14. ledna 2009

Čemu se smějete?

Bruselský fórek Davida Černého se mi nelíbí. Žádné hluboké umění v tom nevidím, jen tuctovou euroanekdotu - jednu z těch, že peklo je tam, kde jsou angličtí kuchaři, francouzští automechanici... zatímco v nebi jsou naopak angličtí policisté, francouzští milenci... budiž, k zasmání to je (dokud jste to neslyšeli v malých obměnách popáté), ale umění? Entropa také rozesměje, ať už hodně prvoplánově (Francie, Itálie...), nebo vynalézavěji (Británie, Nizozemsko, Polsko...), ale pořád to jsou stejné staré nepřesné stereotypy. Zobrazení Bulharska je na úrovni čtvrté cenové před zavíračkou a z Německa mrazí - tohle snad už máme za sebou, ne? Rozhořčení bulharských oficiálních kruhů chápu, i když nevím, čeho chtějí dosáhnout, i kdyby to celé Černý zítra demontoval, stejně se tím nic zpět nevezme.

Nějak se mi nechce věřit, že by aspoň někteří čeští politici o Černého záměru nevěděli předem - míním tím celý záměr včetně té mystifikační složky. Černý je Černý, nic než provokace se od něj čekat nedalo. To by samo nevadilo. Tohle je ale hloupá provokace; a to vadí. A kolika Čecháčkům udělá dobře, jak jsme to Evropě zas natřeli! To snad nechtěl ani Černý a rozhodně by to neměla chtít vláda: nadbíhat citům primitivů? "Чему смеетесь? - Над собою смеетесь!"

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Instalace se mi nelíbí, zato mystifikace ano. Myslím, že udělal chybu. když se omluvil. Znamená to, že za žertem nestojí.

Ondra řekl(a)...

Mě se to líbí celé. Asi by to měla být další položka toho Kompasu názorů.

Tom řekl(a)...

Já myslím že celá akce dokonale ilustruje naši českou povahu.

Ivo řekl(a)...

Omluva je divná - kdyby řekl i něco ve smyslu, že Evropa je sen a virtualita a tak jsou virtuální i ti umělci... Kdyby o dotáhl, mohlo to být ještě zajímavější. Když provokovat, tak do důsledků, i když naštve nejen vládu, ale i Bakalu. Takhle ztratil tvář a být Japonec, neměl by moc na vybranou.

A spíš než Bulharsko mi vadí Rumuni (ale možná to je tím, že nejhlubší zážitek z cesty po bulharském vnitrozemí v roce 84 pro mne byly právě ty turecké záchody. Ve vlaku), Drakula mi přijde opravdu prvoplánový, nicméně nevím jaké to je doopravdy, celé to znám jen z fotek v mizerném rozlišení.

mojmir řekl(a)...

Bohuzel je to jen vysvedceni o neschopnosti nasich nejvyssich statnich uredniku (zde Vondra). Je to jako kdyz stavi normalni clovek dum. Stavi ho jednou, ale stavebni firma jich jiz postavila 50.
Mily Vondra objednaval plastiku poprve v zivote. On si proste neuvedomil, ze takoveho Davida Cerneho musi hlidat, ze je za to placen. Ze ten udela neco zcela jineho, nez je domluveno.... Ze neco jineho je "velka sranda" se srdcema na Hrade, pomalovanymi tanky nebo Trabanty a neco jineho je reprezentace Ceske republiky v mezinarodnim kontextu, zde soky nebyvaji vhodne....
Navic je to nase nejaka narodni nemoc - vsichni CHARTISTI si rozumeji. Plne to koresponduje se smirou, kterou predvedli nasi radoby umelci v Narodnim divadle pri slavnostnim zahajeni EURO2009.CZ.

KubaU řekl(a)...

Původně jsem Entropou nadšen nebyl, a ona "mystifikace" mě dokonce dosti naštvala (v diskusi s kamarádem, který ji hájil, jsem se ho snažil přesvědčit, že tohle se prostě nedělá).

Nicméně při pohledu zpět musím uznat, že bez ohledu na prostředky se Černému výsledný efekt podařil dokonale, a je doslova k nezaplacení.

Krásným příkladem je web CNN - tam se Entropa jednu dobu vklínila mezi tři nejčtenější události dne, hned za letadlo, co přistálo do řeky Hudson, a PŘED dění v Gaze.

Cokoli lze plastice vytknout, a jakkoli rozporuplné reakce vyvolává (podle diskusí na zahraničních zpravodajských serverech nutno dodat, že většinou pozitivní!), zcela nepochybně udělal ČR a jejímu předsednictví v EU publicitu, která by jinak byla zcela nedosažitelná, a s vynaložením minimálních prostředků.

Černý by měl vrátit peníze, které od státu dostal, a obratem obdržet (nějaké menší) státní vyznamenání.

Souhlasím, že někteří lidé o tom museli vědět předem, ale soudím, že to byl úmysl a plán. Včetně té omluvy.

Nerad to říkám, ale brilantní...

P.S. Fascinuje mě, jak vážně to někteří lidé berou, vezmeme-li v potaz, jak prvoplánově absurdní celá plastika je (viz například ten Drákula - co jsem četl, Rumuni jsou jím nadšeni, protože právě tenhle stereotyp je děsně štve a jsou rádi, že se na něj poukzalo). Ta "jakobyswastika" na Německu mne vůbec nenapadla, dokud jsem si to nepřečetl na CNN - a po pravdě, stále jí tam nevidím...

Anonymní řekl(a)...

Ak niečo nejde vziať späť, malo by to podliehať cenzúre...

Anonymní řekl(a)...

hops, asi som jej mal podriadiť aj tento môj názor...

Anonymní řekl(a)...

ale keď sloboda je niekedy najväčším pokušením...

Mirek řekl(a)...

Hmmm, tady se s aKB neshodnu, me to prislo jako skvely for. Umeni ma nutit myslet - a pokud se u toho clovek i pobavi, nemam nikdy namitek.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.