7. ledna 2009

Kompas (dle Arthura Denta)

Známý Misantrop jménem Arthur Dent sdělil včera urbi et orbi, že "jsou určité otázky, na které jsou v současné době jen černobílé odpovědi." Nevím, zda na takto postavenou otázku je možná černobílá odpověď, ale v zájmu hry budu předstírat, že ano, a že je kladná. Umožní mi to okopírovat Arthurův dotazník a vložit do něj své odpovědi. Třeba se to rozmůže, názory mnoha lidí v této vynucené zkratce by mě opravdu zajímaly. Zde je tedy moje doznání:

Levice/pravice: levice. Progresivní zdanění, stát jako poskytovatel služeb (více služeb a kvalitnějších služeb než dnes - nerušit pošty, neprodlužovat intervaly pražských tramvají, čisté vlaky, víc hezčích knihoven - nemluvě o školství, zdravotnictví a policii), dobrý život pro střední třídu zaměstnanců a podnikatelů. Transparentní úřady a vláda, jednoduché srozumitelné zákony. Na člověka v nouzi se společnost nevykašle, ledaže to tak on sám zřetelně chce. Dánsko, Finsko, Německo...

Ekonomika: trh korigovaný státem. Nevím, jak tuhle škatulku pojmenovat, ale zhruba to je keynesiánství. Rozhodně ne laissez-faire a už vůbec ne jeho "ideologicky čistá" extrémní podoba, jaká beztak neexistuje jinde než v mokrých snech členů CEP. (Jimž se tímto neposmívám, rád jejich produkci čtu, nutí přemýšlet.)

Radar: proti. Jsem připraven změnit názor, až nám jeho nutnost vláda zdůvodní poctivě, bez kliček a lží. Zatím to je jako ty slavné irácké zbraně hromadného ničení. Zdravotních a jiných účinků radaru se nebojím, to jsou kecy; naštvat radarem Rusy - budiž, je-li k tomu dostatečně dobrý důvod. Tím důvodem může být třeba čest státu a národa (že dovedeme být spolehlivými spojenci, že jsme ochotni za příslušnost k Západu něco obětovat), ale pak musí jít příkladem právě politici a říct to jasně. Vynucovat si oběť - a tou vojenská základna velmoci, tedy potenciální cíl útoku, umístěná kousek od našeho hlavního města je - pomocí lží je prasárna. (Jsem líný tu větu přestylizovat, snad dává smysl.)

Temelín: pro. Využití jaderné energie je nezbytné.

Boj proti globálnímu oteplování: pro. Není to nejvyšší priorita lidstva, ale problém to je. Musí jít ovšem o opatření, která dávají smysl, ne o ideologický zelený nátěr. Právně v tomto případě je však slušná šance oddělit fakta od obou ideologií (té extrémně pro a té extrémně proti).

Aktivisti: proti. Na víru obraceti nikoho nebudeš.

NGO: pro některé, proti některým, nedá se to sečíst. "NGOismus", jak to nazval Klaus, mi nepřipadá jako problém, rozhodně ne u nás. Přispívám finančně na Člověka v tísni, na Unicef a na medicínské nadace, hlavně onkologické, které jsem si předem prověřil a kde někoho osobně znám. Pomáhal jsem různým neziskovkám s lecčíms a až narazím zas na rozumné lidi a rozumný projekt, rád se přidám. Je to podle mě důležitý další rozměr života, vedle dobývání chleba svého v potu tváře své.

Lisabonská smlouva: proti. Nelze souhlasit s něčím, co člověk nedokáže ani přečíst, tím méně pochopit.

Brusel (tj. členství ČR v EU, chápu-li to správně): pro, se spoustou výhrad. Každá jiná varianta budoucnosti ČR je však horší než tato. Zpravidla o hodně horší. Pokud se vám zdá, že ne, může to znamenat, že jste něco nedomysleli.

30 Kč poplatek: pro. Plní to účel a ten účel je rozumný. Stát má dostatek mechanismů, jak pomoci těm, pro které to může být sociální problém. To se ale musí řešit individuálně, ne plošně.

ČSSD: ne, už ne. Morální cena, kterou bych za souhlas s nimi musel platit, je už nepřijatelná. Uvítal bych, kdyby se to časem změnilo, ale s těmito lidmi ve vedení to je vyloučeno.

KSČM: ne. Nic nepochopili. Tohle už není jejich století.

ODS: ne. Nikoli z ideologických důvodů. Kdyby dělali politiku řízenou rozumem a aspoň trochou cti k tomu, byl bych pro ně - země potřebuje reformy, mně je skoro jedno, kdo je udělá a současná ČSSD to nedokáže, ani nechce. Ale ODS je z velké části hloupá (panebože, ten kongres!), uzavřená do sebe a neschopná. A zlodějů mají obě velké strany ve svých řadách stejně.

KDU-ČSL: ne. Nepřijatelná ideologie plus Čunek.

Zelení: ne. Rozumná myšlenka převedená do politiky nejhorším možným způsobem. Naděje na nápravu nulová.

Národovci: to tak ještě.

Cesta změny: ne. To jsem musel hledat Googlem, co to vlastně je.

Pravdy a lásky všeho druhu: ne. Navrch huj, vespod fuj.

(Z několika posledních odpovědí plyne, že nevím, koho volit - což skutečně nevím. V obecních volbách jsem vždy zaškrtával lidi, o nichž něco v dobrém vím, a nekoukal se na stranu, za kterou kandidují. V senátních lze uvažovat analogicky. V parlamentních bych postupoval stejně, kdyby to šlo. Protože to nejde, nejspíš bych k nim dnes nešel. V předchozích volbách jsem volil ČSSD, jednou Unii svobody.)

Klaus: nevadí. Nesnesitelný člověk, ale velice chytrý, což je víc, než se dá říci o kterémkoli jiném českém politikovi. Jako nadřízeného, člena rodiny apod. bych ho ovšem pravděpodobně časem zabil. Jeho záliba v expresivní prezentaci vlastních názorů mi začná připadat trochu dětinská. Sleduju ho však pečlivě, stojí to za to.

Paroubek: vadí. Má nás všechny za blbce, což jistě není mezi politiky jediný, ale on to dává příliš najevo. A je téměř přesným opakem všeho, co bych u sociálně demokratického politika v 21. století očekával a požadoval.

Izrael/Palestina: Izrael. Plně je chápu. Kdo bojuje s drakem, sám se drakem stává. Oni s ním bojují dlouho a stali se jím pořád ještě pozoruhodně málo. (Představa Čechů na jejich místě je... nechme toho včas.)

Praha/Brno: Praha. Sebevědomá země má být na hlavní město pyšná, obzvlášť když je to město atraktivní, známé ve světě. (Zajímavější by ovšem byla otázka Hradec/Pardubice nebo Chytráčkov/Šakalov.)

Sparta/Slavia: nic. Domácí hokej nesleduju, fotbal ano, ale bez potřeby fandit.

Mazání komentářů: obecně pro. Sám to zatím nedělám (kromě komentářového spamu, ale o to tady nejde), nicméně každý web někomu patří a každý majitel si s ním může dělat co chce, ledaže se smluvně zavázal k nějakým omezením. Nazývat to cenzurou znamená nechápat pojmy, a to je pak každá diskuse marná.

Plat ředitele ČEZ: nezajímá. Zajímá mě, kolik peněz ze mě ČEZ vyždíme, ale s platem Martina Romana to nesouvisí, ač chápu, jak příjemné je věřit opaku. (Skoro)monopol podniku, jehož většinovým majitelem je stát,je ovšem vážná věc.

A co tam bylo ještě - v komentářích?

Java/.NET: být musí oboje, ale to odpovídám na jinou otázku, ta původní mířila na vývojáře - v čem raději pracují. To zaplaťbůh už dávno není moje starost.(Tehdy bych byl býval řekl: Algol/FORTRAN? FORTRAN!)

Hulán/antiHulán: to není moje válka.

Vegetariánství/veganství: vegetariány chápu, vegany ne, maso jím.

Santa/Ježíšek: Otec Prasátek.

Al Kaidá/CIA: Hulán.

Myčka v domácnosti: ano.

Odpad: třídíme.

Přemýšlel jsem, jakou otázku bych k Arthurově seznamu přidal, abych prokázal i nějaké tvůrčí schopnosti. Napadlo mě několik takových, z nichž by vzešla skvělá polemika končící mazáním komentářů, ale místo nich sem dám tuto:

Vlastenec/kosmopolita? Kosmopolita. Oba postoje mají něco do sebe, ale vlastenectví se příliš často zneužívá ke zdůvodnění, že ti druzí jsou lumpové a že je třeba jim to řádně natřít. Anebo, v mírnější podobě, že svět nepotřebujeme, protože je nám dobře tady doma, na chalupě s pivkem a Helenkou Vondráčkovou. (Nekritizuju vlastenectvi, ale jeho karikaturu - v níž však mnoho lidí spokojeně žije.) Jsem doma ve světě a líbí se mi to tak - i když z Prahy často nevytáhnu paty, jak je rok dlouhý. O to nejde.

Ufff. Tak teď zas někdo jiný, ne?

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A co Lovern vs Velrany?

akb řekl(a)...

@Krígl: tam bysem nechodil.

Anonymní řekl(a)...

Já se bojím, že popisovaný úsporný sociální stát, který poskytuje kvalitní služby, které občané chtějí, za náklady menší než dvojnásobek nákladů soukromého sektoru na stejnou službu je stejně mokrá utopie jako čistý laissez-faire - něco co holt s lidskou přirozeností nikdy nenastane, leda by se přirozenost dočasně ohnula nějakým velkým násilím (a tady si ani nedokážu představit kdo by ho vyvinul - občané sociálního státu jsou zvyklí akceptovat bez řečí/s řečmi ale bez reakcí to co odpadne od horního stolu).

akb řekl(a)...

@keff: Já někde napsal "úsporný"? :) To ne, to opravdu nejde, zákony zachování platí...

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Jaké jsou nabídnuté černobílé odpovědi v rubrice "ekonomika"? Denta mám ve škatulce vedle Hulána...

Tohle jsem hrál před nějakými čtyřmi roky s pár bloggery osobně; vymyslet dobrou takovou dichotomii (Hemingway, nebo Fitzgerald?) opravdu vyžaduje nemalé tvůrčí schopnosti, takže se mi povedlo jen pár a většinu si už nepamatuju. Došlo ale i na klasické "Havel, nebo Klaus"? (silně asertivní menšina preferovala reálpolitiku před ideály) a "katolicismus, nebo protestantství?" (všeobecná shoda, že druhé má lepší reálpolitiku, ale nesympatičtější věrouku).

Spíš jsem se divil, že se nechytlo "Nikdy v životě" (sám jsem ro zařadil ke dnu svého to-do folderu; podařilo se mi vymyslet asi tři netriviální věci, k nimž bych se nestyděl přiznat).

akb řekl(a)...

@jvjr: Každý je někomu Hulánem.

Unknown řekl(a)...

Konečně něco zdravého optimismu do nového roku ;)

Anonymní řekl(a)...

Petre, uz se moc tesim na to sushi, potrebujeme spoustu casu!;) M.
Tak schvalne, bleskove:
- pravice
- stat blizky pohledu CEPu
- radar pro (pro!). k necemu uz konecne celem ;)
- temelin pro
- boj proti globalnimu oteplovani proti. tim nerikam, ze se nemame az uzkostlive starat o prostedi, ktere nam je propujceno (treba mu rikejme zivotni...)
- NGO dtto (= uplne stejny nazor ;)
- lisabonska smlouva proti, dtto
- brusel pro, dtto
- dale ne dtto az po pravdu a lasku ;)
- klaus - prekvapive dtto! ;)
- paroubek vadi, dtto
- Izrael (a durazne!)
- Praha
- Sparta/Slavie uplne burt
- mazani pro
- plat reditele CEZu nezajima, zisk CEZu vs. ceny atd. prekvapive: nedelejte z nas blbce, prosim. VADI.
- Hulan: uplne jedno, zbytecne emoce v necem, co je burt
- vegetarianstvi dtto
- Jezisek
- CIA
- Mycka ano
- odpad tridit
- kosmopolita

Anonymní řekl(a)...

Díky. Uklidnilo mě poznání, že rozumný člově nemá koho volit nejen zprava, ale ani zleva. :)

Anonymní řekl(a)...

@jvjr - aKB to napsal za mne... Já bych snad jen dodal, že mě to opravu potěšilo a kdyby tomu bylo jinak, tak bych se nad sebou opravdu zamyslel. Ale pokud je to takhle, tak je svět v pořádku a věci jsou jak mají být.

Anonymní řekl(a)...

Na tomhle blogu jsem byl zvyklý na trochu složitější myšlenky, ale budiž.
Ekonomika Jakkoliv přínost Keynese pro ekonomii je obrovský, dnes už ale jeho myšlenky nepodporuje snad žádný ekonom - lze snadno prokázat, že nefungují. (dokonce i Keynes je na konci života zpochybnil). To, že se Keynesem ohání různí politici, kterým zrovna průzkum veřejného mínění poradí, že se mají tvářit levicově, je vůči mrtvému bezbrannému Keynesovi nefér, ale na věci to nic nemění.
Radar:
To, že se kolem něčeho lže a tajtrlíkuje, by nemělo zodpovědného člověka odradit od toho, aby si udělal sám vlastní názor. A také - domnívám se, že proti radaru jsou používány mnohem obskurnější a lživější argumenty než pro něj.
Lisabonská smlouva - pokud nepřipustíte oprávněnost dokumentů, které jste nepřečetl a kterým tedy ani plně nerozumítel, nemůžete souhlasit téměř s žádným zákonem sbírky zákonů...

Czech NR řekl(a)...

Takze nyni i muj prispevek (http://ecounts.blogspot.com/2009/01/takova-hra.html). Myslim, Petre, ze jste se misty nechal prilis unest ;-).

akb řekl(a)...

@Pardubitz: Unést? Může být, může být... bez toho člověk podobný text snad ani nenapíše.

Machinegun řekl(a)...

Díky za inspiraci. Můj seznam na machinegun.cz (a propos: samozřejmě, že PARDUBICE! ;-) )

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

(K čertu, nějak se mi to ve čtvrtek smazalo).

aKB: "Každý má svého H(h?)ulána" bych celkem přijal, aspoň for the sake of argument, ale vaše formulace mi připadá příliš silná: komu byste jím byl třeba vy? Hulán je (nebo by měl zůstat) definován úžeji než libovolný subjekt nesnášení... (Zdravím [r]AD-a - také mě v těchto nejistých dobách uklidnilo, že jediný text, v němž jsem s ním cítil jistou spřízněnost, už ze svého sajtu smazal.)

A už opravdu nevím, co píšu: zatímco prezidentská dichotomie je celkem klasická, ta denominační je (if I say so myself) docela originálně vymyšlená; ale myslím, že večer stejně nakonec skončil u triviálního kočky/psi, pivo/víno... rum, bum.