31. prosince 2007

Faux pas 2008

Vymyslel jsem si před několika lety takovou novoroční hříčku: textové péefko na tři písmena. Každoročně ho posílám těm, o nichž tuším, že by je mohlo pobavit. Letos jsem učinil stejně, ale bohužel s malou změnou: místo osobního mailu každému příjemci jsem použil pohodlnou, leč nepopulární metodu Bcc. Myslel jsem, že pro jednou mi to projde. Předělávám si v těchto dnech celý pracovní život a nějak jsem už neměl sílu... chyba. Dostal jsem překvapivě mnoho rozladěných odpovědí, což je to poslední, co člověka jako reakce na novoroční blahopřání potěší. Nic nepomohlo, že jsem se v dotyčném hromadném mailu předem za použitou formu omluvil, nic nepomohlo, že jsem adresáty pečlivě vybral, ne že bych odklepl celý adresář.

No jo, jenže ti rozladění mají pravdu. Forma je důležitá vždy. Kde jde o emoce a mezilidské vztahy, je nesmírně důležitá. Už jsem se dost nařečnil a napsal na téma společenských důsledků informačních technologií, abych věděl, že tohle se nedělá. Ještě jednou se omlouvám, poučil jsem se, víckrát to v osobní komunikaci neudělám. Snad mi bude rok pokračovat lépe, než jsem si ho začal...

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pokud si někdo stěžuje, že dostal takovéto přání, tak radím příště neposílat! A každopádně si z toho nic nedělat, protože takoví za to nestojí...

Anonymní řekl(a)...

Čistá zvědavost - co přesně je na tom rozladilo? Že nevidí ostatní příjemce na bcc, že nedostali speciální mail, že je to jako spam? Nebo něco jiného?
A nedůležitý názor - je to malichernost a od dotyčných povýšení formy nad obsah, protože takové úžasné textové péefko sestavit není žádná legrace.

Anonymní řekl(a)...

Veškeré svátky a jiné formality jsou stejně trapné maloměšťáctví, tak kde je problém?

Anonymní řekl(a)...

Zcela zbytečně se tím trápíš. Není vůbec na místě se omlouvat. Vysvětlil jsi to ve svém PF a i kdyby ne, obsah přání byl natolik osobní, že to bylo jedno.

Zlobí mne jiná věc: pojal jsem úmysl vtipně ti odpovědět na stejná tři písmena, ale bohužel jsem ze sebe nic zajímavého nebo vtipného nedostal...

svědek řekl(a)...

Souhlasím s Martinem. Pokud je smysl obsahu osobní a průvodní text mailu hraje pouze druhotnou roli, opravdu tak záleží na tom, zda to pošleme v jednom mailu s Bcc anebo to budeme odklepávat po jednom s pouhou výměnou oslovení? Není na tomto trvat pokrytectví?

Jan Vaněk jr. řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Pardon, něco se navzdory preview pokazilo v odkazech - nevím, proč tu Blogger musí mít tak mrňavé okénko. Znovu, snad už dobře:

Heh (v celém vydání dokonce jako "sloupek"), a jak jsem si proklikl "články autora", dokonce zachovali loňské zformátované v PDF. Pokud to není příliš osobní, opravdu jste dřív posílal na redakce@, nebo kterému z jejích křídel?

akb řekl(a)...

@Jan: institucím péefko neposílám, to bude dílo citlivého a taktního Š.K.