5. prosince 2007

Nokia : kolik muziky za kolik peněz?

Byl jsem včera u toho, když Anssi Vanjoki, viceprezident společnosti Nokia, oznámil tu překvapivou novinku: v ceně některých telefonů Nokia bude roční neomezené stahování hudby - a až ten rok vyprší, všechny MP3 vám zůstanou! Žádný háček. Prý.

Ve skutečnosti to několik háčků mít může, ale zatím lze jen hádat, protože lidé z Nokie jsou skoupí na detaily - ono to bude spíš tak, že o některých z nich ještě není rozhodnuto. Co jsem se stihl dovědět: hudba bude ve formátu WMA DRM, tedy by neměla být omezena jen na telefony Nokia, ale půjde použít na některých jiných přehrávačích (na iPodu samozřejmě ne). O cenách neříká nikdo nic, k jakým modelům telefonů se to bude přibalovat, to se také neví; zda si budete moci jako stávající majitel telefonu Nokia program "Comes with Musc" pořídit, to taky není jasné. (Taky by mě zajímalo, zda půjde hudba stahovat i přes PC, nebo jen telefonem. To může představovat podstatný rozdíl.) Jediným vydavatelem hudby, který má na tuhle novinku s Nokií zatím smlouvu, je Universal. Na dalších se prý pracuje.

Je to velká změna, to je jisté; takhle se k obtížnému problému prodeje digitální hudby zatím nepostavil nikdo. Zda a jak to může fungovat, to záleží právě na těch detailech, o nichž se ještě neví. Pro Nokii i pro Universal to je především zajímavý pokus, do něhož není potřeba na počátku investovat kromě marketingu téměř nic. Nemají celkem co ztratit. Nokia navíc nutně potřebuje dát najevo, že umí odpovědět na iPhone. Steve Jobs by určitě měl zpozornět. Zejména v těch zemích, kde se iPhone v dohledné době nezačne prodávat, by "Comes with Music" mohlo mít odezvu. Ale začne to nejdřív za půl roku.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Možná se to neuchytí, nicméně jde o dost inovativní a zajímavou věc. Ať z hlediska trhu s telefony nebo z hlediska trhu s hudbou.
Domnívám se, že uživatelé už dávno nejsou limitováni tím, kolik hudby si mohou koupit, ale tím, kolik hudby zvládnout poslouchat a vnímat.
Je to vlastně trošku podobné tomu, když se CD jakési Superstar dávalo do krabice s práškem na praní.
Jestli hudba prodává telefon nebo jiný produkt už nemusí být tak velký rozdíl.

Ivo řekl(a)...

Pokud by se tenhle model rozšířil i na jiné posyktovatele hudby a jiný hardware, možná by mohl vést k trhu hudebních derivátů. Pokud si k Nokii koupím práva na určitý objem hudby od Universalu, u něhož ale není žádný interpret, který mne zajímá a známý si s walkmanem od Emgetonu koupí objem hudby od Indies Recods, který zase nezajímá jeho, mohli bychom si ta práva vyměnit. A odtud je už jen krok k obchodu... Zajímavé by mohly být features: vyměním dvě giga u Universalu teď za giga v BMG za půl roku :-))

Mormegil řekl(a)...

imi: Obávám se, že by to nešlo. Tím, že si koupíte právo stáhnout si píseň do svého mobilu, zřejmě nezískáváte právo s ní dále nakládat (prodat ji někomu jinému atd.), protože institut vyčerpání autorského práva se na rozmnoženiny v nehmotné podobě nevztahuje (§ 14, odst. 2 AutZ). Takže z toho klidně můžete předpoklad, že jste si tu hudbu „legálně koupil“ klidně vypustit a s hudebními deriváty „obchodovat“ na P2P sítích už teď a důsledky to bude mít stejné. ;-) (IMHO, IANAL)

Ivo řekl(a)...

morgmeil: Nevím, jeslti nemluvíme každý o něčem trochu jiném. Nejde mi o stav, kdy jsem hudbu již stáhnul - je mi jasné, že v tom případě nemám právo nic dále šířit. Jde mi o stav předtím. Neobchodoval bych tedy se staženou hudbou, ale s právem k jejímu stáhnutí, tedy s nějakými opcemi.