4. ledna 2009

Gaza

Všechno, co si člověk myslí, nemusí říkat, ale občas nastane situace, že by měl. Aby později nelitoval, že byl zticha.

Izrael má v Gaze vojenskou převahu, ale souboj PR agentur - nedílnou součást každé dnešní války - už vlastně prohrál. Částečně vlastními chybami: vláda a velení IDF se často chovají, jako by měli patent na rozum a záruku, že jsou vždy v právu. Arogance je ovšem součástí jejich strategie: když už bojují, chtějí, aby z nich šel strach. Byly časy, kdy to byla vlastně jediná jejich zbraň, která stála za řeč.

Hodně lidí na Západě s Izraelem sympatizuje, ale zdá se, že větší část se spíš zastává Palestinců. Raději bych v tom nehledal antisemitismus, protože to vždy vede k absurdní a neřešitelné debatě. Řekněme, že to je přirozený sklon fandit slabšímu. Budiž. Ale posuzovat boje v Gaze bez souvislosti s celou historií země - přinejmenším od roku 1947 - je nesmysl.

V Gaze zemřelo od začátku nynějších bojů nějakých 400 lidí, mezi nimi hodně civilistů - kvůli hustotě osídlení i kvůli tomu, že chlapci z Hamásu na bezpečnost vlastních lidí nikdy moc nehleděli a spíš je vedli k tomu, aby hrdě a nesmyslně zůstali tam, kde to zřejmě bude bouchat. Izraelci to vědí. Arabové zas vědí, že tahle okolnost IDF nezastaví. Hra je pořád stejná.

Každého (v daném kontextu cynicky, ale oprávněně: skoro každého) života je škoda a mrtvé děti budí vždy extrémní odpor proti útočníkovi. Aritmetika mrtvých - píšu to v podobných případech vždy - není moc dobrý argument. Přesto se zamysleme: čtyři sta mrtvých Palestinců v nynějších bojích. Asi šest a půl tisíce (včetně těch 400) od roku 2000 (za stejnou dobu asi dva a půl tisíce mrtvých Izraelců - všechna čísla jsou samosebou zpochybnitelná, ani jedna strana je oficiálně nepotvrdila, jde o odhady OSN). Srovnejte to se sto tisíci zabitých Iráčanů (a 4 500 západních vojáků, většinou samozřejmě Američanů) v Iráku od invaze v roce 2003. Srovnejte to se čtyřiceti mrtvými civilisty, které v neděli vyhodila do vzduchu nějaká bláznivá zlá ženská v Bagdádu. Srovnejte to s tisícovkou mrtvých za rok v Česku při dopravních nehodách. Aritmetika mrtvých: ale v emocionálních diskusích bývá užitečné podívat se na čísla. Vidět věci v proporcích. Zejména, když diskuse už není diskusí, ale další frontou války.

Vládní politika Izraele se mi už delší dobu nelíbí. Nemohu však vyloučit, že kdybych tam žil, podporoval bych ji - determinován minulostí a ohrožen budoucností - stejně jako ji podporuje většina Izraelců. Kavárenský stolek v evropském bezpečí není ani přesným, ani morálně oprávněným zorným úhlem. Posuzujme opatrně.

S plným vědomím všech výhrad, s velikou touhou po nedosažitelném míru, s hořkou vzpomínkou na Libanon 2006 i na Libanon 1982, s plným vědomím toho, že zítra může být v Gaze hůř než dnes a že mrtvých přibude, s plným vědomím toho, že ani tahle válka stejně skoro nic nevyřeší, s hrůznou představou nějaké zítřejší fotky malé holčičky přejeté pásem tanku Merkava, fotky, která obletí svět a bude k ní těžké něco dodat - s vědomím toho všeho jsem jednoznačně pro Izrael a budu i nadále stát na jeho straně.

(Vynechal jsem spoustu aspektů situace. Vím o tom. Pro tuhle úvahu jsem je nepotřeboval, nepíšu knihu.)

12 komentářů:

Nejvyšší Vládce Vesmíru řekl(a)...

> jsem jednoznačně pro Izrael

Uh, oh.. Jediný důvod?

Vilda řekl(a)...

Myslím, že minimálně ještě jedno číslo je pro pochopení souvislostí nezbytné: 5.900.000

Tímto nejen izraelští židé poměřují oběti vlastní i cizí. Ekonomicky (a samozřejmě cynicky, bez toho se zde opravdu neobejdeme) vzato, Židé do zbavení se strachu investovali nepoměrně více než Palestinci.

Nejvyšší Vládce Vesmíru řekl(a)...

Vildo, 1942 je pravěk. To že prostí Židé schytali WW2 dosti blbě je fakt, ovšem Izrael není židovským státem a i kdyby byl, ospravedlňovat systematické kradení palestinské půdy 65 let starou nespravedlností už prostě dál nejde.

Anonymní řekl(a)...

Kdo si začne, dostane přes držku...

To je tak asi to jediné, na co ti kluci arabští - jak jsem měl možnost je trochu blíže poznat - slyší.

Vždyť Hamás střílí rakety s cílem zabít kohokoliv - hlavně když zabitých bude co nejvíce.

A "hrdinně" se přitom ukrývá po mešitách či v přízemí domů, v jejichž patrech žijí civilisté.

Za této situace jsou tak kecy o "přiměřené" obraně opravdu jen kecy. Přiměřená obrana totiž znamená, že útočník bude vystaven PŘINEJHORŠÍM stejnému riziku, jako napadený - a to je pro útočníky vždy docela dobrý byznys...

Unknown řekl(a)...

bez ohledu na afinitu k Izraeli dodam ciste technicky> vzhledem ke zpusobu boje Hamasu a svetu modernich medii fandim Izraeli a jsem moc zvedav, jak si v ramci konfliktu budou vest na vsech, nejen valecnych, frontach.

Anonymní řekl(a)...

Kdo si něco o vzniku Israele nastuduje, dozví se, že vznikl z mezinárodní vůle (Společnost národů a na ně navazujícím usnesením Valného shromáždění OSN z roku 1947). Z hlediska lidstva jako celku je jistě správné, že Židé svůj stát mají. Vznikl defacto na území ze tří čtvrtin pouštním, s výjimkou Jerusalema, který měl být pod mezinárodní správou. Kdo v Israeli byl, ví, jak se jim podařilo zemi zvelebit.

Problém vyvstal ihned po vyhlášení státu, protože ho okolní arabské státy odmítly uznat a hned druhý den Israel napadly, ale to se přepočítaly, protože arabové projevili mimořádnou vojenskou neschopnost.

Většina anektovaných území vznikla jako názarazníkové pásmo po arabsko israelských střetech.

To je jádro pudla, které se táhne od vzniku Israele.

Já si myslím, že Židé nárok na svůj stát mají a zrovna tak i Palestinci (viz usnesení OSN z roku 1947) a to ve státě, který bude uznán svými sousedy a nebudou od nich lítat rakety.

Je to tak těžké? I v 21.století je.

mojmir řekl(a)...

Drahy pane, je mi 52 let a cely zivot jsem "fandil" Palestincum, byt to z me strany rozhodne nebyl antisemitismus.
Nicmene nyni se ptam, co ma vedeni statu Izrael udelat??? Jak se ma proti tem raketam branit?
Zadnou smysluplnou radu vlade statu Izrael v teto veci jsem nikde nezazanamenal. Mojmir Prusa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý článek.
Také fandím Izraeli. Ne snad proto, že by byli čistí jak lilie. Ani kvůli historii a utrpení židů. Avšak ze dvou naprosto konkrétních a racionálních důvodů. Jednak je Izrael demokratická země a Izraelci jsou mi tím pádem blíž svým myšlením i konáním než okolní muslimové. A druhak, Izrael vede existenční válku, což si znudění levicoví intelektuálové zjevně neuvědomují. Nedělám si iluze o pohnutkách fanatických hnutí jako Hamás nebo Hizballáh. Ostatně, ony samy proklamují, oč jim jde. O zahnání židů do moře. Tudíž tato válka není taková jakou ji známe z vyprávění, kdy jednou přišel Rakušák, jindy Turek, vyloupili, vykradli a odtáhli... Tato válka (a tím nemyslím jen současný konflikt) znamená pro jednu stranu likvidaci té druhé za každou cenu a pro tu druhou snaha o přežití. Nic mezi tím není a dokud se radikální muslimská hnutí neumírní, ani nebude.

catt řekl(a)...

Dovolím si další citaci statistik: "Mezi oběti „Srpna“ patřilo nejen 72 mrtvých, jejichž tragická úmrtí byla spojena se zmatečnou situací okolo příjezdu vojsk, ale i pět mrtvých, které už si Čechoslováci „zajistili” sami, když režim brutálně potlačil vzpomínkovou demonstraci z 21. srpna 1969."

Anonymní řekl(a)...

Přidám taky trochu (snad oprávněného) cynismu - Palestinci si Hamás zvolili v (snad) demokratických volbách. Že politika Hamásu bude 'konfrontační', bylo jasné. Že si to Izrael asi nenechá dlouho líbit - taky. To, co sledujeme, je pomerně řídký případ rychlého a názorného důsledku voleb. Takže hlavní věc, kterou musejí Palestinci podle mne udělat, je zamyslet se, jestli zvolili rozumně. Pokud Hamás v následujících volbách neutrpí drtivou porážku (s volebními hesly "Zajistíme další izraelskou ofenzivu," "Blokáda, náš cíl," "Do moře je určitě jednou zaženeme")...

Marcel řekl(a)...

souhlas s zcr.
a je naprosto hrozné, jak média ovlivňují normální lidi, tak že jsou na straně Palestinců, protože vidí mrtvé děti. A zapomínají, ýe tuhle válku odstartoval Hamás, protože na Izrael střílí rakety.

Jana Alois řekl(a)...

CO DALŠÍ ODPOVĚDNOST PRO CO DĚLAT ISIKOLO PRO ME A MŮJ DOMÁCNOST.
Jmenuji se martin Marisa, žijící v současné době v Chorvatsku, chci rychle říct světu, že existuje skutečné on-line kouzelník, který je silný a originální. Jmenuje se Dr. Isikolo. Nedávno mi pomohl spojit můj vztah s mým manželem, který odešel Když jsem se obrátil na doktora Isikola, dal mi pro mě kouzlo lásky a můj manžel, který říkal, že s mnou nemá nic společného, ​​mě znovu zavolal a začal mě prosit, abych se vrátil. on je zpátky s touto láskou a péčí. dnes jsem rád, že všichni víte, že toto kouzelnické seskupení má pravomoc obnovit zlomený vztah zpět. protože jsem teď s mým manželem spokojený. Pro každého, kdo čte tento článek a potřebuje jakoukoli pomoc, dokáže Dr. Isikolo nabídnout jakoukoliv pomoc, jako je Léčba všech typů nemocí, soudní případy, kouzlo těhotenství, duchovní ochrana a mnoho dalších. Můžete ho kontaktovat prostřednictvím svého e-mailu isikolosolutionhome@gmail.com nebo co ho zajímá +2348133261196.