26. ledna 2009

"Takoví kamarádi jsme zase nebyli..."

V deníku MF Dnes vymysleli docela vtipnou věc: napsali a v sobotní příloze otiskli fiktivní rozhovor s Davidem Černým, kde si z něj udělali legraci podobně jako předtím on z celé Evropy. Autor uvádí interview slovy:
V našem rozhovoru vykládal, jak to skutečně bylo s Entropou, ale do novin měl připravenou svou "oficiální" verzi. Ale protože nechci balamutit čtenáře, rozhodl jsem se, že do novin dám nakonec všechno. Myslím, že slovo dané Černému je míň než pravda. Ostatně takoví kamarádi jsme zase nebyli.
Umělec podle očekávání mystifikaci neunesl a reagoval nakvašeně, což byl jistě jeden z cílů - přesvědčit se, jak mu chutná jeho vlastní medicína (dalo se předem očekávat, že moc ne).

Pěkné. A co když je i tohle domluvená hra - David Černý všemi způsoby dotahuje vyznění Entropy do konce a noviny mu ku vlastnímu prospěchu pomáhají? Nebo naopak, co když je mystifikací i zveřejněná sochařova reakce? Vtip je v tom, že když teď vezmete do televize Davida Černého, šéfredaktora MF Dnes anebo místopředsedu vlády Vondru, stejně jim už v této věci nikdo nemusí věřit ani slovo. (Kdysi Renčín: "Táto, a ten Bedřich Smetana a Jára Cimrman opravdu žili, nebo je to jen taková sranda?")

Česko je země, kde realita z větší části neexistuje.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dle mého skromného názoru je určitý rozdíl mezi sochařem na volné noze a zpravodajským deníkem zakládajícím si na své důvěryhodnosti. Je smutné, že šéfredaktor deníku tento rozdíl nevnímá. "Reagoval nakvašeně" jen v interpretaci v článku MFD, uvedené přímé citace jsou zcela bez emocí. Takže jak mystifikační rozhovor tak "pokropený kropič" jen mediální mrdkovina.

Anonymní řekl(a)...

Mystifikace je nám dána. Už od stvoření Rukopisů. Mám ji rád, jen houšť!
Moje úvaha staršího data na toto téma:
http://www.kojot.name/514167-lze-jako-kdyz-t-i-s-k-n-e.php

Anonymní řekl(a)...

Som rád. Svojho času som sa bál. Teraz som sa presvedčil a som rád. Aj sám som zas na stúpajúcej strane sínusoidy. Držím palce...aj Vám