů:

Machinegun řekl(a)...

Já nevím, ale nemluvilo se o tom, že současnou džungli výjimek a úlev nahradí jedna "globální", tedy zaměstannecký paušál, takže lidé o nic nepřijdou? Nevím, jak je to s odečítáním paušálu z daní firem, ale předpokládám, že zůstane odpočet zachován, proto tu histerii trochu nechápu.
A propos... proč má mít celá rodina železničáře volnou jízdenku jen proto, že jejich tatínek čirou náhodou na nádraží maže výhybky? Proč mám tu smůlu a moje rodina v dopravě nepracuje?

Anonymní řekl(a)...

Muzu se zeptat jak jste dosel k tem osmi stum?

PavelS řekl(a)...

Jsem na strane barikady zamestnavatelu a muj problem se stravenkama je hlavne ten system sam o sobe, vcetne provizi operatoru. Jsou to takovy jiny penize. Pokud by se ten danovej odpocet zamestnavatelum dal, tak vetsina vcelku nebude mit problem to lidem pridat, vyjde je to nastejno a jeste nebudou muset jezdit za hotovost nakupovat divny papirky nekam do kancelare Sodexha.

Unknown řekl(a)...

Otázkou je, proč by stát měl podporovat takový podivný systém "peněz na účel". Ať jim zaměstnavatelé dávají místo stravenek stejnou hodnotu v penězích, vydělají všichni kromě stravenkářských společností. A spekulace, že jim to zaměstnavatelé nedají a zaměstnanci přijdou o 800 korun? Ta je na podobné úrovni jako spekulace, že zaměstnavatelé všem sníží platy. Stát přeci není ten, kdo by jim to měl zakazovat, je na vyjednávání obou stran, kolik za svou práci zaměstnanec dostane.

Unknown řekl(a)...

souhlasím s ostatními komentáři: sebrat státním rozhodnutím zaměstnancům 800 nebo kolik korun je asi rozhodnutí, vůči kterému je oprávněný protest - formu nechám teď stranou. To mi ale neříkejte, že by ministr Kalousek byl tak prostoduchý, že by řekl A a neřekl B. A přechod od A k B, tj. od kupónů, vyjímek a dalších opatření k prostým penězům, to se mi zdá hodné podpory.

akb řekl(a)...

Ministr financí, pokud vím, nikdy přesně nevysvětlil, jak by ten nový systém zaměstnaneckých výhod fungoval, takže tu je přinejmenším velká nejistota. Jinak: stravenky jsou finančně výhodné pro zaměstnance i zaměstnavatele (makroekonomicky vzato na nich nepřímo - ale hodně nepřímo - tratí ti, kdo si je koupit nemohou). Pokud jde o režijní jízdenky, výsluhové renty atd., to jsou oborově specifické benefity, součást motivace pracovat tam či onde - ukažte mi zemi, kde železničář nemá režijku. Pokud vím, třeba v Německu je ten systém daleko košatější a asymetričtější než u nás. Brát lidem to, co už mají, co se stalo zvykovým právem, to se nemá dělat bez vážného důvodu. Já ten vážný důvod nevidím.

Anonymní řekl(a)...

Motivaci pracovat tam či onde, by měli vytvářet zaměstnavatelé. Tedy například ČD by mohla svým zaměstnancům nabídnout režijku a DP zase zvýhodněnou tramvajenku. Hospoda třeba svému hospodskému levnější pivo. Ale za peníze ČD, DP, nebo té hospody!

Kalousek nechce zrušit režijky ani tramvajenky. Pouze jejich státní sponzorship a to mi přijde docela namístě. Proč na ty režijky mají doplácet všichni daňový poplatníci? Je snad ve veřejném zájmu, aby ajzboňáci jezdili levně vlakem?

Pokud jde o stravenky, ztotožňuju se s názorem PavelS výše. Kdyby zaměstnavatel mohl část výplaty uvést jako "stravné", aniž by to vyplácel v alternativní měně, tak by to bylo pro všechny lepší (kromě těch stravenkářských firem, pochopitelně).

Anonymní: Při dvaceti pracovních dnech a 80 Kč stravenkách zaměstnanec zaplatí 800 Kč a získá stravenky za 1600 Kč. Asi tak.

Unknown řekl(a)...

AKB: při vší úctě (a to myslím opravdově) - argumentovat tím, že někde jinde je něco ještě horší, to nás odnaučovali mámy už na základce, když jsme dostali dvojku a spolužák trojku.
stejně tak: brát něco, co už je je špatné, to se mi nezdá být validní argument.
Kdybych chtěl protestovat, tak proti tomu, že mi není jasné, jak budou ztráta těchto "bonusů" kompenzována...

Ivo řekl(a)...

to LLop: Shodou okolností jsou DP i ČD masivně dotované z veřejných peněz, takže zrovna v těchhle případech v zásadě o nic nejde. ;)

Celý Kalouskův pokus mi přijde sympatický: pokud je v zákoně o daních >100 výjimek, pak je nutně nepřehledný a tedy vytváří prostor nejen pro Sodexho a další emitenty paralelní měny, ale i pro právníky (a možná tak v důsledku zvyšuje HDP). Faktickou dotací stravenek a jiných benefitů se zavádí alternativní měna (svého času se mi povedlo stavenkou zaplatit i parkoviště) a pokus o jejich zrušení považuju za krok správným směrem, něco jako pokusy o sjednocení poslaneckých výhod. (Sám stravenky využívám a vím, že po jejich případném zrušení bych musel vyvolat jedání s kapitalistou).

Kalousek se ovšem zkusil vyrovnat mediální nešikovností Julínkovi - čertví proč. To je to, co udělal špatně a proto s návrhem neuspěl.

PS: Vláda ... provede důkladný audit všech výjimek a odečitatelných položek u daně z příjmů fyzických i právnických osob s cílem ověřit potřebnost jejich dalšího trvání. Počet výjimek a odečitatelných položek bude významně snížen.

http://www.vlada.cz/cz/jednani-vlady/programove-prohlaseni/programove-prohlaseni-vlady-20840/

Unknown řekl(a)...

Jak se stravenky vyplácejí zaměstnancům i zaměstnavatelům?

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se, ale kdo obhajuje stravenky a návazné daňové úlevy, tak to má v hlavě trochu pomotané.

Papírky na jídlo (stravenky) jsou vydávané jen proto, aby si firma mohla něco "jako oficiálně" daňově odpočítat a hlavně, aby se napakovaly firmy, co stravenky vydávají. Je opravdu nutné, kvůli té miniaturní daňové úlevě, živit ty parazity z firem, co jen tisknout papírky, strhávají si z hodnoty každé stravenky 5-7%, a to je jediná jejich přidaná hodnota?

(Před rokem jsem o tom psal u sebe Proč nemají stravenky smysl?.)

akb řekl(a)...

Pravda je třídní, říkával Marx. Čistý daňový plátce uvažuje jinak než čistý daňový příjemce, říkáme my dnes. :)

@Cayman: já nevím, mně ty stravenky připadají jako užitečný trik, jak může zaměstnavatel levně (tj. bez daně ze mzdy, bez sociálního a zdravotního pojištění) lidem trochu přidat. Že na tom vydělá Sodexho, to je mi celkem jedno. "Příspěvek" státu spočívá v tom, že to celé jde mimo daňový režim mzdy.

@všichni: třeba bychom mohli zkusit analogickou diskusi o služebních autech a daňovém režimu jejich použití k soukromým jízdám, hledat potom paralely a odlišnosti.

Anonymní řekl(a)...

Autor si plete dvě věci - zrušení daňového zvýhodnění a zrušení benefitu.
Tady jde o zrušení daňového zvýhodnění vybraných pro vybrané občany a to je správné.
Když dostane nějaký bonus paní pokladní v Albertu, musí ho do mrtě zdanit. Když dostane bonus pan výpravčí, tak ho zdanit nemusí a to je nefér.
To samé stravenky - umožňují snížení daní jen některým lidem. Proč proboha takto nesnížit daň všem a neušetřit velké peníze na provizích stravenkových firem a na administrativě? Stravenky jsou drahá, nesystémová zvrácenost, její kompletní zrušení by prospělo všem.
Výjimkou může být snad daňové zvýhodnění dárců krve - tam je to asi jediná použitelná motivace dárců.

akb řekl(a)...

@Jiří: Autor si ty dvě věci neplete. Zná rozdíl mezi nimi a obhajuje status quo s tímto vědomím. Proč? To už vysvětlil... :)

Anonymní řekl(a)...

2akb: Ano, souhlasím, že stravenky jsou "užitečný trik". Přesně vím, na čem jsou založeny. Jen si trochu asi nerozumíme v chápání toho rádoby výhodného "benefitu".

"Příspěvek státu spočívá v tom, že to celé jde mimo daňový režim mzdy."

--> To je sice hezké, že to jde mimo daň, ale kdo to všechno platí ze svých daní? Proč OSVČ nemůže mít ty samé "daňové výhody"? Proč lidi stravenky používají na placení v supermarketech?

Zrušení stravenek, možná i dalších přežitků typu daňové výhody na služební auta, je jedinou smysluplnou cestou. Co takhle místo toho snížit daně, snížit SP/ZP? Nebylo by to jednodušší a přehlednější?

Asi ale střetnutí ideologií, že :-)

akb řekl(a)...

@Cayman: Střetnutí ideologií... snad ani ne. Spíš odlišný zorný úhel, vy to vidíte víc skrz spreadsheet, já přes podvědomí. Rozhodně nepoužívám žádnou ideologii jako koncové zdůvodnění: "je to tak a tak, protože to tak stojí v té a té knize". Tohle dneska dělává spíš pravice, ne? :-)

Unknown řekl(a)...

Já tomu pořád nemůžu porozumět. Pokud by stát zrušil podporu stravenek a snížil daň o 0,1 %, neprospělo by to všem?

Anonymní řekl(a)...

2David: Já tomu také nemůžu porozumět, ale Petr má zřejmě jiné priority. Když ono to E15 tak pěkně platí :-))

akb řekl(a)...

Děkuju za nepřímé optání, platí opravdu dobře, ale rozhodně ne tolik, aby to ze mě udělalo čistého daňového plátce :) Je to pravda: ať se lidé sebevíc tváří, že jde o ideologie, vždycky jde nakonec o zájmy - bezptostřední a materiální. Což je dobře, protože to skýtá větší šanci na dohodu, dá se smlouvat...

svědek řekl(a)...

Zajímavé. Myslím, že stravenky jsou příkladem věcné otázky, která se někdy zbytečně politizuje, a u které nám média dluží alespoň základní srovnání se světem.

Je to jen český fenomén nebo se podobně podporují zaměstnanci a stravenkoví prostředníci i jinde ve světě? Pokud s tím mají dobrou zkušenost, třeba nám pomohou najít i jiný argument než "bylo to tak vždycky, tak to nechejme".

Anonymní řekl(a)...

Petře, vždy jsem tě bral jako realistického člověka, ale toto je blábol. Když chce firma poskytovat benefit pro své zaměstnance, tak si na to musí vydělat. Ale zaměstnanecké výhody firem, které jsou v řádech miliard dotovány i z tvých daní (tedy jestli ještě nějaké platíš) je ujeté.

Mirek