21. prosince 2007

Kniha roku

Letos jsem se do zprůměrovaného názoru intelektuální elity nejen netrefil - žádná z knih, pro něž jsem hlasoval, že v žebříčku neumístila - ale ani pasivně do něj nezapadám. Z první desítky jsem četl jen tři knihy, z prvních tří dokonce ani jednu. Budu to muset dohnat, i když do některých z oceněných titulů se asi nepřinutím. (Jeden můj učitel jednou pravil, zoufale: "Nic mi neříkejte! Já chci umřít blbej!") Já si to představoval takto:

Jiří Kratochvil: Brněnské povídky. Kouzelník při práci: tahá z rukávu tolik příběhů, osudů, nápadů, žonglérských míčků a erotických představ! A celé Brno k tomu jako přídavek. Jiří Kratochvil je veliký, pořád ještě ne zcela doceněný spisovatel, Brno je magické město. Snad lze namítnout, že jde o výbor, jehož velká část byla vydána po částech jinde a dříve. Ale tahle krásně vypravená kniha může autora představit i těm, kdo ho zatím ke své škodě brali málo na vědomí.

Václav Cílek a Martin Kašík: Nejistý plamen. Téma „docházející ropy“ zpracované bez hysterie i bez iluzí. Dobrý popis jednoho z nadcházejících uzlových bodů osudu nás všech.

Jan Stern: Totem, incest a odkouzlení buržoazie. Skvostná intelektuální provokace, která je víc než to; dokáže zapnout čtenáři taková centra v mozku, o nichž ani nevěděl. Jak je v české literatuře notoricky známo, „pořádná knížka není pro to, aby čtenář líp usnul, ale vyskočil z postele a rovnou v podvlíkačkách běžel panu spisovateli naplácat držku“ (Egon Bondy via Bohumil Hrabal). Tož, zde by to tak bylo.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Vidím, že jsme na tom letos zhruba stejně ;)

Anonymní řekl(a)...

-- "Brno je magické město"

Že jo?

Anonymní řekl(a)...

magické město? Teď před vánocemi moc ne, ale jináč... docela jo. Na ten Totem, incest a okouzlení... si brousím zuby už od recenze v Respektu (možná to byly Lidovky už nevím).

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

K nevíře, jak to vyhlášení letos zprasili (nebo textový výcuc ještě hodlají publikovat mezi svátky?).

svědek řekl(a)...

Intelektuální elity? No nevím, jen její velmi malé a jednostranně zaměřené podmnožiny, řekl bych. Trochu jsem se k tomu rozepsal na http://svedek.blogspot.com/2007/12/kniha-roku.html a zajímal by mě názor dalších. BTW ten citát Bondyho na závěr je tak nádherný, že jsem si jej dovolil použít :)

Více jsem si užil vaši "knižní" anketu mezi čtenáři Inside.

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Aha, zkráceně to vyšlo už 20. (že by chtěli stihnout pod stromeček?).

Ke Svědkovým výtkám, že je to anketa víc pro elitu literární než intelektuální: Nejsem si zcela jist; musel bych si znovu projít kompletní seznam účastníků, což je letos po čertech obtížné, a ještě víc zkusit vymyslet, kdo mu tam chybí a dal se doplnit: "Např. (...) vzdělané osobnosti ze světa podnikání, ... ekonomie" by měl zastupovat kdo? Kalousek? Sobotka a Tlustý? Roman a Jančura? Schwarz, Hindls a Mlčoch?

Kamarád překladatel (kterého letos po letech neobeslali :-) si stěžuje, že překlady vždycky ostrouhají. To mi přijde trochu mimoběžné; je ovšem pravda, že jako doporučenější k běžné četbě, pod stromeček atp. opravdu většina titulů není použitelná. Ale je to opravdu tak nezbytné? Mě vždycky nejvíc zajímaly tipy jednotlivých lidí, často neopakované. Nestačí "střední třídě" vánoční mediální přílohy MfD?

svědek řekl(a)...

Proč proboha Kalouska nebo Tlustého? Já nezmiňoval politiky ani mediální celebrity. Nebo máte něco proti podnikatelům a ekonomům? Proč by tam nemohli být vedle např. astronoma, režiséra, chirurga, designéra apod.

Já ani neměl na mysli konkrétní jména, která mi tam chybí, spíše postrádám pestřejší složení profesí, zázemí, typů myšlení. Nevolám ani po tipech "pod stromeček" a neumím definovat "běžnou" četbu.

Nevím, co čte Roman, Jančura nebo Schwarz, ale pokud patří ke vzdělaným čtenářům s širším literárním rozhledem (a já od pořadatelů ankety čekám, že právě takové bude vybírat), ať je rozhodně osloví. Bylo by pak zajímavé zjistit, zda např. všechny Schwarzovy tipy budou patřit ultraliberální ekonomické literatuře, což by odpovídalo některým tipům literárním historikům z ankety.

Mě taky nejvíc zajímají "tipy jednotlivých lidí, často neopakované", v tom se shodneme. A nejzajímavější pro mě byly právě tipy těch, kteří nepatří k literárnímu "jádru" ankety (snad se neurazí) - Hoschl, aKB, Weiss (obchodník s knihami :), ...