9. ledna 2009

Dentův dotazník a Naostro!

Jiří Brossmann to napsal tak stručně, že citovat je třeba větší část jeho textu:
Rozumím tomu, že touha vysvětlit sebe sama tak, aby to pochopila i ta nejtupější hovada kterým nedojde co jsme zač po přečtení pár našich příspěvků (i když, jak známo, takoví mezi našimi čtenáři nejsou, že áááno) je silná a tak dále. Ale: Jsme už dospělí lidé, tak se tak chovejme. Neztrácejme čas předváděním ega, které je beztak všem ukradené. Věnujme se prezentaci něčeho, co národ zajímá, co mu nastaví to pomyslné zrcadlo a ukáže jací opravdu jsme. A udělejme to bez obalu a zbytečných servítek. Navrhuji, abychom odhodili falešné předsudky, a místo nejapných otázek napříště vystavovali - fotografie našich penisů!
Tomuto lákavému návrhu sice nevyhovím, ale ano, ano, na ten dotazník mám od začátku dva silně protichůdné názory a jeden z nich se víceméně kryje s Brossmannovým, i když bych to nedovedl formulovat takhle pěkně do černého. Ten druhý názor... nu, na jeho základě jsem ten dotazník vyplnil.

Taky se vám stává, že máte na něco dva opačné názory? Možná by to měla být jedna z otázek v tom dotazníku.

Já na ty otázky vlastně odpovídal sám sobě; byl jsem zvědav, zda jsem schopen jednoznačných odpovědí, z tohoto hlediska to byla zajímavá hra a mohu ji každému doporučit. Jen se její výsledky snad opravdu nemají zveřejňovat. Litera scripta manet, nic s tím už nenaděláme a o tolik zas nejde. Blogujíce, všichni balancujeme mezi tvořivostí a šaškárnou, jen na jedné z těch stran však hloubky nedohlédneš.

6 komentářů:

jIRI řekl(a)...

Mně jen dost překvapilo právě u Vás, který jste jeden z nejotevřenějších lidí co tak na Internetu sleduji (s tím, že ta otevřenost je zajímavá), že máte potřebu se ještě takhle "dodefinovávat".

Takovéhle dotazníky mají podle mě ještě určitý pochybný smysl u lidí, kteří píší v roli, ale u Vás, který sem (a předtím na akb@large) píšete věci, na které já bych rozhodně neměl dost sebevědomí, mě to vážně zarazilo.

Nicméně, protože jsem si všiml, že to je v poměrně krátké době druhá invektiva které jsem se Vaším směrem dopustil, slibuji, že pokud do konce tohoto roku upustím nějakou tu jedovatou slinu, nebude se zabývat Petrem Koubským :-).

Czech NR řekl(a)...

Jak sam pisete, je to hra. A dodavam, ze predevsim hra. Tak co se cilit.
Zaroven by se to dalo oznacit i za urcity zanr ci format (neco podobneho je napriklad v Xantype, kde lide odpovidaji na abecedu) - roman ani filosoficky esej to neni, ale na Internetu je zkratka a dobre vsehochut ledascehos.
Evidentne kritizovani takoveho dotazniku je sveho druhu taky hra. Takze hry a hry s hrami ("metahry").
A ja si ted taky dobre hraju.

akb řekl(a)...

Jiří, co blbnete - copak myslíte, že jsem se urazil nebo tak něco? To byste mě vážně urazil :) Reagoval jsem protože mě zaujalo, jak přesně jste se strefil do mých vlastních pochybností o správnosti dotazníku.

Když o tom přemýšlím, nepustil bych se do toho, nebýt té Gazy, která mě nějak naladila do povinnosti přihlásit se veřejně k postoji. A jak jsem byl rozeběhnutý... No, mazat to nebudu, to by bylo směšné.

Jsem hlavně rád, že netrváte na tom penisu...

jIRI řekl(a)...

akb: No, doba je neklidná, tak to raději zajišťuju ze všech stran. Lidi mívají tyhle novoroční deprese, tak abych někomu nepřitížil... :-)

A pokud jde o ty penisy: jelikož se obávám, že by to bylo hluboko pod hladinou šumu, raději bych to prozatím odložil. Ukázat všechny trumfy najednou by mohlo být krátkozraké :-).

Anonymní řekl(a)...

Také se mi to stává, mít dva protichůdné názory. Nebo vyslechnout dvě strany a rozumět oběma... To se pak těžko přiklání na jednu nebo druhou stranu. Jeden z důvodů, proč jsem se do Dentazníku nepustil ani cvičně.

Tyhle vícenázory jsou zajímavé; celkem mě znervózňovaly :). Ale uklidnilo mě, když A. S. Wittemann zpracoval v knize Inteligence duše pojetí "já" jako skupiny hlasů se značnou mírou autonomie. "Voice dialogue" metodě zjišťování moc nevěřím, ale konceptu to nic neubírá.

svědek řekl(a)...

Přidávám se k Wu - taky se ve mně často sváří protichůdné názory. Ale to není důvod, proč jsem se nakonec rozhodl Dentazník na svém blogu nevyplňovat.

Pro to udělat si o někom obrázek mi prostě nepřijdou tyhle otázky nějak zásadní. Snad až na tu ekonomickou, ale kdo odpoví jinak než trh korigovaný v nutných případech státem? Podstatné je právě v jakých případech a to vůbec není triviální předem definovat.

V podstatě jen dvě věci u mě vyvolávají nějaké emoce - Klaus (jako intelektuál ANO, jako politik stokrát NE!) a Gaza (za vlády Fatahu jsem mohl mít různá ALE, s Hamasem nevidím žádné).

Nejzajímavější je asi ta otázka poslední. KOSMOPOLITA, protože zapšklého národovectví vidím u nás až příliš.